Să fii ultimul dacă vrei să ajungi primul. Când cineva nu ascultă şi îşi necăjeşte duhovnicul, atunci şi Dumnezeu e necăjit. Hristos ne-a arătat prin faptele Sale măreţia sfintei ascultări, căci El S-a jertfit pe Sine de dragul ascultării faţă de părintele Său: Pentru aceea, şi Dumnezeu L-a preaînălţat şi I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume (Filipeni 2, 9).
Într-adevăr, cel ce are desăvârşită ascultare se va învrednici să primească nume mare în ceruri, un nume de fiu, care va fi admirat chiar şi de îngeri – o dublă cunună în cereasca slavă. Sfântul Palamon spunea: „Cel ce e supus cu adevărat nu mai are nevoie să fie atent la poruncile lui Hristos”. De ce? Deoarece prin desăvârşita ascultare el a împlinit toate poruncile lui Hristos, şi, de aceea, nu e nevoie să întrebăm dacă le-a împlinit. Oriunde există smerenie, există mireasma lui Hristos, mireasma lui Dumnezeu.
O luptă care are drept forţă conducătoare desăvârşita ascultare căreia îi lipseşte cercetarea curioasă şi este „oarbă”, e considerată după lege de Sfinţii Părinţi. Această luptă este cea mai sigură şi e desăvârşită deoarece ascultarea cuprinde smerenie, şi oriunde există smerenie, există împlinirea legii şi siguranţă.
(Comori duhovniceşti din Sfântul Munte Athos – Culese din scrisorile şi omiliile Avvei Efrem, Editura Bunavestire, 2001, pp. 104-105)
Selecție și editare: Dr. Gabriela Naghi
„Cele ce sunt cu neputință oamenilor, sunt cu putință la Dumnezeu”
Sfântul Nicolae Velimirovici
Poate omul să oprească soarele pentru o zi întreagă? Și poate un om neștiutor de carte să învețe în pustie pe de rost Sfânta Scriptură fără cărți și învățător?
Dreptul Isus Navi a oprit soarele deasupra Ghibeonului cu numele lui Dumnezeu. Cuvioasa Maria Egipteanca, femeie neștiutoare de carte, care a trăit în pustiul de dincolo de Iordan aproape jumătate de secol, știa pe de rost Sfânta Scriptură, după cum a mărturisit despre aceasta primul și ultimul său vizitator, Avva Zosima. Cum pot fi acestea posibile omului muritor?
Aceasta a lămurit Domnul Iisus când a spus: „Cele ce sunt cu neputință oamenilor, sunt cu putință la Dumnezeu”. La Dumnezeu toate sunt cu putință. Pentru dreptatea și credința lui Isus Navi, Dumnezeu a oprit soarele deasupra Ghibeonului, până când Israel a terminat și a câștigat lupta. Cine a învățat-o Sfânta Scriptură pe pustnica Maria? Duhul lui Dumnezeu, precum a făgăduit Mântuitorul ucenicilor Săi: „Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Îl va trimite Tatăl în numele Meu, Acela vă va învăța toate”. Acela a învățat-o și pe fericita Maria, sălășluindu-se în ea și îndumnezeind-o. Și alte înfricoșătoare minuni a arătat Maria iarăși, nu de la sine, ci de la Dumnezeu care sălășluia în ea.
Sfântul Nicolae Velimirovici, Suta de capete de la Liubostinia, Editura Sophia, București, 2009, p. 34
Viaţa noastră este ca o clipă de veşnicie
Sfântul Serafim de Sarov
Se cuvine să îndurăm totdeauna ceva cu mulţumire pentru Dumnezeu. Viaţa noastră este ca o clipă de veşnicie. De aceea, după cum zice Apostolul: Nu sunt vrednice pătimirile vremii de acum, faţă de slava care va să se descopere pentru noi (Romani 8, 18). De aceea, rabdă în tăcere când te întristează vrăjmaşul şi numai Domnului deschide inima ta.
Când cineva dispreţuieşte destinul tău, sârguieşte-te din toate puterile să-l ierţi, după cuvântul Evangheliei: Celui ce a luat ale tale, nu-i cere înapoi (Luca 6, 30). Când lumea ne defaimă, atunci trebuie să socotim că nu suntem vrednici de laudă; căci dacă am fi fost vrednici, ea ne-ar fi lăudat. Aşadar, întotdeauna şi în faţa tuturor trebuie să ne umilim, urmând învăţăturii Sfântului Isaac Sirul: „Defăimează-te pe tine şi vei vedea slava lui Dumnezeu întru tine». Pentru aceasta trebuie să iubim smerenia şi să ne înarmăm cu răbdarea, ca să vedem şi noi slava lui Dumnezeu. Unde nu este lumină, toate sunt întunecate; aşa şi fără smerenie; nimic altceva nu mai rămâne în om, fără numai întunecare”.
Din Sfântul Serafim de Sarov, Viața, nevoințele și învățăturile, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2002, p. 175