Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Lui

Iubite cititorule! Am simţit nevoia ca în această zi să-ţi scriu câteva lucruri ziditoare de suflet despre Sfântul necunoscut de la Mănăstirea Neamţ, aşa cum le-am citit şi eu în felurite cărţi, căci din anul 1976 n-am avut posibilitatea de a vizita acest aşezământ monahal.

Într-o zi de sâmbătă, 24 mai 1986, părinţii din Mănăstire au văzut că o porţiune din pavajul care leagă clopotniţa de intrarea în biserică, s-a ridicat şi făcea oarecare împiedicare. Două zile mai târziu, pavajul s-a ridicat şi mai mult, până când piatra şi betonul au crăpat. La început au crezut că una din conducte s-a spart, de aceea câţiva călugări au fost rânduiţi să sape în acel loc. După ce au ajuns la un metru adâncime, au amânat săpăturile până în ziua următoare, 27 mai. Ceea ce presimţeau unii dintre călugări s-a întâmplat: era vorba de o descoperire a Proniei Dumnezeieşti, căci la un metru şi jumătate au găsit un mormânt cu moaştele unui Sfânt. Erau întregi, galbene şi binemirositoare, ceea ce i-a făcut pe cei prezenţi să se însemneze cu Sfânta Cruce şi să preamărească pe Dumnezeu: ,,Aceasta este o mare minune! Astăzi ne-a descoperit Dumnezeru un nou Sfânt la Mănăstirea Neamţ! Iată de ce se ridica pavajul deasupra, ca să iasă din pământ moaştele acestui Sfânt, spre întărirea Credinţei şi mântuirea sufletelor noastre! Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi, Dumnezeul părinţilor noştri!’’

            Mitropolitul Teoctist al Moldovei, Patriarhul de mai târziu al României, mort apoi în condiţii suspecte, a venit degrabă la Mănăstire şi a rânduit să se spele sfintele moaşte, apoi au fost puse într-un sicriu şi duse în biserică, spre folosul duhovnicesc al tuturor dreptcredincioşilor.

Vestea acestei descoperiri Dumnezeieşti s-a răspândit cu repeziciune şi oamenii se îndreptau spre Mănăstirea Neamţ pentru închinare. Faptul a deranjat autorităţile comuniste, păgâne şi barbare, care au hotărât să ia sfintele moaşte şi să le înstrăineze, pentru a stăvili mulţimea de credincioşi. Părinţii Mănăstirii au avut grijă să le pună din vreme într-o tainiţă, şi când li s-au cerut de către slujbaşii securităţii, călugării i-au trimis în osuar, de unde însă n-au luat nimic. Au turnat o placă masivă de beton pe locul mormântului şi au oprit credincioşii să nu mai intre, crezând că vor zădărnici descoperirea Dumnezeiască.

După ce a căzut comunismul şi s-a instalat în ţara noastră neo-barbaria, în anul 1990, sfintele moaşte au fost scoase din locul tăinuit şi s-au aşezat în biserică. Părinţii nemţeni se roagă şi acum ca Dumnezeu să descoperă numele şi viaţa acestui Sfânt al Său (După Vieţile Sfinţilor pe august, Ed. Mănăsirea Sihăstria, 2005, p. 429-430).

Preot Ioviţa Vasile

 

Canon de rugăciune pentru cei bolnavi de cancer (poate fi împlinit de cel bolnav, sau de cineva apropiat acestuia)

  • Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (de 7 ori)
  • Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul
  • Acatistul Sfântului Efrem cel Nou
  • Acatistul Sfântului Ioan Rusul
  • Acatistul Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian
  • Acatistul Sfântului Luca al Crimeii
  • Acatistul Sfântului Mucenic Pantelimon
  • Se va pomeni la Sfânta Liturghie, cât este cu putinţă
  • Milostenie, după puteri, unui om nevoiaş

 

 

6 comentarii la „Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Lui

  1. ciprian p. spune:

    este si Capul Sfantului Simeon Stalpnicul din muntele Minunat acolo !

    Parinte, ce inseamna ca trebe de 7 ori paraclisul? in aceeasi zi? sau cum? nu pricep. tot canonul e pt. 24 ore?

    1. Paraclisul se citeste de 7 ori in cate zile puteti. Important e sa pliniti numarul sfant-7. Se poate in sapte sau mai multe zile, dupa putinte. Canonul e pentru timp nelimitat, dar trebuie implinit asa cum e scris. Va sfatuiesc sa incepeti cu Paraclisul, dupa ce l-ati citit de 7 ori, treceti la urmatorul Acatist, pana terminati. Daca socotiti ca va este de folos, scrieti-mi numele pentru care se face Canonul si eu le voi pomeni cu drag la Sfanta Liturghie. Bineinteles, fara sa va ganditi la bani. Bunul Dumnezeu sa va ajute in gandurile bune pe care le aveti.

  2. gabrielanaghi spune:

    Multumim ,Sfintia Voastra,ca ne-ati impartasit o minune necunoscuta noua ,petrecuta in frumoasa si dulcea Moldova,in vestitul asezamant monahal al Manastirii Neamt.
    In timpurile de triumf ale ciumei rosii,Domnul Atotmilostiv a vestit tuturor ,prin Sfantul necunoscut din secolul al XIV-lea,ca Mila si Dragostea Sa sunt alaturi de cei suferinzi,umiliti,batjocoriti,trimitand prin bineplacutul Sau, binecuvantarea, nadejdea si sprijinul, tuturor credinciosilor ortodocsi mai ales,in vremuri de cumpana.
    „Iată câţi sfinţi necunoscuţi ascunde încă pământul sfânt al ţării noastre!”,marturisea vrednicul de pomenire Arh.Ioanichie Balan
    Din Acatistul Sfântului Necunoscut de la Mănăstirea Neamţ:
    Icosul al 8-lea:

    Preaslăvită descoperirea ta pe cei credincioşi a umplut de bucurie iar pe cei necredincioşi a amuţit, îndemnând pe toţi a cânta:
    Bucură-te, mustrator al necredinciosilor;
    Bucură-te, cel ce vădeşti reaua credinţă;
    Bucură-te, că prin această minune biserica s-a întărit;
    Bucură-te, ajutorul celor ce conduc;
    Bucură-te, bucuria credincioşilor prigoniţi;
    Bucură-te, ruşinarea necredincioşilor prigonitori;
    Bucură-te, încredinţarea celor ce stau la îndoială;
    Bucură-te, îndemn la sfinţenie în zilele noastre;

    Bucură-te, Sfinte al lui Dumnezeu care pentru a noastră mântuire tainic te rogi!

    Rugăciune:

    Sfinte al lui Dumnezeu cela ce în chip minunat te-ai descoperit nouă păcătoşilor, dar care prin negrăitele judecăţi a lui Dumnezeu nu-ţi cunoaştem numele, acum venim şi cădem rugându-te pe tine ca cel ce eşti prieten al adevăratului Mântuitor, mijloceşte pentru noi în ceasul acesta de grea încercare, şi precum în timp de prigoană te-ai făcut cunoscut aşa şi acum în timp de grea încercare sufletească ajută-ne nouă ca să putem birui în această luptă, unde demonii, lumea, şi patimile noastre s-au ridicat ca să ne dărâme la pământ, să ne calce în picioare şi să ne despartă de bunul nostru Mântuitor; îndură-te cum se cuvine Sfinţilor, şi ne ridică pe piatra credinţei şi ne dă smerenie în gânduri, nu ne lăsa până în sfârşit. Iar acestei Lavre în care bine ai voit să te descoperi fii mijlocitor înantea Tronului Sfintei Treimi ca să i se dea ei oameni duhovniceşti pentru a ocârmui această corabie la limanul vieţii veşnice şi pe noi pe toţi împreună cu tine să slăvim pe Prea Sfânta Treime în vecii vecilor. Amin!

    A doua rugăciune către Sfântul necunoscut:

    Sfinte al lui Dumnezeu cela ce porunca iubirii ai păzit-o prin care sfinţenia ai dobândit aşa şi noi urmându-ţi exemplul pre cât putem te rugăm pentru robii Lui Dumnezeu (N) care sunt în necazuri sufleteşti şi trupeşti ca mijlocind pentru ei să se facă moştenitori ai Împărăţiei Cereşti. Amin!
    http://toateacatistele.blogspot.com/2010/01/acatistul-sfantului-necunoscut-de-la.html

    1. Mihai spune:

      Astăzi în zilele noastre, odraslele celor de atunci au preluat ștafeta, făcând numa nenorociri

      1. Asa se transmite stafeta din tata-n fiu. Vedeti si pilda rea a zilei de astazi: Irod cel mare, ucigasul celor 14000 de prunci, a lasat mostenire lui Irod Agripa inclinatiile spre crima. Din voia sa cea rea a fost ucis Sfantul Ioan Botezatorul.

    2. Multumesc, distinsa Doamna, pentru ca ati inserat acel fragment din Acatistul Sfantului necunoscut. Nici nu stiam ca are Acatist. Cu ocazia asta m-ati orientat spre acel blog cu bogatia lui de Acatiste. Doamne ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *