Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor

Cei ce se socotesc deştepţi au dat expresiei ,,săraci cu duhul’’ un înţeles străin de ceea ce a voit Mântuitorul să spună, afirmând că ar fi vorba de oamenii lipsiţi de prea multă minte, simpli, neînvăţaţi, neajutoraţi. Excludem din capul locului acest mod de interpretare.

Sfinţii Ioan Gură de Aur şi Chiril al Alexandriei au desluşit sensul corect al expresiei, spunându-ne că este vorba de cei smeriţi de bunăvoie. Aceştia sunt conştienţi că datorează totul lui Dumnezeu, Care i-a adus din nefiinţă la existenţă, le poartă de grijă ca unor fii, veghează în toată clipa asupra lor, i-a împodobit cu daruri pe care altfel nu le-ar fi avut, îi călăuzeşte spre viaţa veşnică în împărăţia cea cerească. Fiind creaţi prin bunăvrerea lui Dumnezeu, se simt legaţi fiinţial de El şi nu pot concepe a trăi altfel decât în ascultare de El. Pe Dumnezeu Îl socotesc ca fiind Binefăcătorul lor, nelipsindu-se, în nici un chip, de binele pe care El îl lucrează în vieţile lor. Când totuşi făptuiesc binele, nu se laudă, nu se mândresc, ştiind că meritul nu este al lor, ci al lui Dumnezeu care a lucrat acel bine. De multe ori citim cuvintele celor smeriţi, care afirmau că n-au făcut nici un bine în vieţile lor. Sfântul Apostol Pavel afirma în acest sens: ,,Dar prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt; şi harul lui care este în mine n-a fost în zadar, ci m-am ostenit mai mult decât ei toţi. Dar nu eu, ci harul lui Dumnezeu care este în mine’’ (I Corinteni 15, 10).

Chipul sărăciei cu duhul este Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel născut în locul sărăcăcios al Betleemului şi nu în palate regeşti, Cel care ,,S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte – şi încă moarte pe cruce’’ (Filipeni 2, 7-8). Sfântul Evanghelist Ioan ne relatează un fapt de smerenie Dumnezeiască: ,,Cunoscând deci Iisus că au să vină să-L ia cu sila, ca să-L facă rege, S-a dus iarăşi în munte, El singur’’ (Ioan 6, 15).

Sărăcia cu duhul merge, de obicei, împreună cu sărăcia de cele materiale. Nu trebuie să ne îngrijim peste măsură de cele necesare vieţii trupeşti şi să ne risipim timpul şi puterea agonisindu-le. Dumnezeu ştie de ce avem nevoie şi ne dă bucata de pâine în fiecare zi. Văduva la care a poposit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul i-a dat acestuia ultima mână de făină şi puţinul untdelemn care-l mai avea. Sfântul Ilie nu i-a dat, în schimb, belşug de bunătăţi, ci a făcut ca făina puţină şi untdelemnul din urcior să nu se mai termine (IV Regi 17, 11-16).

Presbiter Iovița Vasile


Un comentariu la „Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor

  1. Ioan spune:

    A crapat groparul pr.Theodoros Zisis,mitropolitul Antim de Tesalonic

    FEED DE ȘTIRI ÎN TIMP REAL:
    Selectați Limbă

    Acasă \ Proiect Mitropolitan \ Catedrala Sfânta Treime Salonic \ Fostul mitropolit al Salonicului Anthimos a încetat din viaţă
    IM. SALONIC
    13 martie 2025 – 10:38
    Ultima actualizare: 13/03/2025 – 16:11
    Fostul mitropolit al Salonicului Anthimos a încetat din viață
    Răspândire:
    Fostul mitropolit al Salonicului Anthimos a încetat din viață
    Fostul mitropolit al Salonicului, Anthimos, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Fericitul Ierarh, care s-a remarcat prin luptele sale pentru Biserică și patrie, și-a predat în această dimineață duhul Domnului în camera sa din Sfânta Mitropolie a Salonicului, unde a locuit, în timp ce în ultimele zile sănătatea sa s-a deteriorat.
    Slujba de rămas bun a regretatului Mitropolit Anthimos va avea loc sâmbătă, 15 martie 2025, la ora 12, la Catedrala Sfânta Înțelepciune din Salonic. De joi după-amiază, moaștele regretatului Mitropolit Anthimos vor fi așezate în pelerinaj public la Catedrală până în ziua Slujbei Exodului.

    Sfânta Mitropolie a Salonicului spune:

    O recepție oficială a tabernacolului venerabilului Ierarh va avea loc astăzi, joi, 13 martie, la ora 19.00. la Catedrala și Biserica de Pelerinaj a Sfintei Înțelepciuni a lui Dumnezeu se va săvârși un Trisagion Ierarhic și se vor îndeplini toate prevederile ordinului bisericesc pentru plecarea unui Mitropolit slujitor.

    În dimineața zilei de vineri, 14 martie, de la ora 19.30, se va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite în fața tabernacolului fericitului Mitropolit, după-amiaza, la ora 19.30. succesiunea Salutărilor Preasfintei Maicii Domnului, în seara aceleiași zile o Sfântă Priveghere, în timp ce sâmbătă dimineața se va oficia Sfânta Liturghie Protopopul.

    Moaștea va rămâne spre cinstire în Catedrala și Biserica de Pelerinaj a Sfintei Maicii Domnului Sofia până la slujba de înmormântare, care va avea loc sâmbătă, 15 martie 2025, la ora 12, în aceeași Biserică, prezidată de Preafericitul Părinte Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Greci, dl. Ieronim.

    Înmormântarea răposatului Mitropolit Ierarh, în urma dorinței sale personale, va avea loc în cenotaful regretatului Mitropolit Ghenadi al Salonicului, în curtea Mitropoliei Sfântului Grigorie Palama.

    „Biserica apostolică a Tesalonicenii se laudă în Domnul cu Episcopul ei, care i-a fost dăruit în felul și locul lui Hristos, care a depus multe eforturi și a lucrat neobosit în Via Bisericii pentru slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor. Ne rugăm pentru Episcopul nostru decedat, Dumnezeul nostru în Treime, să-l plaseze „în corturile drepților”, să-l odihnească „în sânul lui Avraam” și să-l numere „cu sfinții”. Paște Fericit!” se încheie anunțul Sfintei Mitropolii.

    Fericitul Mitropolit, după demisia sa, a fost îngrijit de succesorul său, Mitropolitul, dl. Philotheou a locuit în scaunul Sfintei Mitropolii, pe care a păstorit-o timp de 19 ani. Călătoria sa bisericească a început la Atena, a continuat la Alexandroupolis și s-a încheiat la Salonic. Cu toate acestea, în calitate de arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecie, dl. Ieronymos în ziua onomastică a Mitropolitului în 2023, la scurt timp după demisia sa din motive de sănătate, „Nu trebuie să uităm ce a oferit IPS Mitropolit al Salonicului – pe tot parcursul slujirii sale – Bisericii, și asta a fost mult”.

    În ultima sa Enciclică pastorală în calitate de Mitropolit al Salonicului, domnul Anthimos a declarat: „… Îl slăvesc pe Sfântul nostru Dumnezeu în Treime și, cu profundă recunoștință, Îi mulțumesc, că El m-a făcut vrednic de o asemenea favoare și cinste, să slujesc în Biserica Sa în total cincizeci și nouă de ani, dintre care patruzeci și nouă ca Ierarh și Episcop. Domnul a voit și Sfânta noastră Biserică a hotărât ca din anul mântuitor 1974 să fiu hirotonit Episcop și Mitropolit al Sfintei Mitropolii Ecumenice din Alexandroupolis și din anul 2004 să fiu înființat Mitropolit al Sfintei Mitropolii Apostolice din Salonic, evenimente care au constituit cele mai importante repere ale slujirii mele bisericești”.

    Mitropolia din Alexandroupolis despre exod
    Mitropolia Alexandroupolis se referă la emigrarea răposatului Mitropolit al Alexandroupolisului, fostul Salonic, domnul Anthimos. „Mitropolitul Anthimos din Alexandroupolis, sfântul cler, bătrânul Makrina și călugărițele de la Mănăstirea „Fecioarei Maria din Evros” și cuvioșii poporului din Evros, exprimă durerea noastră omenească pentru pierderea părintelui nostru duhovnic, MITROPOLITAN din Alexandroupolis, fostul Salonic, domnul Anthimos D. Roussa, care a servit țara noastră, poporul și nevoile noastre timp de treizeci de ani (1974-2004). Lucrările sale sunt foarte vizibile și benefice, urmele lui sunt profund spirituale, iar filosofia sa ecleziastică, care poartă pecetea personală și cu care ne-a cultivat pe toți, se păstrează intactă. ”

    Anaxios.Anaxios.Anaxios.Huo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *