Cum ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci

,,Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu’’ (I Corinteni 1, 18). Odată, Părintele Cleopa a fost vizitat la Mănăstirea Sihăstria de un grup de femei. În vreme ce le vorbea, a observat că una din femei nu se însemna cu Sfânta Cruce. Privind-o cu severitate, i-a spus: ,,Femeie, fă-ţi cruce!’’ Niciun răspuns. ,,Femeie, fă-ţi Cruce’’, a insistat Părintele. A rămas impasibilă, fără să spună nimic. Atunci Părintele i-a luat mâna şi a însemnat-o cu semnul lui Hristos. Din acel moment femeia a început să-şi facă singură Cruce. Care-a fost explicaţia? Acea femeie intrase într-o sectă şi mâna i se legase de cel rău, încât chiar de-ar fi vrut, nu se putea însemna cu semnul biruinţei.

În biserică sau în afara ei, unde se săvârşesc Sfintele Slujbe, vom întâlni trei categorii de oameni. După felul cum îşi fac semnul Sfintei Cruci, ne putem da seama cu cine avem de-a face:

1.Oamenii credincioşi, pătrunşi de puterea acestui semn, îşi vor face Cruce corect, fără grabă, larg şi desluşit.

2.O altă categorie este cea a neglijenţilor. Crucea lor va fi strâmbă, grăbită şi repetată. Uitaţi-vă la unii sportivi înainte de competiţie. Nu sunt de rea credinţă, dar educaţia religioasă precară, neparticiparea la Sfintele Slujbe decât ocazional, îi fac superficiali şi uşuratici.

  1. A treia categorie sunt cei care au mâinile legate de puterea celui rău. Deliberat sau nu, aceştia niciodată nu fac semnul Crucii corect.,,Crucea’’ lor are un singur braţ transversal, adică mâna lor dreaptă nu atinge umărul stâng, oprindu-se la mijlocul pieptului. Urmăriţi-i la televizor. Se simt jenaţi, încearcă să-şi ascundă însemnarea strâmbă, ar vrea s-o facă cât mai puţin vizibilă. De-a lungul timpului, i-am urmărit pe mulţi făcându-şi Cruce, de la credincioşi simpli la preoţi şi episcopi. Decepţia a fost cumplită. I-am urmărit pe miniştri la depunerea jurământului. Cei mai mulţi din ei se trădau prin simulacrul de Cruce. Se spune că diavolul râde de cei care nu se însemnează precum se cuvine. Perfect adevărat. Cel care a făcut pactul cu diavolul nu-şi va face niciodată semnul Crucii. Va simula acest lucru. Despre ei scrie Sfântul Apostol Pavel în textul de mai sus că sunt cei care pier. Şi vor pieri, dacă nu se pocăiesc! Să-i lăsăm pe aceştia.

Noi, iubiţi credincioşi, avem o minunată cântare bisericească: ,,Crucii Tale ne închinăm, Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim. Că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu ştim, numele Tău numim. Veniţi toţi credincioşii să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos, că iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea. Totdeauna binecuvântând pe Domnul, lăudăm Învierea lui, că răstignire răbdând pentru noi, cu moartea pe moarte a călcat’’.Amin. Aşa să fie.

Preot Iovita Vasile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *