Trăim istoria mîntuirii noastre. Intrarea Domnului în Ierusalim ne apropie de mîntuitoarele Sale Patimi, de răstignirea și moartea Sa pe Cruce și de biruința asupra morții, prin Învierea Lui celei de a treia zi.
Efuziunea cu care l-au primit evreii vremii a fost într-adevăr pilduitoare, și Sfinții Evangheliști au consemnat-o spre aducere aminte, în vecii vecilor:
,,Au adus asina și mînzul și deasupra lor și-au pus veșmintele, iar El a șezut peste ele. Și cei mai mulți din mulțime își așteneau hainele pe cale, iar mulțimile care mergeau înaintea Lui și care veneau după El strigau: Osana Fiul lui David. Binecuvîntat este cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!’’ (Matei 21, 7-9).
În entuziasmul acela general. Doar Iisus nu se bucura, deoarece în zare se profila Golgota unde, după puține zile, cei care-l primeau acum cu bucurie nestăvilită vor striga cu mințile întunecate de ură: Răstignește-L! Răstignește-L! Apoi, vedea vremea apropiată, anul 70, cînd Ierusalimul va fi nimicit, statul Israel va fi desființat și iudeii vor fi risipiți în lume. A fost momentul în care Iisus a plîns pentru pustiirea Ierusalimului (Luca 19, 41).
Asemenea mulțimilor ierusalimitene din acea vreme, și noi primim astăzi ramuri pe care le vom duce acasă și le vom așeza la icoane.
Cel ce pe mînzul asinei a primit a ședea, pentru mîntuirea noastră, Hristos, Adevăratul nostru Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților șă ne mîntuiască și să ne miluiască pe noi, ca un Bun și de oameni iubitor. Amin.
Presbiter Iovița Vasile
Doamne ajută!
Părinte de când au schimbat Acatistul Sfintelor Patimi? Văd că numai este Acatistul din anii 1990 – 2000!
Mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să îl salvez pe calculator și pe laptop, o să îl transfer și pe telefon, Am găsit o carte la bunica unde este și Acatistul original și încă alte Acatiste ca Acatistul Sfântului Mormânt.
Vă mulțumesc.
Doamne ajută
E bine că ai semnalat acest lucru. Nu stiam. E în obiceiul lor să schimbe rînduielile sfinte, De aceea e bine să păstrăm cărțile vechi ca să avem un termen de comparație. Eu am păstrat calendare de prin anii 90 și acum pot să le demonstrez cum au introdus dezlegările la peste. Hoteste, pas cu pas, pe nesimțite. Acestia-s ecumenistii.