Ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale: Palide și tardive luări de poziție în sprijinul ÎPS Mitropolit Onufrie, a clericilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice

Observând discriminările și opresiunea trăite de Biserica Ortodoxă Ucraineană, Intaistătătorii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale își exprimă sprijinul Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, clerului și tuturor credincioșilor UOC. Acest lucru este raportat de Departamentul de Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

1.Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, Ioan al X-lea a transmis Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie un mesaj de solidaritate cu privire la evenimentele care au loc în jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene:

„Cu mare durere în inimile noastre, privim de departe persecuțiile pe care le suferiți tu și Sfânta ta Biserică pentru Hristos. Suntem departe de tine din punct de vedere geografic, dar suntem alături de tine în spirit, întinzându-ne mâna către tine în acest moment întunecat”, se arată în scrisoarea Întâistătătorului Bisericii Antiohiene.

2.Patriarhul georgian Ilia al II-lea a făcut apel la Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu cu privire la situația din jurul UOC. Sfinția Sa a reamintit că Biserica Ortodoxă Ucraineană s-a separat de Biserica Ortodoxă Rusă și aderă la regulile canonice. Patriarhul întregii Georgii a atras, de asemenea, atenția asupra situației tensionate din jurul Lavrei Kiev-Pecherska și la „probleme cu alte biserici și mănăstiri”.În discursul său, Patriarhul Ilya al II-lea i-a cerut Patriarhului Constantinopolului să contribuie la reducerea tensiunilor și să influențeze crearea condițiilor pentru conviețuirea pașnică (NOTĂ: A cerut lupului să nu mai sfâșie oile. A cerut piromanului să se transforme în pompier și să stingă focul. Câtă naivitate!)

3.Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preasfințitul Patriarh Porfirie, a trimis o scrisoare de susținere Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie.

„Vă urmărim cu un sentiment de anxietate profundă cum îndurați opresiunea și persecuția din partea actualelor autorități ucrainene”, se arată în scrisoarea Întâistătătorului Bisericii Sârbe. Decizia actualei conduceri de stat a Ucrainei de a expulza pe Mitropolitul Onufrie, frăția monahală și academia spirituală. din Lavra nu este altceva decât un sinonim pentru teroarea de stat teribilă împotriva Bisericii, precum și cea mai grosolană încălcare a drepturilor sale fundamentale, a libertății religioase și a libertății de conștiință în general.”

4.Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din America Preafericitul Mitropolit Tihon a făcut apel la Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională în legătură cu evenimentele din jurul Lavrei Kiev-Pechersk. În discursul său, Preafericitul Mitropolit Tihon a menționat: „Continuăm să ne rugăm pentru poporul Ucrainei și să condamnăm orice agresiune violentă, inclusiv invadarea de către Federația Rusă a teritoriului suveran al Ucrainei. Recunoscând nevoia legitimă a statelor de a-și asigura securitatea, în special în timpul războiului, condamnăm, de asemenea, restricțiile asupra libertății religioase a oricărui grup de populație din Ucraina și condamnăm în special orice persecuție religioasă comună a Bisericii Ortodoxe Ucrainene sub conducerea Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie. ”

5.Ierarhul Patriarhiei Ierusalimului, Arhiepiscopul Teodosie de Sebastien, în timpul primirii unei delegații bisericești, și -a exprimat condamnarea evenimentelor recente din Ucraina în jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Facem apel la lumea creștină și întreaga lume civilizată să lucreze pentru a pune capăt acestei persecuții sistematice”, a notat arhiepiscopul și a adăugat: „Preafericitul Sa Mitropolit Onufrie este un om al lui Dumnezeu care ne-a vizitat în Ierusalim de multe ori și este caracterizat prin smerenia sa, spiritualitatea și înțelepciunea, care este prezentă și astăzi, se manifestă în cele mai întunecate circumstanțe.” De asemenea, ierarhul Bisericii din Ierusalim a subliniat: „Nu recunoaștem legalitatea vreunei alte organizații create în Ucraina pentru a înlocui Biserica Ortodoxă legitimă”.

6.Mitropolitul Ioanichie al Muntenegrului și Primorskyi (Biserica Ortodoxă Sârbă) și -a exprimat durerea față de evenimentele recente din Ucraina.

„Intențiile de a-i evacua pe frații din Lavra Kiev-Pecherska, precum și din alte sanctuare UOC, despre care auzim în aceste zile, par pur și simplu incredibile și atât de absurde încât este greu de crezut că acest lucru poate fi chiar discutat”, a spus mitropolitul. Ioannichie .

7.Ierarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Episcopul Fotie de Zvornik-Tuzlan, a trimis o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu un apel la protejarea clerului, călugărilor, congregația Bisericii Ortodoxe Ucrainene, precum și altarele acesteia.

8.Un alt ierarh al Bisericii Sârbe, Episcopul Gherasim de Gornokarlovac, a făcut un apel la prim-ministrul Croației, Andrii Plenkovic, cu o solicitare de a informa Parlamentul European că drepturile și libertățile cetățenilor sunt nesocotite în Ucraina, se desfășoară violențe legale. împotriva credincioșilor ortodocși, iar Biserica Ortodoxă a Ucrainei este distrusă sistematic.

9.Episcopii și egumenii Bisericii Ortodoxe Bulgare au venit în sprijinul fraților Lavrei Kiev-Pechersk, care este asuprită de autoritățile ucrainene. În discursul lor public, ei au remarcat că o lovitură pentru mănăstire este o lovitură pentru cea mai numeroasă confesiune a Ucrainei, „o lovitură pentru poporul ortodox ucrainean și pentru întreaga Biserică Ortodoxă, o lovitură pentru Trupul viu al lui Hristos”.

Biserica bulgară și-a exprimat sprijinul deplin pentru călugării Lavrei Kiev-Pechersk și a făcut apel la autoritățile din Ucraina, cerându-le să nu se amestece în treburile bisericești.

10.Mitropolitul Gavriil Lovchanskyi (Biserica Ortodoxă Bulgară) a trimis o scrisoare de susținere.

„După ce am tradus scrisoarea dumneavoastră în bulgară, am publicat-o pe site-ul bisericii Episcopiei Lovchan, apoi a fost publicată într-o serie de alte medii electronice publice și într-un ziar național al Bulgariei. După aceea, au existat o mulțime de comentarii din partea cititorilor care au fost foarte surprinși că așa ceva este posibil într-o țară atât de democratică precum Ucraina (chiar așa!) și și-au exprimat o mare simpatie și sprijin pentru UOC canonică”, a spus episcopul BOC.

11.Ierarhul Bisericii Ortodoxe din Țările Cehe și Slovaciei, Arhiepiscopul Mihail al Praga, în numele eparhiei sale, într-un apel oficial adresat Departamentului Relații Externe Bisericești al UOC, a protestat împotriva presiunilor asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

12.Ierarhul Bisericii Ortodoxe din America, Arhiepiscopul Danyil de Chicago și Vestul Mijlociu, a comentat intențiile autorităților ucrainene de a evacua călugării UOC din Lavra Kiev-Pechersk și a chemat să se roage pentru frații mănăstirii. Ierarhul american a făcut apel la clerul și credincioșii din Eparhia Vestului Mijlociu din acest moment să „întărească rugăciunile și postul, rugându-L pe Domnul să aibă milă de frații Lavrei și ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

13.Episcopul Irineu al Londrei și al Europei de Vest a publicat o adresă în care a declarat că expulzarea călugărilor din Lavra Kiev-Pechersk și alte asupriri ale drepturilor clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt la fel cu ceea ce au făcut bolșevicii. ,,Aceștia sunt oameni umili care au ales o viață de lepădare de sine în urma lui Dumnezeu, păstrând moștenirea spirituală a unui loc care a fost sacru pentru creștinii ortodocși din Ucraina și pentru creștinii ortodocși din întreaga lume de mai bine de un mileniu”, a spus el.

14.Pseudo-patriarhul Daniel și ceilalți membri ai sinodului de la Bucuresti nu au trimis mesaje de sprijin pentru Biserica Ortodoxă a Ucrainei, pentru că nu vor să-și strice tihna. Pe agenda lor sunt prigoana împotriva clericilor și credincioșilor îngrădiți de erezie, a călugărilor cinstiți de la Frăsinei, a Părintelui Nicodim, închis din ordinul  diavolului Irineu, a Părintelui Laurențiu Iacob din Caransebeș.

Text îngrijit și editat de Sora Gabriela Naghi

Un comentariu la „Ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale: Palide și tardive luări de poziție în sprijinul ÎPS Mitropolit Onufrie, a clericilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice

  1. Mihai spune:

    Patriarhia română indiferență cat cuprinde….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *