Rugăciune, rugăciune, rugăciune!

,,Rugăciune, rugăciune, rugăciune!” Acestea sunt îndemnurile Părintelui Simeon de la Mănăstirea Sihăstria. Părintele ne spune să mutăm accentul de pe cele materiale pe cele duhovnicești, să iertăm, să fim smeriți, să avem o inimă curată, o viață plăcută lui Dumnezeu și o rugăciune curățată de grijile lumești; să facem rugăciuni pentru dobândirea mântuirii, nu pentru obținerea celor materiale.

În această etapă în care bogaților lumii li se pare că sunt săraci și aleargă disperați să obțină tot mai mult, chiar călcând peste cadavre, părintele ne spune să nu ne lăsăm orbiți de duhul lumii, ci să arătăm că suntem creștini căutând smerenia, împlinirea poruncilor lui Dumnezeu și adevăratele Sale comori.

Nimic politizat și totuși valabil pentru toate sferele vieții sociale! Unii au pus ochii pe bogățiile țării noastre și își ignoră complet mântuirea. Ei vor doar să aibă! Aici și acum! Nu-și pun întrebarea în legătură cu ce va fi după ce vor muri. Alții ne ademenesc tineretul cu sărbători necreștine și cu păcate de moarte care îi pot duce încet și sigur în ghearele necuratului. Cum îl apărăm? Îl înarmăm cu postul și rugăciunea și îl învățăm să opună rezistență pe plan spiritual. Însuși Mântuitorul ne spune:

Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei. (Matei, 6, 31-34)

Rugăciunea ne ajută să observăm la timp influențele necurate și să ne ferim mintea de ele. Așa cum ne învață Mântuitorul, trebuie să căutăm ,,pâinea noastră cea spre fiinţă” ( Matei, 6, 11) adică Sfânta Împărtășanie, nu ,,pâinea noastră cea de toate zilele”, adică hrana materială.

 Un alt aspect accentuat de Părintele Simeon este cel legat de iertarea celor care ne greșesc, care este în strânsă legătură cu dorința noastră de a ne fi iertate păcatele. Mântuitorul ne spune: ,,Că de veţi ierta oamenilor greşealele lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veţi ierta oamenilor greşealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşealele voastre.” (Matei, 6, 14-15)

Accentuarea nevoii de rugăciune dovedește îngrijorarea față de soarta acestui neam. Un leac duhovnicesc pentru a lupta cu noi înșine în situații disperate este, printre altele, și Pravila de rugăciune a Sfântului Lavrentie de Cernigov. Această pravilă a fost recomandată unui om care urma să fie condamnat la moarte după un timp. Sfântul Lavrentie, cu darul înainte-vederii, i-a dat această pravilă și i-a spus: ,,În primejdii să nu te temi, de te vor aresta, să nu te înfricoșezi, iar de te vor speria și te vor amenința, să fii curajos!” E o pravilă liniștitoare, bună pentru aceste vremuri în care putem cădea din cauza fricii, care este de la cel viclean:

În numele…
Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale Tuturor Sfinților, miluiește-ne pe noi! Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!

Împărate ceresc…
Preasfântă Treime…
Tatăl nostru…
Doamne, miluiește! (de 12 ori)
Slavă Tatălui…

Veniți să ne închinăm….

După Rugăciunile începătoare, se spun  de 24 de ori: Psalmul 90, Rugăciunea Sfintei Cruci și ,,Apărătoare, Doamnă…”
(Se pot scoate la imprimantă)

Psalmul 90
1. Cel ce locuieşte în ajutorul Celui Preaînalt, întru acoperământul Dumnezeului cerului se va sălăşlui.
2. Va zice Domnului: „Sprijinitorul meu eşti şi scăparea mea; Dumnezeul meu, voi nădăjdui spre Dânsul”.
3. Că El te va izbăvi din cursa vânătorilor şi de cuvântul tulburător.
4. Cu spatele te va umbri pe tine şi sub aripile Lui vei nădăjdui; ca o armă te va înconjura adevărul Lui.
5. Nu te vei teme de frica de noapte, de săgeata ce zboară ziua,
6. De lucrul ce umblă în întuneric, de molima ce bântuie întru amiază.
7. Cădea-vor dinspre latura ta o mie şi zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia.
8. Însă cu ochii tăi vei privi şi răsplătirea păcătoşilor vei vedea.
9. Pentru că pe Domnul, nădejdea mea, pe Cel Preaînalt L-ai pus scăpare ţie.
10. Nu vor veni către tine rele şi bătaie nu se va apropia de locaşul tău.
11. Că îngerilor Săi va porunci pentru tine ca să te păzească în toate căile tale.
12. Pe mâini te vor înălţa ca nu cumva să împiedici de piatră piciorul tău.
13. Peste aspidă şi vasilisc vei păşi şi vei călca peste leu şi peste balaur.
14. „Că spre Mine a nădăjduit şi-l voi izbăvi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe el că a cunoscut numele Meu.
15. Striga-va către Mine şi-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz şi-l voi scoate pe el şi-l voi slăvi.
16. Cu lungime de zile îl voi umple pe el, şi-i voi arăta lui mântuirea Mea”.

Rugăciunea Sfintei Cruci
Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie:

Bucură-te, Preacinstită și de viață purtătoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, Cinstită Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul.

Îngrădește-mă, acoperă-mă și mă păzește, Doamne, cu puterea Cinstitei și de viață purtătoarei Tale Cruci, depărtând de la mine tot răul!

