Ierarhii români pot încălca neîngrădit Sfintele Canoane

“Lumea asta înşelătoare, e o mare vrăjitoare”, spunea Părintele Iulian Prodromitul. Înca înainte de pseudo-sinodul din Creta, Biroul Patriarhiei BOR, în februarie 2016, sensibilizează cugetele pleromei ortodoxe cu acest anunţ, publicat pe Basilica.ro : „Pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie.

În acest sens, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menţionând însă condiția ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei după caz și din rațiuni pastorale particulare. Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte.” Textele recunoscute de întreaga Biserică drept fundamentale pentru reglementarea canonică a acestei probleme sunt: Canonul 10 Laodiceea (343), Canonul 31 Laodiceea (343), Canonul 21 Cartagina (419), Canonul 14 IV Ec. (451) și canonul 72 Trulan (691-692). La acestea se adaugă canonul 23 zis al Sfântului Ioan Postitorul (619). Canoanele Sinodului Trulan sunt radicale în ceea ce privește raportarea creștinilor la păgâni sau eretici și erezia este așezată în rând cu păgânismul sau iudaismul.„Canoanele, în principiu, nu îngăduie căsătorii între ortodocşi şi eterodocşi. Astfel, Canonul 72 Trulan [anul 692] interzice, în mod absolut, asemenea căsătorii, declarând nule pe cele care s-ar încheia; canonul 14 al Sinodului IV Ecumenic [anul 451] le îngăduie, însă cu condiţia ca soţul eterodox să declare ca va trece la Ortodoxie. Această dispozitie, fiind anterioară celei a Sinodului Trulan, potrivit normelor de interpretare, poate fi socotită abrogată”.

Asistăm la o apostazie nemaîntâlnită, când Iconomia devine noua regulă canonică, așa cum hotărârile pseudosinodului din Creta, devin astăzi mai importante decât tezaurul canonic al Sinoadelor Ecumenice. Cum pot avea comuniune in Hristos cei care nu au şi comuniune euharistică în Hristos? Acuml se deschid larg porţile Sfintei Biserici Ortodoxe, papistaşilor, protestanţilor, greco-catolicilor, tuturor sectarilor şi, în ultima instanţă, ateilor şi pagânilor, care vor deveni astfel membri cu drepturi depline în Biserica lui Hristos. Se încalcă cu bună ştiinţă de către propagandiştii ereziilor cretane, fervenţii ascultători de regulile şi ideile satanistului organ de propaganda masonico-sionistă CMB, dogmele şi canoanele Sfintelor Sinoade Ecumenice, Învăţătura şi Tradiţia Neprihănitei Ortodoxii.

Prin aprobarea oficială a căsătoriilor mixte la adunarea din Creta din 2016, preotul ortodox va fi acum „legal” în totală inter-comuniune euharistică ecumenistă atunci când îl va impărtăşi pe sotul catolic (sau protestant, ori ce-o fi el, numai orthodox – nu) ne-botezat, cu Sfantul Trup şi Sânge al lui Hristos. Este devastator ce se întâmplă cu accepţia tacită a întregului cler laic si monahal din BOR, complici tăcuţi la această înşelare, erezie si răstignire a Mantuitorului Hristos. Nu s-a auzit nici un glas bărbătesc, răspicat şi clar, a vreunui Preot, care se consideră Cinstit mărturisitor al Dreptei Credinţe – cu toate că nu s-a îngrădit de panerezia ecumenistă – care să amintească conducatorilor vremelnici ai BOR, că li s-a întunecat vederea duhovnicească, inima lor s-a învârtoşat, iar conştiinţa dogmatică nu îngăduie o atare iconomie care duce la pierderea mântuirii.

Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!

Dr. Gabriela Naghi

4 comentarii la „Ierarhii români pot încălca neîngrădit Sfintele Canoane

  1. Mihai spune:

    Citisem un articol pe un alt blog mai deunăzi despre un cetățean grec stabilit în Germania, acesta se căsătorise cu o nemțoaică papistă sau protestantă, cununia religioasa facando ortodoxă, copiii rezultați fiind botezați ortodox, acum după niște ani buni cetățeanul respectiv revenind în țara natală sa dus la mănăstire dar și la mormântul Sfântului Alipie ca sa se închine, în momentul în care ia venit rândul și nevestei acestuia de zice că ceva ar fi imbrancito și iar fi zis pleacă de la mine eretico, arunci pe loc femeia respectiva a primit botezul Ortodox

    1. Plina de invataminte aceasta intamplare. Din pacate, nu invata din ea cei care ar trebui. Doamne ajuta.

  2. ovidiu spune:

    Din pacate si in Moreni ,sub ereticul si vrednicul de plans nifon ,se intampla des astfel de „imbarligatur”i intre ortodoxi si eretici!

  3. gabrielanaghi spune:

    *”Căci nu învaţă în chip desăvârşit drept cuvântul adevărului cel căruia i se pare că are dreapta credinţă, dar nu se ţine în chip drept de dumnezeieştile canoane.”, spune Sfantul Theodor Studitul

    *”Căci cuvântul lui Dumnezeu, prin firea lui, nu se poate lega şi puterea nicidecum nu a fost dată ierarhilor ca să poată face vreo călcare de canon, ci numai ca să urmeze cele dogmatisite şi să calce pe urmele celor care le-au primit înaintea lor ….
    Însă, precum se pare, zi­din­du-şi casa lor pe locuri putrede, când erezia a lovit asupra lor ca o furtună, au căzut cu cădere preacumplită, numind iarăşi iconomie lepădarea a­de­vă­ru­lui… Şi cei mai mulţi sunt gata spre împărtăşirea cu răul, căutând în nevoi să afle oarecare dezvinovăţire prin care, fără necaz şi su­pă­ra­re, să ducă lupta pentru dreapta credinţă. Au avut părtăşie [cu ereticii] pe baza tă­­găduirii lui Hristos, a Născă­toarei de Dumnezeu, a tu­tu­ror sfinţilor.”

    Din cele spuse de dumnezeescul Parinte Theodor Studitul, nu poate fi folosita iconomia in legatura cu sfintele canoane, asa cum au facut si fac in continuare pseudoierarhii BOR, mult inainte si dupa ereticescul sinod cretan.
    S-au lepadat de Adevar, mintind cler si popor, care nu poate dupa cum se vede sa-si gaseasca dezvinovatire in nici un fel, acceptand raul drept bine.
    Devierea de la canonul 72 are deasemenea, foarte grave urmări eclesiologice, de neacceptat, din moment
    ce amestecă eclesiologic împreună pe „oaie” cu „lupul” și „partea” lui Hristos cu„moștenirea” păcătoșilor.
    In temeiul canonului 10 Laodiceea, “nu se cuvine ca cei ce sunt ai Bisericii – adica crestinii ortodocsi, sa impreune, din indiferenta, pe fiii lor cu ereticii prin legatura casatoriei”. Potrivit interpretarii data de unii canonisti ortodocsi, canonul respectiv interzice casatoria unui crestin ortodox cu orice persoana anatematizata de Biserica Ortodoxa, a carei erezie a fost deci anatematizata.
    (Can. 1 II ec. ; 1 Sf. Vasile cel Mare ; 45 apost.)

    Căsătoria mixtă surpă Biserica din interior, caci deschide poarta rugăciunilor în comun, deschide poarta întrebuințării falsei iconomii și pentru administrarea restului tainelor celor neortodocși.
    -Se acceptă botezul ereticilor, dar se aplica doar Mirungerea, prin urmare se legalizeaza rugaciunea in comun cu ereticii, intrucat acesta nu a fost botezat ortodox(a considera valid „botezul”ereticilor, inseamna a considera valide toate tainele lor.)
    -Căsătoria mixtă fiind lovită de nulitate, cei doi parteneri vor trăi în desfrânare sub iluzia unei binecuvântări girate de către Biserică.

    -Ea lipsește pe partenerul ortodox , de posibilitatea unirii cu Hristos în Sfânta Euharistie, iar fără aceasta cine va putea sta împotriva vrăjmașului mântuirii neamului omenesc.
    -Căsătoria mixtă lucrează implicit la disoluția familiei, și astfel a societății, alături de atacurile generalizate în lumea actuală împotriva familiei, prin faptul că este lipsită de binecuvântarea lui Dumnezeu, iar ceea ce este lipsit de această binecuvântare, nu poate dăinui, nici nu poate spori în bine.
    -Copiii dintr-o căsătorie mixtă vor suferi de grave confuzii de credință, relativism dogmatic.
    -Căsătoria mixtă introduce o rupere între Bisericile locale, în funcție de acceptarea sau neacceptarea acestei false iconomii.
    -Se anulează scopul căsătoriei care este mântuirea în Hristos a celor doi soți, prin introducerea ecumenismului in familie.
    Sinodul BOR va continua nestingherit aceste lucrari vatamatoare, cu acordul clerului laic si monahal, in acceptul pleromei tacute si supuse, ignorand cu desavarsire precum mai marii lor sfintele canoane, invataturile Sfintilor Parinti, insasi Evanghelia spre pierderea mantuirii.
    „Dacă se va da deoparte”, zice, „nu va binevoi su­fle­tul Meu întru el” (Avac. 2, 4). Şi iarăşi Apostolul zice: „Noi nu suntem ai dării de­o­par­te spre pierzanie, ci ai credinţei spre dobândirea sufle­tu­lui” (Evr. 10, 39). AMIN

    *Dreapta credinţă în scrierile Sfinţilor Părinţi/ Sf. Theodor Studitul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Amfilohie; trad. din limba greacă veche de pr. Marcel Hancheş, Bucureşti, Ed. Sofia, 2006, vol. I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *