De mâine, cinstite cititorule, intrăm în Sfântul Post al Crăciunului. De aceea, am socotit că ar fi folositor să stăm împreună la sfat, preţ de câteva minute, şi să ne lămurim câteva lucruri esenţiale, pentru a nu cădea în eroare.
Am urmărit cu nelinişte cum, după 1989, şezătorii pe scaunele episcopale îmbâcsesc calendarul bisericesc cu dezlegări la peşte, din ce în ce mai multe. La început, au introdus câteva. Cu trecerea anilor, aceste dezlegări s-au înmulţit, încet, pe nesimţite, hoţeşte. Am ajuns anul acesta să avem nu mai puţin de 17 dezlegări la peşte. Am căutat explicaţii. Cineva spunea cu jumătate de gură că fiind un post al bucuriei, se cuvine ca oamenii să se bucure de hrană mai consistentă. Chiar aşa? Mai pe urmă, am ajuns la concluzia că aceasta e o modalitate de erodare a Postului, până la dispariţia lui. Am păstrat calendare vechi. Când le-am confruntat cu cele de acum, am văzut discrepanţa. De asemenea, sinaxarele din anii 70 stau mărturie despre felul cum a fost denaturat Postul Naşterii Domnului. Le-am cercetat pe toate.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus limpede că acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune şi cu post(Matei 17 21). Ce şi-a zis vrăjmaşul diavol? Hai să-mi pun slujitorii cei vicleni să lucreze cu sârg la desfiinţarea postului, ca astfel să le iau oamenilor una din armele cu care mă pot birui. Şi slujbaşii s-au aşternut pe treabă: au umplut calendarul cu dezlegări la peşte. Uitaţi-vă la perioada de după Sfintele Paşti până la Rusalii: toate zilele de miercuri şi vineri le-au împănat cu dezlegări la peşte! Sinaxarele şi calendarele vechi păstrează rânduiala posturilor întocmai cum au statornicit-o Sfinţii Părinţi de-a lungul secolelor. După acestea trebuie să ne orientăm.
Intenţiile lor mârşave nu se opresc aici. Precum citim în Liturgica Generală (Pr. Prof. Dr. Ene Branişte, Ed. IBMBOR, Bucureşti, 1985, pag. 327), ecumeniştii, respective Comiţia interortodoxă pregătitoare a… are propunerea genială ca Sfântul Post al Naşterii Domnului să fie redus la jumătate! Nu vă vine să credeţi? Este exact cum vă spun. Vor ca Postul Crăciunului să înceapă pe 4 decembrie. Vă dau citatul exact: ,,Pentru Postul Crăciunului, Comiţia propune două soluţii: ori să fie redus la jumătate (20 de zile), începând de la Sfânta Varvara (4 dec.), şi să se poată consuma în fiecare zi peşte şi untdelemn, cu excepţia ultimelor cinci zile, ori să se respecte regulile de postire pentru întreg postul, permiţându-se consumul de untdelemn şi peşte în fiecare zi, cu excepţia primelor trei zile şi a ultimelor trei zile, în care să se respecte postul riguros’’ Mai înţelegeţi ceva? Eu înţelg că aceştia, ecumeniştii, lucrează cu sârg la desfiinţarea Sfintelor Posturi.
La sinodul II tâlhăresc din Creta au pus în documente şi au semnat o mare minciună, aceea că posturile n-ar avea o rânduială unitară în întreaga Biserică. De-aici, trag ei concluzia, e bine să lăsăm la latitudinea fiecărei Biserici regulile de aplicare a posturilor. Adică să distrugă exact modul unitar în care se posteşte în Biserica Ortodoxă, după rânduielile statornicite de Sfinţii Părinţi.
Ca să nu te mai încarc cu informaţii prea multe, cinstite cititorule, îţi spun că în sinaxarele şi calendarele vechi există o singură dezlegare la peşte, la Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului. Această regulă să o respectăm. Celelalte sunt aberaţii ecumeniste.
Pentru anul 2018 se lucrează la Calendarul autentic al Bisericii Ortodoxe Române, curăţat de toate aberaţiile ecumeniste. Este o muncă migăloasă şi grea. Cu ajutorul lui Dumnezeu nădăjduim să aducem Calendarul la forma lui corectă. Neavând mijloace pentru a-l tipări şi răspândi, îl vom publica pe internet.
Nu vă doresc post uşor, căci lucrurile lui Dumnezeu cu osteneală se dobândesc. Vă urez, în schimb, urcuş duhovnicesc şi să vă bucuraţi de roadele strădaniilor dumneavoastră la Sărbătoarea Naşterii Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Preot Ioviţa Vasile
Post cu folos duhovnicesc tuturor !
Multumim. Ganduri bune pentru toti ostenitorii ortodocsi. Doamne, ajuta!