În ultimul interviu al Părintelui Justin, acordat Revistei Atitudini, Nr. 28, 2013, este foarte tranșant atât în privința cipurilor, cât și în privința ecumenismului, atât de tranșant și îndurerat, încât Părintele afirmă cu durere: „Mai bine o Biserică împărțită decât una rătăcită!”.
Referitor la întreruperea pomenirii ierarhului, de nenumarate ori Părintele Justin a afirmat, în cazul in care ierarhul ar fi săvârșit vreo erezie cu capul descoperit: „Închidem porțile mănăstirii, rămânem în Biserica noastra și nu îi mai pomenim! Ei se rup singuri de la Biserică, nu noi”.
Vorba multă; răsucită, împletită, dantelată… este pastila rătăcirii în vremurile noastre. Mărturisirea ne rămâne cea mai mare datorie, precum și ajutorul pe care-l putem da oamenilor suferinzi, săraci sau prigoniți.
Îngrădirea de erezie nu se face decât după ce ai studiat și ai descoperit adevărul, propovăduit de Sfinții Părinți și instaurat la Sfintele Canoane.
Preoții care nu au nici un răspuns pentru erezia din Creta, pentru codurile QR de pe biserici și catedrale, pentru ,,rugăciunile” cu ereticii, și multe alte nenorociri care au loc sub ochii noștri, nu mai pot fi numiți preoți, cu regret o spun! Ascultarea lor de ierarhii care au semnat la sinodul tâlhăreasc, se face de frica de a nu-și pierde parohiile (unii au vărsat zeci de mii de euro pentru ele, bineînțeles…în buzunarele șefilor), de teama de-a nu mai număra bani peste bani, după fiecare Liturghie, deși, majoritatea au renunțat la pomenirea mirenilor vii sau morți.
Ne rugăm neîncetat, să găsim părinte mărturisitor, aproape de noi, pentru a ne putea spovedi și împărtăși, cu speranța că Dumnezeu ne va ghida către unul dintre ei.
Dar, în biserica în care se cântă și se dansează, în care se ridică bradul cu steaua în cinci colțuri, iar în ziua Nașterii Domnului, în Sfântul Altar, se ascunde moș Crăciun….acolo nu mai avem ce căuta! Dumnezeu să ajute și să miluiască poporul român, creștin ortodox!
Canonul 33 al Sinodului din Laodiceea
Nu se cuvine cu ereticii sau cu schismaticii a se ruga împreună.
Canonul 45 al Sfinților Apostoli
Episcopul, presbiterul sau diaconul, dacă numai s-ar ruga împreună cu ereticii, să se afurisească, iar dacă le-a permis acestora să săvârșească ceva ca și clerici să se caterisească.
Canonul 46 Apostolic
Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtășire (înțelegere) are Hristos cu Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul? (II Corinteni 6, 15).
Canonul 65 Apostolic
Dacă vreun cleric sau mirean va intra în sinagoga iudeilor sau a ereticilor, spre a se ruga să se și caterisească și să se afurisească.
Sfântul Serafim de Sarov (19.07.1759 – 14.01.1833)
Să nu legi prietenie și să nu ai legătură cu vrăjmașii Bisericii Lui Hristos, cu ereticii și cu schismaticii. Trebuie să fugi de acei oameni care nu se tem de Dumnezeu și nu-L cinstesc.
Sfântul Ioan Gură de Aur (347 – 407)
Preotul care nu predică tot ceea ce trebuie, și uneori se ferește de anumite subiecte pentru ca să nu deranjeze pe ascultătorii săi, să nu-i supere sau să nu-și creeze dușmani, sau poate din ignoranță îi scapă anumite subiecte importante la un moment dat, pe care să le spună, este ucigaș de sufletele ascultătorilor săi, credincioșilor săi.
Sfântul Vasile cel Mare (330 – 01.01.379)
De cei care arată că mărturisesc Credința Ortodoxă, dar sunt în unire cu cei care i se împotrivesc, dacă după mustrare nu vor întrerupe această unire de aceea trebuie, nu numai să te desparți, dar nici frați nu se cuvine să-i mai numești. Se cuvine ascultătorilor cuvântului celor care sunt învățați cu Scripturile, să cerce cu dreaptă socoteală acele care le zic dascălii și arhiereii, și câte sunt unite cu Scripturile să le primească, iară câte sunt neunite să le lepede și despre aceia care rămân întru învățăturile străine să se întoarcă dinspre ei.
Mărturisim pe Hristos
Păi să ne aducem aminte și ce spunea un alt mare Duhovnic, originar din Cernăuți, Pr Adrian Fageteanu: va veni vremea lui scapă cine poate