-Ce vom face cand aproape toti episcopii vor deveni ecumenisti?
– Acum 20 de ani se vorbea impotriva C.M.B si a ecumenismului. Dar odata cu trecerea la Domnul a episcopilor batrani, au venit cei tineri, care au majoritatea, un duh ecumenist.
Cand vorbim despre Biserica, nu socotim in funtie de numar, ci dupa continuitate si stabilitate traditiei. Adica, ce au invatat Părintii dinaintea noastra, invatam si noi si cei care vin dupa noi. Biserica nu îi are numai pe episcopii prezenti care traiesc astazi, ci si pe cei adormiti, care au trecut la Domnul, iar acestia sunt majoritatea.
Chiar daca toti episcopii ar deveni ecumenisti, daca exista doar un singur credincios, Biserica ramane.
Sf Maxim Marturisitorul era singur, Sf Marcu Eugenicul era singur, Sf Grigorie Palama era singur.
Cand Sf Grigorie Teologul a mers in Constantinopol, a gasit numai 17 laici ortodocsi, nu episcopi, nu preoti.
Cand s-a facut Sinodul II Ecumenic, atunci cand s-au condamnat pnevmatomahii si arienii, au ramas 17 eretici arieni in Constantinopol. Nu socotim dupa numar. Un singur credincios daca ramane, Biserica ramane.
– La dialogul ecumenic participă astăzi şi credinţa mozaică şi islamul. Ce părere aveţi de dialogul cu ei?
– Aceştia nu cred că Hristos este Dumnezeu. Păi dacă Hristos nu este Dumnezeu, înseamnă că învăţătura Sa e una omenească. Hristos ar fi deci un filosof a cărui învăţătură poate fi trecută cu vederea. Cum nu ne leagă filosofia lui Platon şi Aristotel, aşa nu ne leagă nici învăţătura lui Hristos. Toţi Sfinţii Părinţi spun că iudaismul şi islamul nu conduc către mântuire. Cei care participă la acest dialog au ajuns să spună că şi islamul, şi iudaismul sunt căi de mântuire.
Sfinţii Ioan Damaschinul, Maxim Mărturisitorul, Grigorie Palama îl numesc pe Mohamed antihrist. In Coran este scris că atunci când Hristos ar fi ajuns în faţa lui Allah, ar fi fost întrebat: „Ai învăţat Tu că eşti Fiul lui Dumnezeu şi Dumnezeu?”. La care Hristos ar fi răspuns: „Eu nu am învăţat aşa ceva. Sunt minciunile Evangheliilor. Ucenicii mei au învăţat asta, nu Eu“.
Vă întreb: „Fără Hristos, Fiul lui Dumnezeu, există mântuire?”.
Şi despre iudaism, dacă iudaismul ar fi condus la mântuire, ce rost a mai avut venirea lui Hristos?
Eu predau patrologie. Sunt foarte mulţi părinţi care au scrieri intitulate: Contra iudeilor, cu o exprimare extrem de dură împotriva lor.
(…)Această perioadă este cea mai grea dintre toate perioadele. Nu ştiu dacă poate fi ceva mai grav decât ceea ce trăim acum. Adică cei care ar trebui să păzească turma lui Hristos şi să îi gonească pe duşmanii credinţei, tocmai aceştia fie sunt indiferenţi, fie îi ajută pe duşmanii credinţei! Ştim despre o vedenie pe care a avut-o Sfântul Antonie cel Mare legat de erezia ariană. L-au întrebat oamenii pe Sfântul Antonie: „Noi ce să facem?”. Şi Sfântul le-a istorisit vedenia sa, care arăta cât de grav era faptul că arienii erau eretici, după care le-a răspuns:
„Feriţi-vă să nu vă molipsiţi şi voi!”.
Acum, când avem de-a face cu erezia ecumenistă, erezie despre care încă oamenii nu conştientizează că este erezie, trebuie ca toţi cei cu sfântă nelinişte pentru dreapta credinţă să îi păzim pe oameni să nu se molipsească de erezie, iar pentru suferinţele, pentru crucea pe care o purtăm în viaţa noastră, să îi mulţumim lui Dumnezeu, căci aşa El ne fereşte de a iubi lumea aceasta. Căci dacă cineva iubeşte lumea aceasta, atunci urăşte pe Dumnezeu (I Ioan. 2,15), ne spune Sfântul Ioan Teologul.
Text trimis de Andrei F.
Axios