Recent, am citit un text al domnului Iustin Hodea Sigheteanu, ocupantul scaunului episcopal din Baia-Mare. Scrierea fiind securizată, (de ce, oare?), n-am putut s-o reproduc în întregime prin copy-paste, aşa încât am extras câteva din afirmaţiile cuprinse acolo, pe care îmi iau îngăduinţa de a le comenta, după slabele mele puteri şi după puţina mea cunoaştere. Fără altă întroducere, trecem la textul în discuţie.
,,Să păzeşti ascultarea faţă de hirotonisitor, unitatea Bisericii prin Sinoadele locale şi sobornicitatea ei în Sinoadele Panortodoxe sau Universale!’’, sună cel dintâi îndemn al pseudo-ierarhului maramureşan. Cu drag facem aceasta, dar şi cu câteva necesare observaţii. Spun cu drag, deoarece Canonul 31 Apostolic pune grea pedeapsa asupra celui care ar cuteza să nu asculte de episcopul său, evident, câtă vreme acesta rămâne între hotarele neschimbătoare ale Sfintei Ortodoxii. Textul Canonului este acesta: ,,Dacă vreun presbiter (preot), desconsiderând pe propriul său episcop, ar face adunare osebită şi ar pune alt altar, nevădindu-l cu nimic vrednic de osândă pe episcopul său în privinţa Dreptei Credinţe şi a dreptăţii, să se caterisească acela ca iubitor de stăpânire, căci este tiran. De asemenea, şi ceilalţi clerici, şi anume câţi se vor adăuga lui, iar laicii să se afurisească. Dar aceasta să se facă numai după una şi a doua şi a treia stăruinţă din partea episcopului’’.
Socotesc că nu este necesar să demonstrăm evidenţele. Sinodul din Creta a fost eretic în întregul lui, cei care au participat sunt eretici, cei care au semnat mai târziu – este cazul domnului Iustin Hodea – sunt eretici şi aşa vor rămâne până când nu se vor lepăda de rătăcirile cretane. Nici nu trebuie să-i mai vădim în privinţa Dreptei Credinţe şi a dreptăţii, singuri s-au vădit drept trădători ai lui Hristos şi a Sfintei Ortodoxii. Comentariul Părintelui Floca: ,,Din textul Canonului rezultă că în asemenea cazuri, clericii sunt liberi să se despartă de episcopul lor, adică să iasă de sub ascultarea lui… pentru că nu se despart de episcop, ci de o erezie’’ (Canoanele BOR, 1991, pag. 24). Cu alte cuvinte, ascultarea se face până la hotarul ereziei. Când episcopul a păşit pe tărâmul ereziei, încetează obligaţia ascultării şi începe să opereze datoria de a te despărţi de acel ierarh, prin modalitatea canonică a nepomenirii.
Tocmai pentru că vor să păzească unitatea şi sobornicitatea Bisericii, o mică parte a preoţilor şi credincioşilor au întrerupt comuniunea euharistică cu episcopii căzuţi în ereziile promovate de pseudo-sinodul din Creta. Uşor de înţeles, şi sunt sigur că va înţelege şi domnul Iustin Hodea.
Presbiter Ioviţa Vasile
Puteti urmari in integralitate Sfanta Liturghie din Catedrala Hristos Mantuitorul de la Moscova, din cadrul ceremoniei desfasutate la 1 februarie 2019 cu ocazia celei de a X-a aniversari a intronizarii Patriarhului Kiril
https://www.youtube.com/watch?time_continue=102&v=w6w3vvSWir8
Multumesc frumos pentru acest film exceptional. Ce frumos este cand sunt fratii mpreuna! Mai frumos era daca ar mai fi stat impreuna o zi, doua reuniti intr-un Sinod pentru a rezolva problemele cu care se confrunta Sfanta Ortodoxie. Tehnic, filmul e lucrat profesionist la standarde inalte.
Sa fie blagoslovit cuvantul Sfintiei Voastre, Parinte Vasile!
Intr-adevar acesta ar fi fost un final desavarsit!Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Harul Duhului Sfant care ne-a atins si pe noi cu adierea Sa gingasa ca a zefirului, prezent la grandioasa, unica si sublima ceremonie, invaluita in cantece divine, ne-a relevat inca o data triumful Sfintei Ortodoxii!
Am asistat la un eveniment singular prin amploarea si frumusetea sa deosebita, marcata de desfasurarea cu fast a aniversarii a 10 ani de la intronizarea Patriarhului Kiril, in mareata Catedrala a Mantuitorului Hristos, din Moscova, grandioasa si somptuoasa emblema a Patriarhiei Ruse, pe care nimeni nu o poate intrece.
O ceremonie care a umplut de bucurie in Duhul Sfant, inimile curate ale ortodocsilor de pretutindeni, prin care Patriarhia Rusa sub conducerea exemplara a Patriarhului Kirill, a dovedit daca mai era necesar, ca este cea mai puternica Biserica Ortodoxa, care joacă un rol imens în intreaga Ortodoxie.
Ce cantari divine ne-au invaluit, cat Har cat inima nu poate deslusi, adia peste toata suflarea, ca un dulce si gingas fior!
Totusi la marea solemnitate au fost prezenti doar reprezentantii a 11 Biserici locale.
Cine a lipsit?
Consider o extraordinara Marturisire intru pastrarea Adevarului Hristos, ca trei Patriarhi si alti episcopi nu au pomenit pe Pseudo-Patriarhul Bartolomeu, la Sfanta Liturghie.
Anaxios!Anxios!Anaxios!(ανάξιος!, ανάξιος!, ανάξιος!)
Este vorba de cei trei Patriarhi, Ioan al X-lea al Antiohiei, Kiril al Moscovei și Irineu al Belgradului, care au celebrat Sfânta Liturghie in Catedrala Hristos Mantuitorul, exact in ziua cinstirii Sfântului Marcu al Efesului, Aparătorul Ortodoxiei. A conslujit și Preafericitul Rastislav al Cehiei și Slovaciei, Preafericitul Tihon al Americii de Nord și Canadei, Preafericitul Onufrie al Kievului și întregii Ucraine, dar și episcopi ai Patriarhiei Alexandriei, Georgiei, României, Poloniei și Bulgariei.
Din ce in ce mai singur, Pseudo- Patriarhul Bartolomeu, va trebui sa-si recunoasca izolarea si infrangerea.
Nu este infailibil, iar Capul Trupului Bisericii este Hristos si nu el.
Va mai avea oare timp?
Cat se va bucura de noile „achizitii” intrate in jurisdictia sa?
Da, aveti dreptate, am fost atent la momentul pomenirii si n-am auzit numele Bartolomeu. Sa dea Bunul Dumnezeu ca ierarhii nostri sa nu se alature acestui patriarh nevrednic. Asa cum ii stiu, nu va trece mult si vor recunoaste in mod subtil, viclean lucratura schismatica din Ucraina.
Doamne ajuta.