,,Folclor’’ înseamnă ,,înţelepciunea poporului’’. Din păcate, realitatea contrazice de prea multe ori acest concept. În cele ce urmează, mă voi referi strict la textele care însoţesc producţiile muzicale, adică la ceea ce numim muzică populară.
Când numele lui Dumnezeu ar trebui pomenit cu toată evlavia, şi nici aşa n-ar fi de-ajuns, se găsesc creatori care blasfemiază şi vorbesc (sau cântă) despre Dumnezeu cu o familiaritate regretabilă: ,,Că şi Dumnezeu e-un bun român’’. Când vine vorba de cele sfinte, de Sfânta Taină a Spovedaniei, batjocura e în elementul ei şi e prezentată drept sclipire de inteligenţă. Aşa ne spune un oarecare isteţ, că va merge la popa ,,Să-mi ierte păcatele/ Să pot face altele’’. Altă dată, în acelaşi ton, îi va spune popii pentru mândra ,,Să-i ierte păcatele multe/ Că doar cu mine-s făcute’’, o zicere transparentă, cu trimitere la desfrâu, păcatt care, evident, stă împotriva moralei propovăduite de Biserică. Batjocoritoare sunt şi versurile următoare: ,,Că nu-i popa Dumnezeu/ Să ştie ce-am făcut eu’’. În prea multe cântece găsim blesteme îndreptate împotriva badii: ,,Drag mi-i cântecu’ şi jocu’/ Pe badea mânca-l-ar focu’’’. În cântecele maramureşene abundă referirile la băutură ca îndeletnicire cotidiană, fie că e vorba de bărbaţi, fie că sunt în cauză femeile, ca şi cum acest adevărat flagel ar fi ceva bun şi de dorit. Apologia desfrâului se face pe faţă, orice bărbat nu şi-ar dori altceva decât să ajungă ,,La mândruţa cea frumoasă/ Unde-i pălinca pe masă/ Şi bărbatu-i dus de-acasă’’.
Biserica ar trebui să arate mai multe rezerve faţă de folclor, în general, şi îndeosebi faţă de aceste sub-producţii, şi să-i înveţe pe oameni că atunci când este vorba de Preasfântul nume al lui Dumnezeu, nu-i loc de glume blasfemiatoare. E păcat şi faptul că cele sfinte sunt luate în derâdere, şi atunci când versurile respective sunt cântate, stârnesc ilaritatea generală a petrecăreţilor. Ceea ce a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos este fără echivoc: ,,Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept, şi din cuvintele tale vei fi osândit’’ (Matei 12, 36-37).
Scriind acestea, am convingerea neclintită să aceste gen de muzică, ca şi toate celelalte, sunt sortite pieirii. Muzica cu care noi vom intra în veşnicie va fi cea a Sfintei noastre Biserici, cu texte pline de evlavie şi purtătoare de adevăruri veşnice şi mântuitoare.
Presbiter Ioviţa Vasile
Se strică ,,sarea” şi în folclor!
Interpreţii de muzică populară nu ar trebui să-şi pună sufletele şi talentul artistic în slujba păcatului şi chiar a necuratului. Aplauzele îl umflă de mândrie pe cel care le primeşte. Iar mândria este un păcat foarte greu de vindecat. Prea puţini înţeleg să păzească limitele bunului simţ atunci când ajung pe o scenă. Prea puţini înţeleg că pot fi luaţi ca modele de sminteală sau pot sminti prin cuvânt şi muzică.
Derapajele de la moralitate se oglindesc şi în muzica populară. Acestea se autoexclud din folclor, deoarece nu pot sta alături de proverbe şi zicători, de legende şi de basme prin care românul caută să transmită valorile morale din generaţie în generaţie.
Nu oricine alcătuieşte versuri pentru un cântec popular se poate numi şi înţelept.Iar cine nu e înţelept nu poate transmite nimănui înţelepciune, ci…altceva! Din păcate, prea uşor oamenii păcătuiesc cu auzul ascultând şi chiar aplaudând astfel de cântece, făcându-se părtaşi la păcate străine.
Aveti perfecta dreptate. Bine ar fi sa ia aminte cei vizati. Va spun o intamplare. Avand in biserica o statie de amplicficare care avea niste difuzoare in exterior, am lasat radioul fixat pe Trinitas si am plecat. La un moment dat a inceput o ropota de cantece populare care s-a auzit in mare parte din sat, spre sminteala oamenilor si spre rusinea mea. Doamne ajuta.
bine ati remarcat in prezentul articol, pe publicatiile patriarhiei, mai bine zis ale domnului Daniel Ciobotea,[ ca sa nu amestecacam Patriarhia Romana si in special B.O.R cu acesti domnii vremelnici] chiar se poarta asa ceva, cel putin pe trinitas tv, mai ceva ca la ,,floarea din gradina” si ,,tezaur folcloric” aici ma refer la celebrele emisiuni tv, daca va uitati pe publicatiile mai sus amintite, pe intreg cuprinsul ierarhiei festivaluri, cantec joc si voie buna, revenind la ducatori degeaba pe la biserica, ce putem sa spunem decat ca acestia sa steie in banca lor pt ca sminteste si pe alti, iar in alta ordine de idei ,,celebrul supermemorandum” este pus in aplicare, caci nunumai muzica populara se poate observa ci si alte genuri de muzica, avem exemplul i.t.o, si nunumai la noi dar si pe la alti
Draga Strajerule,
Cu vreo 12 ani in urma, am participat la sfintirea unei biserici in nord-vestul Romaniei. La masa care a urmat, noi eram in sala, iar episcopul locului pe scena. Erau acolo cativa instrumentisti care cantau muzica populara. Vedeam, pe sub fata mesei, cum episcopul batea cu mult sarg, cu picioarele, ritmul muzicii care se canta. Nota bene: acel episcop, inainte de a fi hirotonit in aceasta treapta, a fost calugar. Concluzii?
citez de pe un site:
Un val de frig polar a lovit în aceste zile Statele Unite ale Americii, în anumite zone din țară fiind mai frig decât în Antarctica, temperaturile coborând la -50 de grade Celsius. Condițiile meteo extreme au făcut ca, în anumite zone, serviciul poștal să nu mai funcționeze, zborurile să fie anulate și școlile închise, relatează CNN.
Regiunile cele mai afectate vor fi statele Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Wisconsin, and parts of Kansas, Missouri, Montana și Nebraska
sa fie asta ce a s-a scris de Pr. EfremArizona?
Foarte posibil. Si eu ma gandesc serios la lucrul acesta. Viitorul ne va arata care e implinirea proorociei.
sau aicea :
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3808886