Parintele Profesor Theodoros Zisis: ,,Sunt 16 canoane care ii condamna pe ortodocsii care se roaga impreuna cu ereticii”
,,Dumnezeu ne sta impotriva” – recunoaste un ,,Prea Sfintit”, participant la aşa-numita „Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”.
,,Redau mai jos un eveniment, care mi-a fost relatat de unul dintre ierarhii noştri, martor ocular, ierarh care, de altfel, mi-a dat şi binecuvântarea de a publica acest text.
In perioada 18-25 ianuarie 2007 a avut loc aşa-numita „Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”. Programul manifestărilor presupunea rugăciuni comune în fiecare seară, începând cu orele 17, pe rând, în bisericile cultelor participante, în următoarea ordine: „romano-catolici, anglicani, reformaţi, armeni, luterani, greco-catolici şi, în final, la ortodocşi”. Tema Săptămânii de Rugăciune din 2007 a fost textul din Sfânta Evanghelie de la Marcu 7,37:
„Toate le-a făcut bine: pe surzi îi face să audă şi pe muţi să vorbească”.
Interesantă această temă faţă de ce avea să se întâmple…
Rugăciunea comună din biserica ortodoxă a avut loc în ultima seară a Săptămânii de Rugăciune, adică joi 25 ianuarie 2007. Inţeleg că în anii precedenţi, în Săptămâna de Rugăciune, la rugăciunea comună din biserica ortodoxă, reprezentanţii celorlalte culte fuseseră invitaţi să stea în naosul bisericii, în străni. Pentru ca aceştia să nu se mai simtă trataţi ca şi mireni, în 2007 s-ar fi găsit o altă formulă, în care ei au stat în semicerc în mijlocul bisericii, cu faţa către sfântul altar.
Rugăciunea comună consta de fapt într-o vecernie „adaptată” la „exigenţele” momentului. Slujba vecerniei cuprindea, aşadar, şi o pericopă evanghelică. Citirea Sfintei Evanghelii urma să o facă ierarhul ortodox slujitor, iar textul trebuia ales cu grijă, ca să nu deranjeze pe nimeni. Ierarhul, îmbrăcat în veşminte, citind din Sfânta Evanghelie, îl reprezintă, desigur, pe Hristos, iar texul ales (Luca 24, 44-52) a fost unul în care Hristos se adresa Sfinţilor Apostoli, zicându-le, printre altele: „Iată că voi trimite peste voi făgăduinţa Tatălui Meu”.
Mesajul se dorea, aşadar, măgulitor pentru musafirii eterodocşi, asemuiţi cumva Sfinţilor Apostoli, însă gândurile Domnului nu sunt ca gândurile oamenilor…
Textul pericopei evanghelice astfel hotărâte, trebuia scos la imprimantă pe o coală de hârtie şi aşezat apoi între copertele Sfintei Evanghelii, pentru a fi citit după rânduială şi cu solemnitatea cuvenită. Aşa s-a şi făcut. în chip inexplicabil, însă, cel care a scos la imprimantă textul, involuntar, a făcut o teribilă greşeală, în loc de pasajul de la Luca 24, 44-52, a tipărit pasajul de la Faptele Sfinţilor Apostoli 7, 44-52. Nimeni nu a observat eroarea decât ierarhul pe măsură ce citea. De-acum era însă prea târziu. Nu se mai putea opri şi a trebuit să citească tot textul.
Şi aşa, în loc de măgulitoarea asemuire cu Sfinţii Apostoli, musafirii de faţă au fost mustraţi cu aspru cuvânt:
„…Voi, cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum şi părinţii voştri, aşa şi voi!
Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit părinţii voştri?
Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut şi voi acum”.
Şi astfel tema Săptămânii de Rugăciune s-a împlinit deplin, căci Domnul „toate le-a făcut bine: pe surzi îi face să audă şi pe muţi să vorbească”.
Silviu-Andrei Vlădăreanu
🤗😊 Voia Domnului!🙏