Dacă vreodată am nădăjduit că BOR se va retrage din cmb, în urma nenumăratelor memorii, petiții și apeluri, trimise în nume personal sau colectiv, prin hotărârea unor Sinaxe naționale (Botoșani), urmând exemplul Patriarhiei Georgiei şi a Serbiei (1997) sau a Bulgariei (1998), care au reușit această mare realizare, iată că acum am pierdut orice speranță. Experienţa Bisericii Georgiei ne arată încă o dată că problemele bisericeşti se rezolvă pe cale canonică, cea predanisită de Sfinţii Părinţi, şi nu pe nişte căi născocite peste noapte: cea a „luptelor (iluzorii) din interior”, a „iconomiei” comuniunii cu ereticii, a „ascultării de ierarhii canonici” şi a altor teorii care lovesc în conştiinţa bisericească ortodoxă.
Aflăm dintr-un articol publicat de UJO, că la 31 martie 2020, pastorul luteran din Norvegia, Dr. Olav Fykse Tveit va părăsi funcția sa de Secretar General al consiliului mondial zis al bisericilor, pe care a deținut-o din 2010, până în prezent, relatează Blagovest-info. Organizația cmb va fi condusă temporar de un cleric al Bisericii Ortodoxe Române, Pr. Profesor Dr.Ioan Sauca, până la alegerea noului secretar general, care va avea loc în ședința din luna iunie. Olav Fykse Tveit, în vârstă de 59 de ani, care a fost secretarul general al cmb pentru două mandate de cinci ani, a fost ales recent președinte episcop al ”bisericii” Luterane din Norvegia. ,,Hirotonia’’ și instalarea sa în funcție vor avea loc pe 26 aprilie în Catedrala Nidaros din Trondheim. În luna august, Olav Fykse Tveit va ajunge din nou la cmb pentru a-și prezenta raportul final de activitate. Ședința pentru alegerea noului Secretar General al CMB a fost programată pentru 18-24 martie, dar a fost amânată în luna iunie, din cauza amenințării epidemiei cu coronavirus.
Ioan Sauca este preot și profesor de misiologie ortodoxă și Teologie sistematică, în cadrul BOR. Născut la 10 Aprilie 1956 în Valea Mare, Caraș Severin, a absolvit Seminarul teologic din Caransebeș în 1976, Institutul Teologic din Sibiu în 1981, iar între 1981-1984 cursurile de Doctorat la Institutul Teologic din București.
A făcut studii de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (1984-1985) și la Universitatea din Birmingham, Anglia (1985-1987) unde a obținut doctoratul în filosofie/teologie cu titlul : « Implicațiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe ». Asistent (1984) și lector (1988-1990) la Institutul telogic din Sibiu la catedrele de Misiune și Ecumenism și Îndrumări Misionare. Hirotonit diacon în 1988 și preot în 1989. Consilier patriarhal cu responsabilități pentru sectoarele Presă și Comunicații, Relații cu mass media, învățământ și relații externe la Patriarhia Ortodoxă Română din București (1990-1994). În 1994 este numit prin concurs și Secretar Executiv pentru Studii Ortodoxe și Relații în Misiune din cadrul consiliului mondial zis al bisericilor, instituție cu sediul la Geneva, unde a lucrat până în anul 1998. Profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey, atașat la Universitatea din Geneva (1998-2001). În 2001 a fost ales Director al acestui institut. Din 2014, Pr. Dr. Ioan Sauca a devenit secretar general asociat pentru educație și formare ecumenică din cadrul cmb. Din ianuarie 2017 este numit în funcția de secretar general adjunct al cmb, continuând însă slujirea ca profesor și director al Institutului ecumenic de la Bossey.
De notat că Pr. Dr. Ioan Sauca este primul român, și al doilea ortodox (după profesorul grec Nikos Nissiotis), care a ocupat o astfel de funcție înaltă în cadrul Institutului Ecumenic de la Bossey, precum și în cadrul consiliului mondial zis al bisericilor. Noul secretar general al cmb continuă destoinic se pare, activitatea Patriarhului Daniel din cadrul cmb, de lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva, şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg (Elveţia); membru al Comitetului Executiv şi Central al consiliului ecumenic al bisericilor, Geneva, membru al Prezidiului şi Comitetului Central al conferinţei bisericilor europene (1997 – 2009).
Prin urmare, lupii în piei de oaie sunt în mijlocul nostru demult, sfâșiind nestingheriți Cămașa lui Hristos, trăind într-un duh ecumenist, sincretist, secularist, acceptând teoria anglicană „a ramurilor”, erezie de neconceput pentru Sfânta Ortodoxie. Să știe dumnealor că nu au putut realiza nimic altceva, decât sminteli, tulburări, dezbinări în mijlocul pliromei care doarme somnul cel de moarte al neputinței, pedepsind, nedreptățind, preoți, monahi, mireni care ridică și vor ridica mereu glasul, strigând să audă Cel Prea Înalt dorința noastră arzătoare de ieșire a BOR din „captivitatea babilonică” în care se află.
Dr. Gabriela Naghi
Celor care predică sau contribuie direct sau indirect la promovarea pan−ereziei Ecumenismului, adică la crearea unei
baze care să cuprindă toate dogmele şi religiile, în care adevărul revelat va fi complet relativizat şi pus la acelaşi nivel cu orice înşelăciune şi concepţie omenească şi drăcească şi care cultivă aşa−numitele teorii: a mădularelor bolnave, a celor două biserici surori, a celor doi plămâni ai bisericii (Catolicismul şi Ortodoxia), precum şi teoria ramurilor în conformitate cu care diferitele confensiuni ar fi ramuri ale aceluiaşi copac al Bisericii, iar fiecare ramură deţine o parte a adevărului şi aşa împreună alcătuiesc totalitatea Bisericii: Anatema!
Fie-le anatema spre pocainta. Ma tem insa ca n-au in gand asa ceva. Doamne ajuta.
Doamne ajută!
Trăiască Ortodoxia( Dreapta Credință) – Singura Credință mântuitoare !
Iisus Hristos este Ortodox
Maica Domnului este Ortodoxă
Toti Sfintii sunt Ortodocsi !
va asteptam pe toti ceilalti care nu sunteti ortodocsi , sa veniti la Biserica lui Hristos ( Ortodoxă )!
Doamne ajuta.
Frumos spus. Palinca lasati-o pentru altadata si atunci sa ne dati la toti, nu numai lui Dumitru.
Bine ! da io mai beau cate un paharel sa-mi fie spre medicament 🙂
e păcat oare?
dar puțin lapte nu-i voie nu? da acu pt cei slabi ? pana la urma laptele e din fân.
Doamne iarta-ne pe noi pacatosii …
nea Dumitru, unde sunteti? haideti ca fac cinste azi, de Duminica Ortodoxiei cu un paharel de țuică de Bistrița si niste bomboane de zahar si biscuiti de post ! 🙂
Apai frate Ciprian ,tu chiar nu ai mila de niste muritori pofticosi?Vezi ca eu am inceput sa numar paharele de pe la ora 3,dupa ce am facut miezonoptica ,utrenia si acatistul sfantilor 40 de mucenici din Sevastiasi ,acum cred ca am ajuns pe la 35 de pahare .Ce zici ,o fi bine ?ovidiu pacatosul
…e bine daca nu te îmbeți !
io de abia astept masa de Inviere cu ouă roșii, pasca cu brânză si drob de miel….
iami-iami- bun-bun 🙂
ciprian p.,ce zici de acest cuvant:
„Multi saraci cu duhul are lumea,dar nu cum se cuvine.Si multi care plang,DAR PENTRU PAGUBE DE BANI (ce parere ai? n.n.)ori pierderi de copii.Si multi blanzi,dar fata de patimile necurate(tuica,in post,nu?n.n.).Multi care flamanzesc si insetoseaza dar pentru a rapi cele straine si a castiga din nedreptate.Multi milostivi,dar fata de trup si cele ale trupului.Si curati cu inima,DAR PENTRU SLAVA DESARTA.sI FACATORI DE PACE,DAR PRIN ACEEA CA SUPUN SUFLETUL TRUPULUI.mULTI PRIGONITI,DAR FIINDCA SUNT FARA DE RANDUIALA.mULTI OCARATI,DAR PENTRU PACATE RUSINOASE.”Sfantul Maxim Marturisitorul,Capete despre iubireFilocalia,vol.2 p.111-2.
aspru este acest cuvânt !
nu pot tine eu asprimea cuvintelor din Filocalie…nu e pt mine, pacatosul. sunt vremuri grele…altele decat cele din vremea Filocaliei 🙂
e bun si plansul pt pierderi de copii …il poti redirectiona catre Dumnezeu .
apoi m-ai nimerit cu blandetea catre patimile trupului…este pt mine…recunosc …asta e…ma straduiesc si io macar cu mintea … insa tuica in post e buna Sambata si Duminica e dezlegare la undtelemn si vin , deci si la tuica 🙂
si mai departe nu mai comentez ca.mi se potrivesc !
no…Doamne ajuta.
roaga-te pt mine pacatosul . nu-s io mare postitor
P.S.:
dumitru,
te rog iarta-ma daca te-am suparat cu ceva sau te-am/ v-am jignit candva cu vreo replica nelalocul ei !
sunt un papagal prost !
iarta-ma, te rog !
Doamne ajuta.
Da ce ti veni ciprian p.?care e motivul cuvintelor tale?te am iertat de atunci si sa ma ierti si tu.
Să ne rugăm pentru iertarea păcatelor acestui popor! Fără pocăință și ajutor de la Dumnezeu chiar nu se poate. Trebuie să înțelegem asta.
Am fost la protestul de ieri. Nu mai spun că am fost foarte puțini raportat la gravitatea problemei cu care ne confruntăm. Era, însă, imperios necesar ca printre vorbitori să fie invitat și un preot care să abordeze problema și din punct de vedere duhovnicesc, să formuleze un îndemn la pocăință, la rugăciune… Cu greu s-a rostit la final un ,,Tatăl nostru”! Iar cei care aveau icoane au fost trimiși mai în spate… Măcar câțiva trebuiau lăsați… Cum putem birui fără Dumnezeu?
Dacă se înghesuie atâtea probleme asupra lumii și asupra neamului românesc înseamnă că avem o problemă și noi. Trebuie să ne trezim și pe plan spiritual. Dumnezeu este Cel Care luminează mințile, Care ne dă cuvânt cu putere multă și Care ne ajută, dar Care așteaptă să avem inimi curate în care să Se poată odihni. Astfel de probleme nu se pot rezolva apelând doar la soluții omenești. Poate că aceste vremuri sunt îngăduite pentru a ni se pune la încercare credința, nădejdea și dragostea.
Să ne controlăm frica. Aceasta este de le necuratul. Dumnezeu ne lasă să vedem că fără El nu putem face nimic. Dacă greșesc, vă rog să mă iertați!
Va multumesc pentru ca ati participat la protest si tuturor celor care s-au ostenit sa vina. M-ati reprezentat si pe mine, care sunt la vreo 500 de km de Bucuresti. Nu va intristati de faptul ca ati fost putini. Ati facut mai mult decat 300 000 de protestatari zgomotosi adunati intr-o piata publica, pentru ca ati avut adevarul de partea voastra, sau Dumneavoastra ati fost de partea adevarului si a Adevarului. Va iubim si va pretuim. Doamne ajuta.