Predică la Duminica lăsatului sec de carne (a Înfricoşătoarei Judecăţi). Judecăţile lui Dumnezeu

Domnul Dumnezeu ne-a dat nouă, oamenilor, o extraordinară capacitate de a căuta binele, a-l înfăptui, a stărui în el ÅŸi a-l înmulÅ£i. Din păcate, prea mult ÅŸi de prea multe ori ne irosim puterile ÅŸi timpul cu lucruri nefolositoare, vătămătoare sufletelor noastre sau în nelucrare. Aceasta a exprimat-o Proorocul Isaia în interogaÅ£ia sa: ,,Pentru ce cheltuiÅ£i argintul vostru nu pentru hrană ÅŸi osteneala voastră nu pentru saÅ£?’’ (Isaia 55, 2). Iar Sfântul Iacov, scriind de păcatele prin omisiune, prin nelucrare, aÅŸa afirmă: ,,Drept aceea, cine ÅŸtie să facă ce e bine ÅŸi nu face, păcat are’’ (4, 17). Evanghelia pe care o citim ÅŸi o explicăm în această Duminică, numită a ÃŽnfricoşătoarei Judecăţi, ne aduce în cugete tocmai judecata cea mare, ultima pe care o va face Dumnezeu oamenilor. ÃŽnainte de a vorbi de judecata cea din urmă, se cuvine să stăruim asupra celorlalte judecăţi ale lui DumnezeuÂ

 Pe mulţi din păcătoşi îi judecă Dumnezeu chiar în viaţa aceasta pământească. Aşa i-a judecat pe oameni din vremea lui Noe, când a adus pe pământ potopul de apă şi a pierdut pe toţi care lucrau fărădelegea, cruţându-i numai pe Noe şi pe cei din casa lui, care au fost găsiţi drepţi; aşa  judecat Dumnezeu pe cei căzuţi în desfrânare dobitocească din cetăţile Sodoma şi Gomora, pe care i-a pierdut cu foc şi cu pucioasă; aşa au fost judecaţi răzvrătiţii împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu, Core, Datan, On şi Abiron. Toţi aceştia şi-au primit cuvenita pedeapsă încă din această viaţă, de aceea, cu îndreptăţire scria Psalmistul David: ,,Da, este Dumnezeu Care îi judecă pe ei în viaţă’’ (Psalmul 57, 11)

          A doua judecată este aceea pe care noi o numim particulară, de care are parte orice suflet după ieÅŸirea lui din trup, după moarte, adică. Despre ea a scris Sfântul Apostol Pavel aÅŸa: ,,Åži precum este rânduit oamenilor odată să moară, iar după aceea să fie judecata’’ (Evr. 9, 27). ObservaÅ£i exprimarea limpede a Apostolului care aminteÅŸte de moarte ÅŸi apoi imediat de judecată, fără ca între aceste două momente să se interpună alte evenimente. Biserica noastră învaţă că odată ieÅŸit din trup, sufletul merge, după patruzeci de zile, în faÅ£a lui Dumnezeu ÅŸi e judecat pentru felul cum a trăit pe pământ. Dacă a avut o viaţă dreaptă, s-a spovedit ÅŸi s-a împărtăşit, a mers la Sfânta biserică, a postit, a ajutat pe aproapele, sufletul acela este rânduit într-un loc ÅŸi o stare de fericire, ÅŸi astfel va aÅŸtepta învierea din morÅ£i, când se va uni cu trupul pe care l-a părăsit. Dacă dimpotrivă, un suflet a trăit în păcate, locul ÅŸi starea lui vor fi unele de nefericire ÅŸi de înfricoşătoare aÅŸteptare a învierii. Acum înÅ£elegem de ce la patruzeci de zile de la moarte se face Parastas pentru cei adormiÅ£i, spre a putea da un răspuns bun la acea judecată.Pentru că trebuie să ÅŸtim că Rugăciunile ÅŸi Slujbele bisericeÅŸti, binele pe care-l fac cei din casa celui adormit prin săturarea săracilor, prin acele pomeni, prin împărÅ£irea hainelor celui decedat ÅŸi alte fapte bune, sunt primite de Bunul Dumnezeu Care iartă păcatele. De aceea Sfânta Biserică a lui Hristos se roagă în toate împrejurările pentru iertarea păcatelor celor adormiÅ£i. Există oameni decedaÅ£i pentru care Biserica nu se roagă, deoarece starea ÅŸi locul acelora nu se mai pot schimba. Este vorba de atei, sinucigaÅŸi sau cei care au comis păcate împotriva Duhului Sfânt despre care a spus Mântuitorul că nu se vor ierta ,,nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie’’ (Matei 12, 31-32). Aici trebuie să amintim ceea ce spunea Părintele Cleopa ÅŸi ne-a lăsat scris, ÅŸi pe bandă magnetică. A venit la dânsul o femeie ÅŸi l-a rugat să-l pomenească pe soÅ£ul ei adormit. ÃŽntrebând despre viaÅ£a acelui om, Părintele a aflat că înjura, era beÅ£iv, umbla după femei străine, nu s-a spovedit ÅŸi nu s-a împărtăşit niciodată ÅŸi multe alte păcate grele. Când mergea spre casă, fiind foarte beat, a căzut ÅŸi s-a lovit de o piatră cu capul ÅŸi a murit. Răspunsul a fost acesta: Femeie, dacă-mi dai munÅ£i de aur de-aci până-n BucureÅŸti, ÅŸi tot nu mă rog pentru soÅ£ul tău pentru că a murit ca un sinucigaÅŸ, ca un păgân.

          A treia judecată ÅŸi ultima va avea loc la Venirea a doua a Mântuitorului nostru Isus Hristos când vor învia morÅ£ii ÅŸi deci vor fi judecaÅ£i oamenii în întregul lor, adică ÅŸi trupurile ÅŸi sufletele, adică în starea în care au vieÅ£uit pe pământ. După cum spune Fiul lui Dumnezeu în Evanghelia acestei Duminici, atunci se vor judeca toÅ£i oamenii care vor fi trăit până atunci pe pământ, de aceea Judecata se numeÅŸte universală ÅŸi va fi una care ne va înfricoÅŸa pe toÅ£i. Trebuie să observăm că binele pe care suntem datori să-l facem, dar nu-l facem, va fi cel care ne va acuza: ,,Flămând am fost ÅŸi nu Mi-aÅ£i dat să mănânc; însetat am fost ÅŸi nu Mi-aÅ£i dat să beau; străin am fost ÅŸi nu M-aÅ£i primit; gol ÅŸi nu M-aÅ£i îmbrăcat; bolnav ÅŸi în temniţă, ÅŸi nu M-aÅ£i cercetat’’. Această enumerare cuprinde toate categoriile de oameni nevoiaÅŸi cărora suntem datori să le întindem mâna. ÃŽn sărăcia de azi a României sunt atâţia care au nevoie de ajutorul nostru. Acum este vremea să fim milostivi faţă de aproapele; acum ÃŽl putem primi pe Hristos în chipul omului sărac; acum putem dărui ca să dobândim.

          Foarte mulÅ£i oameni afirmă cu suficienţă că odată încheiată viaÅ£a omului pe pământ, acesta va fi judecat numai după cele făptuite în timpul vieÅ£ii. Inexact! PărinÅ£ii Bisericii noastre spun că vom da seama în faÅ£a lui Dumnezeu ÅŸi pentru urmările nefaste ale faptelor noastre nesăbuite. AÅŸa bunăoară, este sigur ÅŸi drept ca Darwin, cel care L-a tăgăduit pe Dumnezeu prin evoluÅ£ionism, să dea răspuns în faÅ£a Dreptului Judecător pentru toate sufletele pe care le-a dus în rătăcire cu învăţăturile sale aberante. Cei care au aruncat acea bombă diabolică asupra HiroÅŸimei, la 6 august 1945, în Ziua Sfântă a Schimbării la faţă a Mântuitorului, vor da seama nu numai pentru cei uciÅŸi atunci, ci ÅŸi pentru toate suferinÅ£ele indurate de cei rămaÅŸi în viaţă, de-a lungul mai multor decenii. Cei care în vremea comunismului au propovăduit ateismul de stat, să ÅŸtie că au a răspunde de sufletele mutilate ÅŸi duse în rătăcire până în ziua de azi, cu toate că ei au plecat din viaÅ£a aceasta pământească. Dacă un părinte nu-ÅŸi creÅŸte copiii în frică de Dumnezeu, iar aceÅŸtia, după moartea sa, comit o seamă de fărădelegi ÅŸi cauzează multe rele, părintele va fi răspunzător la judecată ÅŸi pentru faptele urmaÅŸilor săi, deoarece poartă o parte de vină pentru aceste fapte.

          Bunul Dumnezeu să ne ajute ca să petrecem ,,cealaltă parte a vieÅ£ii noastre în pace ÅŸi întru pocăinţă’’, ca să putem da ,,răspuns bun la înfricoşătoarea judecată a lui Hristos’’. Amin.

Presbiter Ioviţa Vasile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *