Cinstite cititorule, blândeţea sădită de Dumnezeu în om este semn negreşelnic al bunătăţii acestuia. De omul blând şi paşnic ne apropiem cu plăcere, mai ales că această însuşire se arată astăzi din ce în ce mai rar. În orice om, chiar şi în cei mai împulsivi din fire, se găseşte germenele blândeţii, căci fiecare este chemat să făptuiască binele şi să-şi reprime impulsurile păcătoase. Dumnezeu lucrează în vieţile noastre şi rodeşte mulţimea însuşirilor bune, precum ne arată Sfântul Apostol Pavel: ,,Iar rodul duhului este dragoste, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, Credinţă, blândeţe, înfrânare, curăţie; împotriva unora ca acestora nu este lege’’ (Galateni 5, 22-23).
Când vorbim de blândeţe, privirea noastră se îndreaptă spre Fiul lui Dumnezeu Întrupat, căci El ne îndeamnă prin Evanghelia Sa şi prin Învăţătura Sfintei Biserici Ortodoxe: ,,Învăţaţi-vă de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre’’ (Matei 11, 29). Cu adevărat, Dumnezeiasca-I blândeţe s-a arătat tuturor oamenilor, oricât de răi au fost ei. Să ne amintim numai de momentul când Mântuitorul era supus celor mai josnice umilinţe din partea iudeilor necredincioşi. Le-a răspuns cu o rugăciune: ,,Părinte, iartă-le lor că nu ştiu ce fac’’ (Luca 23, 34).
În Biserica lui Hristos noi suntem toţi, deopotrivă păstori şi credincioşi, slujitori ai lui Dumnezeu: ,,Un slujitor al Domnului nu trebuie să se certe, ci să fie blând faţă de toţi, destoinic să dea învăţătură, îngăduitor, certând cu blândeţe pe cei ce stau împotrivă, că doar le va da Dumnezeu pocăinţă, spre cunoaşterea adevărului, şi vor scăpa de cursa diavolului, prinşi fiind de el, pentru a-i face voia’’ (II Timotei 2, 24-26).
Omul blând va fi adesea batjocorit, umilit, călcat în picioare, în lumea aceasta înstrăinată de Dumnezeu. Blândeţea îi va fi socotită drept slăbiciune, căci oamenii s-au sălbăticit şi au pierdut sensul bun al existenţei lor în Dumnezeu. Făgăduinţa lui Dumnezeu pentru cei blânzi este aceea de a moşteni pământul, şi stă neclintită ca o stâncă a veacurilor, cum ne-a lăsat scris Sfântul Apostol Petru: ,,Dar noi aşteptăm, potrivit făgăduinţelor Lui, ceruri noi şi pământ nou, în care locuieşte dreptatea’’ (II Petru 3, 13). Este pământul pe care l-a văzut Apostolul iubirii, Sfântul Ioan, şi l-a descris în ultima carte a Sfintei Scripturi: ,,Şi am văzut un cer nou şi un pământ nou. Căci cerul cel dintâi şi pământul cel dintâi au trecut; iar marea nu mai este’’ (Apocalipsa 21, 1).
Presbiter Iovița Vasile
Uniunea Europeana (dar fara poporul roman) a declarat astazi oficial razboi Rusiei dar nu vrea sa lupte ea ci numai tarile din Estul Europei de care toata lumea stie ca sunt ortodoxe.Bagarea numai a tarilor est-europene ortodoxe in razboi cu Rusia este Testamentul inainte de moarte al papei Francisc,daca nu stiati.
Chiar daca Putin ,Rusia va face pace si cu USA si cu Ukraina
UE si Anglia care este condusa de regele Charles va continua să înarmeze Ucraina în cazul unui armistițiu temporar .
Sâmbătă, 15 martie 2025 – 01:30
UE consideră că poziția Ucrainei trebuie consolidată, trebuie ghidata dupa cum vrea UE si Anglia regelui Charles.
Există posibilitatea ca între Ucraina și Rusia să se ajungă la o încetare a focului de 30 de zile. Dacă se întâmplă acest lucru, Uniunea Europeană nu are intenția de a opri livrările de arme către Ucraina, potrivit Deutsche Welle.
La un briefing la Bruxelles, un diplomat european a subliniat că UE lucrează pentru a se asigura că Ucraina deține o poziție mai puternică în negocierile de pace.
„Uniunea Europeană își propune să pună Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocierile de pace, permițându-i să respingă un acord „prost” – așa cum ar putea spune Trump – și să aleagă momentul cel mai potrivit pentru negocieri. Nu cred că UE și membrii săi vor opri livrările de arme către Kiev dacă agresorul o cere ca o condiție pentru încetarea focului”, a spus el.
Un alt diplomat și-a exprimat, de asemenea, părerea că, în timpul unui potențial încetare a focului, Ucraina ar trebui să fie mai degrabă înarmată decât dezarmată.
„Luptele sunt încă în desfășurare, dar chiar dacă va fi o pauză, Ucraina trebuie să fie transformată într-un „porcul de oțel””, a subliniat un al treilea diplomat al UE.
El a adăugat că este crucial să punem Ucraina într-o poziție puternică pentru negocieri. Mai mult, este necesar să împiedicăm Rusia să folosească o „a doua șansă” pentru a se regrupa și a lansa un alt atac.
Un al patrulea diplomat a împărtășit o poziție similară, afirmând că UE nu ar trebui să-și slăbească sprijinul pentru Ucraina în cazul unei încetări a focului. Sarcina aliaților, a spus el, este să se asigure că Ucraina deține o poziție puternică și continuă să-și îmbunătățească capacitățile de apărare.
„Ideea este ca, dintr-o poziție de forță, Ucraina să-și îmbunătățească capacitățile defensive și să mențină descurajarea în cazul în care ostilitățile vor relua”, a spus diplomatul.
DW a adăugat că luni, 17 martie, miniștrii de externe ai UE vor discuta despre dezbaterea în curs privind încetarea focului în Ucraina. Ministrul de Externe ucrainean Andriy Sybiha urmează să se alăture întâlnirii prin intermediul unui link video.
Armistițiu Rusia-Ucraina
În urma unei întâlniri între delegațiile americane și ucrainene în Arabia Saudită din 11 martie, Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile, cu posibilitatea unei prelungiri.
Vineri, 14 martie, președintele american Donald Trump a declarat că Washingtonul negociază un armistițiu temporar între Ucraina și Rusia, adăugând că SUA au primit deja răspunsuri foarte bune. El a mai menționat că mai multe detalii despre încetarea focului vor fi disponibile luni.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat cum va fi monitorizată o potențială încălcare a încetării focului. Mai multe detalii despre aceasta pot fi găsite în raportul RBC-Ucraina.