Sfântul Evstatie, Patriarhul Antiohiei

,,Aţi auzit că s-a zis celor de demult: Să nu juri strâmb, ci să ţii înaintea Domnului jurămintele tale. Eu însă vă spun vouă: Să nu vă juraţi nicidecum… Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este’’ (Matei 5, 33-37). Prin acestea, Mântuitorul nostru Iisus Hristos îi vizează pe cei cu frică de Dumnezeu, al căror cuvânt valorează cât un jurământ, sau chiar mai mult, dar şi pe cei dispuşi prea lesne să folosească jurământul pentru a tăinui ceva, a înşela sau a face orice rău.

Astăzi pomenim între Sfinţii lui Dumnezeu pe Sfântul Evstatie, Patriarhul Antiohiei. Acesta a trăit în vremuri grele pentru Biserică, deoarece erezia ariană, care tăgăduia Dumnezeirea Mântuitorului, se întinsese ca o pecingine şi mulţi din cei care trăiau în Dreapta Credinţă au avut de suferit. Părinţii de la Sinodul I Ecumenic din 325 au dus o luptă grea cu ereticii pentru a apăra adevărul revelat şi a restabili pacea. Sfântul Evstatie s-a numărat printre ei şi după întoarcerea de la Sinod, a venit în Antiohia ereticul episcop Eusebie al Nicomidiei şi, folosindu-se de vicleşuguri diavoleşti, l-a îndepărtat din scaunul patriarhal. A plătit o femeie desfrânată şi aceasta a venit într-un sinod adunat în pripă şi a strigat în gura mare că Evstatie ar fi tatăl copilului ei. Pentru a întări spusele, cei din sinod i-au cerut să jure, lucru pe care l-a şi făcut fără ezitare. În temeiul acestui jurământ strâmb, Sfântul Evstatie a fost trimis în exil, unde a şi murit.

Dumnezeu însă nu lasă fărădelegile tăinuite. Asupra femeii aceleia a trimis o boală cumplită, aşa încât s-a văzut nevoită să mărturisească despre nevinovăţia arhiereului lui Hristos, Sfântul Evstatie, şi să spună că Eusebie al Nicomidiei a plătit-o cu aur pentru a aduce hulă asupra lui. Copilul avea, într-adevăr, ca tată pe Evstatie, însă acesta nu era Patriarhul, ci un fierar oarecare, purtător al acestui nume ) După Vieţile Sfinţilor pe februarie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 250-251).

Nedemnii demnitari români prestează un jurământ înainte de a accede în funcţii, prin care ne făgăduiesc că vor lucra cu toată puterea şi priceperea pentru binele poporului. După ani şi ani de jurăminte, am ajuns în această stare deplorabilă. Bunul Dumnezeu să păzească poporul român de toţi vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi.

 

Presbiter Ioviţa Vasile

 

10 comentarii la „Sfântul Evstatie, Patriarhul Antiohiei

  1. gabrielanaghi spune:

    Crezul l-au scris 318 Sfinţi Părinţi. Între ei erau şi Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon, Sfântul Atanasie şi alţi Sfinţi Părinţi, care în anii prigoanelor fuseseră întemniţaţi pentru Hristos şi suferiseră înfricoşătoare chinuri din partea prigonitorilor credinţei. Între Sfinţii Părinţi care au semnat Crezul a fost şi Sfântul Evstatie, care este sărbătorit pe 21 februarie.
    Sfântul Evstatie, precum am văzut, a fost clevetit şi condamnat ca desfrânat, dar Dumnezeu, care urăşte minciuna şi clevetirea, nu l-a lăsat pe sfânt neocrotit.Adevărul este ca soarele, minciunile şi clevetirile sunt ca norii negri care acoperă soarele, dar soarele învinge norii şi apare iarăşi cu totul strălucitor pe tăria cerului, ne spune intr-o frumoasa predica,Părintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani.
    Aceasta s-a întâmplat şi cu Sfântul Evstatie, eroul şi apărătorul Ortodoxiei. Nori negri au fost clevetirile şi bârfirile vrăjmaşilor săi. Dar a venit clipa în care toate s-au dezlegat şi sfântul, ca un soare strălucitor al virtuţii şi al credinţei, a strălucit şi străluceşte în Biserica lui Hristos.
    Cu înțelepciune Dumnezeiască fiind insuflat, pre cel de o ființă cu Tatăl, prin cuvânt la Sinodul cel dintâi ai preaslăvit și în exil l-ai mărturisit; chinurile cu slavă răbdându-le, Eustathie, Părinte Cuvioase, pe Hristos, Dumnezeu, roagă-L să ne dăruiască mare milă.(Tropar, glasul al 3-lea)

    1. Da, aveti dreptate. Istoria spune ca multi din Parintii prezenti trecusera prin teribila prigoana si purtau pe trup semnele torturilor la care au fost supusi. La sfarsitul Sinodului I Ecumenic au mai ramas 316 Sfinti Parinti, doi trecusera la cele vesnice in timpul lucrarilor. Marire-ntru cei de sus lui Dumnezeu pentru toate. Urmarim cu atentie intrunirea Sinodului Sfintei Biserici Ortodoxe Romane. Doamne ajuta, sa fie bine.