În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvântează-mă, miluiește-mă după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viață veșnică îmi dăruiește. Amin


Apărătoare Doamnă…
„Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu noi, robii Tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”

La sfârșitul pravilei, se spune:

Cuvine-se…
Slavă…
Doamne, miluiește…de trei ori
Otpustul…

Cuvioasa Pelaghia de la Reazani  ne îndemna să luptăm împotriva fricii rugându-ne Sfinților Șapte Tineri din Efes. Alți cuvioși pun accent pe Rugăciunea lui Iisus. Unii recomandă Cele Șapte Laude și Psaltirea lui David. Alții ne îndeamnă să facem rugăciuni către Maica Domnului: acatiste, paraclise, Psaltirea Maicii Domnului sau pur și simplu rugăciunea inimii: ,,Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!” Important este să stabilim o relație sinceră cu Dumnezeu.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale Tuturor Sfinților, iartă-ne și ne miluiește pe noi! Amin.

Prof. Lucreția P.

Un comentariu la „Rugăciune, rugăciune, rugăciune!

  1. Felix spune:

    Parintele Serafim Rose:

    Pe masura ce se apropie sfîrsitul lumii, este adevarat ca va veni o vreme de mari suferinte, aşa cum nu a mai vazut omenirea (Matei, 24, 21): va fi foamete, boli, cutremure, razboaie si zvonuri de razboaie, prigoane, proroci mincinosi si Hristosi mincinoşi, iar dragostea multora (inclusiv crestini) se va răci.

    Dar, în acelasi timp, Evanghelia se va propovadui tuturor popoarelor, iar cei care vor rabda pîna la sfîrsit se vor mântuiti cu ajutorul lui Hristos.

    Raul din lume si credinţele mincinoase vor culmina cu domnia Antihristului, un stapânitor care aparent va aduce pacea în locul dezordinii mondiale, care aparent va fi Hristos, venit din nou pe pamînt, si care va domni din Templul reconstruit la Ierusalim

    Astfel ca acest semn al Templului este unul foarte mare/de proportii. Când vedem ca Templul este pe cale de a fi construit, atunci vom sti ca timpul este aproape, fiindca acesta este hotarât a fi chiar unul dintre semnele sfârsitului.

    Avem motive serioase sa ne îndoim ca evenimentele viitoare vor fi atît de simple, si fiindca în chiar tara unde a început domnia ateismului are loc acum o desteptare religioasa care este în sine o restrîngere a ariei de dominatie a ateismului, dar si fiindca Antihristul, potrivit prorociilor ortodoxe, nu va fi doar un tiran ateu precum Stalin, ci o figura religioasa care va convinge oamenii sa-l accepte, mai degrabă decît sa-i silească.
    Un alt semn este faptul ca atunci când va veni, Antihrist trebuie sa fie si conducatorul lumii, iar acest lucru s-a facut posibil numai în vremurile noastre, adica ca un om sa poata conduce întreaga lume. Toate imperiile de pâna acum au putut domni doar asupra unei parti din lume, iar înaintea dezvoltarii mijloacelor de comunicare moderne, era cu neputinta ca un singur om sa domneasca peste o lume întreaga.
    Se pregateste terenul pentru un lucru foarte important ce trebuie sa se produca inainte de sfarsitul lumii,iar acesta este guvernul mondial unic si unificat, din care crestinismul a fost cumva dat afara.
    Mai mult decât atât, odata cu dezvoltarea comunicatiilor, cu bomble atomice si cu armamentul sofisticat, posibilitatea unei catastrofe mondiale devine de acum tot mai probabila/mai mare ca niciodata. Este evident ca urmatorul razboi va fi cel mai distrugator din istoria omenirii, si probabil ca va pricinui, în primele lui zile, mai multe stricaciuni decât au fost în toate razboaiele din istorie. Pe lânga bomble atomice mai sunt diferitele arme bacteriologice utilizate în rapândirea epidemiilor printre oameni, gaze otravitoare si alte tipuri de inventii fantastice ce pot fi folosite într-un razboi total. De asemenea, faptul ca toti locuitorii lumii se afla într-o legatura mai strânsa ca niciodata, înseamna ca în momentul în care într-o tara va veni o catastrofa de proportii – o strâmtorare sau ceva de acest gen – atunci tot restul lumii va fi afectat. Am vazut ceva asemanator în anii 1930, când a avut loc Marea Cadere Economica [Great Depression] din America ale carei urmari s-au resimtit si în Europa. Este evident ca în viitor se va întâmpla ceva mult mai rau. Daca o tara va suferi de foame sau daca în Canada, Australia, America sau Rusia se pierde o recolta – cele patru tari care asigura hrana multor populatii – imaginati-va prin ce suferinta va trece o lume întreaga.

    V-ati intrebat oare vreodata cum ati supravietui daca ati fi aruncati in inchisoare sau intr-un lagar de concentrare, si mai ales daca ati fi izolati in carcere de pedeapsa? Cum ati supravietui? Ati innebuni in scurt timp, daca nu ati avea cu ce sa va ocupati mintea. Ce oare ati putea avea in minte? Daca sunteti plini de impresii lumesti si nu aveti nimic duhovnicesc in minte; daca traiti de pe o zi pe alta, fara a va gandi cu seriozitate la crestinism si la Biserica, fara a constientiza ce este Ortodoxia, si daca ati ajunge intr-o situatie de izolare intr-o celula, unde nu este nimic de facut, nu ai unde sa te duci, nu sunt filme de vazut, ci trebuie sa stai izolat – este putin probabil ca ati supravietui.
    Intr-o asemenea situatie de criza, cand ni se iau toate cartile si lucrurile exterioare de care ne sprijinim, nu mai depindem de nimic altceva decat de ceea ce am adunat inlauntrul nostru.

    Trebuie sa il ai pe Hristos in sufletul tau. Daca El este acolo, atunci noi, crestinii ortodocsi, avem un intreg program pe care putem sa-l folosim in refugiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *