LUNA IULIE
Ziua a 31-a
Cuvioşii Evdochim şi Ioan; Iosif cel Drept din Arimateea; Sf. Mucenici Democrit, Secund, Dionisie; Sf. 12 Mucenici ucişi cu sabia; Sf. Ierarh Gherman; Cuvioasa Anghelina
,,Adu-ţi aminte de Ziditorul tău în zilele tinereţii tale, înainte ca să vină zilele de restrişte şi să se apropie anii despre care vei zice: N-am nicio plăcere de ei!…’’ (Ecleziast 12, 1).
Iubite cititorule! Acest îndemn Dumnezeiesc este urmat de prea puţini tineri. Cei mai mulţi aleg să-şi trăiască anii copilăriei şi ai tinereţii în desfătările păcătoase ale lumii, cu gândul că au suficientă vreme să se gândească la Dumnezeu şi la mântuirea sufletelor lor, la anii bătrâneţii. Din păcate, unii nu mai ajung aceşti ani… Ceilalţi trăiesc aşa cum s-au obişnuit la tinereţe şi viaţa se iroseşte pe nesimţite.
Astăzi facem pomenirea Sfântului Evdochim, alături de ceilalţi Sfinţi ai zilei, dragi nouă. Ce ne spun cărţile bisericeşti despre viaţa lui? ,,Acest fericit copil, fiind dat de părinţi la învăţătura cărţii, n-a avut trebuinţă de frica şi de bătăile dascălilor, ca să fie îndemnat la învăţătură, ci însuşi din firea sa avea pornire spre a se îndemna la aceasta şi se silea cu toată sârguinţa, ziua şi noaptea, mai ales la citirea Dumnezeieştilor Scripturi… Preumblarea sa era să meargă la Dumnezeieştile biserici, să asculte Sfintele Slujbe şi cuvintele Dumnezeieşti şi cu totul se sârguia să se facă locaş curat al Dumnezeului Celui Viu… Vrăjmaşul adevărului îndemna pe mulţi tineri de o vârstă cu Evdochim să-l silească a merge la petreceri îndulcitoare, la vânătoare şi la veselii. Însă de-a pururi pomenitul avea o singură desfătare şi plăcere – să se roage şi să se silească la citirea cărţilor folositoare de suflet’’.
Acesta i-a fost felul de vieţuire în pruncie şi apoi, la tinereţe, tot aşa a trăit, până la sfârşitul vieţii sale sfinte. Dumnezeu i-a făcut cunoscut sfârşitul, dar el nu s-a tulburat, deoarece a cugetat la moarte. Doar gândul că mama lui nu va fi de faţă la trecerea sa îl întrista. A cerut cu asprime să fie îngropat cu aceleaşi haine şi să nu-i facă nimic împotriva dorinţei sale. Înainte de despărţire, a cerut să fie lăsat singur, şi cei de-aproape au auzit această smerită rugăciune: ,,Doamne, Dumnezeul meu, precum n-am voit să se arate petrecerea mea cât am trăit, astfel mă rog ca şi sfârşitul meu să se facă fără nici un dar. Nici să socotească cineva că Ţi-am bineplăcut Ţie!’’ Şi în acest fel şi-a încredinţat sufletul său în mâinile Ziditorului tuturor.
Facerile sale de bine pentru oameni n-au încetat nici după trecerea sa din viaţa aceasta. Mulţi veneau la mormântul său şi se izbăveau de demoni şi de boli. Pentru sfintele sale rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-ne pe noi (După Vieţile Sfinţilor pe iulie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p.608-615).
Cinstiţi cititori,
Începând cu ziua de mâine, 1 august, intrăm în Postul Adormirii Maicii Domnului. Bunul Dumnezeu să vegheze asupra frăţiilor voastre şi să vă binecuvânteze strădaniile spre Împărăţia Sa cea cerească.
Preot Ioviţa Vasile
Comentariul tău așteaptă moderare.
Doamne ajută,
Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus despre Evanghelia Sa:
„Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh şi sunt viaţă.” (Ioan 6, 63).
Cum cea mai bună armă împotriva prozelitismului sectar este cunoașterea Sfintei Scripturi, dar și a comentariilor ortodoxe ale acesteia, suntem bucuroși să vă prezentăm materialele de mai jos:
Sfintele Scripturi, în limba română, folosite de ortodocși de-a lungul timpului
Multumim pentru viitoarele sugestii!
Aici: https://opiniasite.wordpress.com/
Multumesc pentru materialul trimis. Socotesc ca ar mai trebui adaugate urmatoarele editii biblice: Saguna – 1868, Galaction, Radu, Munteanu – 1936, Sfantul Sinod 1968 si 1975. Asupra versiunii lui Bartolomeu Anania am mai multe rezerve. Cea de la Blaj imi este cu desavarsire necunoscuta, in sensul ca nu mi-a trecut prin mana. Pregatiti-va pentru noi editii biblice falsificate grosolan, adica adaptate nevoilor ecumeniste. Martorii lui Iehova ne-au luat-o cu mult inainte. Ei au asa numita ,,traducere a lumii noi”, lumea noua fiind cea a lui antihrist. Pentru toti parintii si fratii: pastrati cu multa grija versiunile biblice de pana acum. Doamne ajuta.
Nu am putut să fac rost de aceste ediții în formă scanată.
Versiunea lui Saguna o am eu, dar e incompleta si e scrisa in cirilice, deci n-ar fi de prea mult folos, decat poate pentru specialisti. Editiile din 1968 si 1975 sunt aproape identice. Eu folosesc de 44 de ani editia 1968, primita de la patriarhul Iustinian. Inca mai e intreaga. Doamne ajuta.
Eu citesc din traducerea Galaction, deși are mulți termeni vechi, de aceea arunc un ochi și la versiunea 1988 sau în Anania.
Am găsit și eu cu litere chirilice și Biblia de la Sankt Petersburg și Evanghelia lui Mavrocordat, dar e greu așa de citit.
Doamne ajută!