  2. Mihai spune:

    si in Agrinio/Grecia mai multe familii au returnat noile carti ,,religioase” si au protestat vizavii de introducerea acestor manuale, in care elevii trebuiau sa invete despre budha, mahomed s.a rataciri

  3. Mihai spune:

    mam uitat un pic pe calendar si am observat ca sarbatoarea Sf Gheorghe nu se mai tine pe 23 aprilie, stiam ca numai atunci cand se suprapunea cu Sf Pasti nu se tinea pe 23 aprilie, dar anul acesta Sf Pasti este pe 28 aprilie, iar ziua de 23 aprilie nu este nici macar cu cruce rosie insemnata, caci in sinea mea maintrebam ca poate este vreo sarbatoare mai importanta decat Sf Gheorghe in acea zi, atunci pe ce data se tine Sf Gheorghe?

    1. Draga Strajerule,
      Ierarhii nostri au tinut neaparat sa mai dea o data cu bota-n balta. Au mutat Sarbatoarea Sfantului Mucenic Gheorghe pe 29 aprilie, adica a doua zi de Pasti. Practic au desfiintat-o, anul acesta. Ce e in capul lor nu pot sa stiu. In problema calendarului au mai facut o gafa, cand au pus inceputul Postului Sfintilor Apostoli cu doua zile mai devreme. Incet-incet erodeaza bunele randuieli pe care le are Biserica. Noi nu trebuie sa ne conformam acestor aberatii. Calendarul pe care-l am eu e corect, Sarbatoarea e la locul ei. Multumesc pentru atentionare. Doamne ajuta.

  4. ciprian p. spune:

    un ultim comentariu permiteti-mi Parinte :
    uitati ce e… io nu am inima de piatra sau de fier…o am de carne..si nu voiesc sa ma despart de un om asa tăios caci ma tem de Dumnezeu si de iesirea sufletului meu cand va fii sa nu am in plus neimpacari din acestea sau legări de la Preot.
    ( ” sau pe vreun Preot a amărât si a luat legatura nedezlegata…”)
    deci io va cer iertare din toata inima(nu doar din tastatura) , va cer sa ma iertati din inima daca v-am gresit , asemenea v-am iertat si eu si Dumnezeu sa va ierte si pe sfintia voastră …
    treaba e ca pretenu.nostru Mihai a pus aceeasi intrebare si pe blogul pr. Claudiu si sfintia sa a raspuns in mod afirmativ si eu am inteles ..apoi am vazut ca si la sfintia voastra e aceeasi intrebare , dar alt raspuns..atunci am vrut oarecum sa fac sa fie unitate si sa aflu lamurirea intrebarii . cum eu is mai incapatanat v-am suparat cu insistentele mele si am ajuns sa ne ” certam”. deci io voiesc sa maiertati din inima,
    am gresit si nu vreau sa fiu neimpacat cu sfintia voastra. accept sa nu mai scriu pe blogul sfintiei voastre cu conditia sa ma iertati din toata inima si sa va rugati pt mine pacatosul, orgoliosul, fatarnicul si plin de mandrie .
    Va doresc un post binecuvantat de Dumnezeu si cu ajutorul PreaSfintei Nascatoarei de Dumnezeu sa ajungem si la Sfanta Înviere si sa zicem ” Hristos a înviat !”
    Doamne ajuta, sanatate, pace, indelunga rabdare , credinta, nadejde si multa dragoste de la Domnul nostru Iisus Hristos Cel împreuna slavit cu Tatăl Cel fara de-nceput si cu PreaSfântul Duh, Amin.
    iertati si binecuvantati..
    Ciprian, orgoliosul si fatarnicul.

    1. Dragul. meu Ciprian,
      Iarta-ma. Lasam toate in urma l.e uitam si nu le mai pomenim. Am avut si eu supararile mele si am fost prea vehement. Nici eu n-am slujit Sfanta Liturghie cu inima usoara astazi. Socotesc ca am ingropat securea razboiului si te anunt ca ai acces pe blogul meu cand vrei si cu ce vrei. Dar daca ma vei ajuta cu informatii si observatii pertinente, va fi si mai bine. Doamne ajuta.

  5. ciprian p. spune:

    Multumesc . mi-ati luat o greutate de pe inima…totusi asteptam un :” te iert, Dumnezeu sa te ierte „.
    eu v-am iertat de ieri .
    incerc sa nu va mai încurc .
    Doamne ajută .

    1. Te-am iertat, Bunul Dumnezeu sa te ierte. Bunul Dumnezeu sa ne ierte pe toti. Incercati sa ma ajutati. Doamne ajuta.

  6. ciprian p. spune:

    Bine. Doamne ajută. Să traiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *