Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici: Inima în Marele Post – A 7-a săptămână

„Să iubeşti pre Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta.” (Mat. 22, 37)
1. În această săptămână urmează paşii Domnului Hristos, şi fii mereu alături Lui, spre deosebire de judecătorii şi chinuitorii Lui. Şi iubeşte-l cu toată inima ta.
2. Mută-te duhovniceşte în acele zile şi în acele întâmplări, şi sărută-i poala şi mânecile veşmintelor, nu îndepărta inima ta de la El. Când îi auzi pe prigonitorii Lui cum şoptesc: „Vinovat e”, tu strigă-le în urechi: „Drept e!” Iubeşte-l pe Cel ce te iubeşte, cu toată inima ta!
3. Când evreii ÎI pălmuiesc, tu întinde mâna ta în apărare şi primeşte palma în locul Lui. Când ÎI scuipă, tu spune: Scuipătorilor, ce veţi arunca unii altora în faţă, dacă asupra Lui folosiţi tot scuipatul vostru, toată alcătuirea voastră?
4. Când Pilat ÎI întreabă pe tăcutul Domn: Ce este adevărul?, tu mărturiseşte şi spune: Iată, El este Adevărul Dumnezeiesc, viu şi întrupat. Când ostaşii romani II biciuiesc, tu stai lângă El şi spune fiarelor: Fiii lupoaicei, veşnici purtători de moarte, nu biciuiţi pe Mielul lui Dumnezeu cel Purtător de viaţă, Care dă viaţă împărăţiei voastre a morţii.
5. Mergi după El pe Calea Patimilor, şi poartă Crucea Lui împreună cu Simon Cirineanul, şi împreună cu fericita Veronica şterge-i faţa de praf şi sânge, şi împreună cu Mironosiţele plângi şi umezeşte-i buzele uscate cu un pahar de apă rece, şi răcoreşte-i fruntea înfierbântată. Dăruieşte-i întreagă inima ta şi iubeşte-l cu toată inima ta în ceasurile umilinţei Lui.
6. Când auzi lovitura ciocanului asupra preacinstitelor Sale mâini, tu strigă: Au! Când sânt bătute cuiele în preacinstitele Sale picioare, tu iarăşi vaită-te, ca şi cum fierul s-ar înfige în trupul tău.
7. Închină-te Preasfintei Sale Maici şi sărută poala şi mânecile veşmintelor sale. Nu-i spune nimic. Nu o întreba nimic. Închină-te încă o dată sfintei sale dureri. Şi încă o dată sfintei sale tăceri. Spune în sineţi: Preacinstită Maică, şi eu II iubesc cu toată inima mea.
8. Scoate inima ta şi pune-o în trupul Său şi uită de sine. Fii în El şi rabdă ce rabdă El şi cu totul să mori pentru sine. Mori înaintea Lui.
9. Când Iosif şi Nicodim Il pogoară în mormânt, tu caută să fii împreună cu El în mormânt. Închipuie-ţi că nu eşti viu în această lume. Ca o umbră să stai undeva aproape de mormânt, şi viaţa ta să o priveşti ca fiind în mormânt. Şi îţi va fi dulce, foarte dulce, moartea cu El şi întru El.
10. Oare cu cât mai dulce va fi Învierea cu El şi întru El, când a treia zi te vor lumina îngerii la mormânt?! Oştenii împăratului merg înaintea împăratului, feţele lor sunt ca fulgere arzătoare, iar veşmintele albe-s ca zăpada. Iar când îngerii lui Dumnezeu vor lumina în întunericul Golgotei şi în întunericul sufletului tău, atunci te vei simţi ca un om nou.
11. Şi când, tremurând, vei privi Minunea Minunilor, şi nu vei ştii dacă să te ascunzi sau să fugi sau să I te arăţi, iată, El întâiul Se va apropia de tine şi ca pe Maria te va chema după nume. Iar când El te va numi prin glasul Lui, ca printr-un fir electric va intra în tine un nou curent, o nouă viaţă, o nouă putere. Şi El îţi va întoarce inima ta, ţi-o va da şi pe a Lui. Şi tu, tremurând, vei cădea la picioarele Lui şi, printre suspine, vei striga precum Toma: Domnul Meu şi Dumnezeul Meu, slavă Ţie!

Binecuvântaţi pre cei ce blestemă pre voi, şi vă rugaţi pentru cei ce fac vouă necaz. (Lc. 6:28)
Şi nu judecaţi, şi nu vă veţi judeca; nu osândiţi, şi nu vă veţi osândi, iertaţi şi vi se va ierta. (Lc. 6:37)
Omul cel bun, din vistieria cea bună a inimii sale scoate cele bune; şi omul cel rău, din visteria cea rea a inimii sale scoate cele rele; că din prisosinţa inimii grăieşte gura lui (Luca 6, 45).
Că nu au trimes Dumnezeu pre Fiul său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască lumea prin El. (Ioan 3,17).

Sublimă scriere, selectată și editată de Sora Gabriela Naghi

5 comentarii la „Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici: Inima în Marele Post – A 7-a săptămână

  1. Gabriela Naghi spune:

    „NU PĂRĂSIȚI LAVRA, NU DEVENIȚI TĂDĂTORI” – MESAJUL IPS PAVEL DE VYSHGOROD ARESTAT LA DOMICILIU
    Kiev, 6 aprilie 2023

    Rămâneți în Biserica canonică și rămâneți la Lavra Peșterilor din Kiev, a îndemnat Starețul Mănăstirii într-o declarație video emisă din arest la domiciliu la începutul acestei săptămâni.

    Înaltpreasfințitul Mitropolit Pavel de Vyshgorod, care este stareț al Lavrei de 30 de ani, a fost informat oficial sâmbătă dimineață că este cercetat pentru incitarea la dușmănie religioasă prin criticile sale la adresa Patriarhiei de Constantinopol și a BOU schismatică și pentru că ar fi justificat agresiunea armată a Rusiei. Procesul s-a desfășurat neobișnuit de rapid și deja în acea seară a fost condamnat la două luni de arest la domiciliu într-un sat din afara Kievului, fără posibilitatea de a participa la slujbele divine, în timp ce ancheta preliminară continuă împotriva lui.

    În videoclipul său publicat marți, Vladica Pavel a mulțumit tuturor pentru rugăciunile lor, subliniind că „mă întăresc foarte mult, îmi dau putere, duh, vigoare și statornicie în credință”.

    Înaltpreasfinția Sa a amintit, de asemenea, că Domnul Iisus Hristos a prorocit astfel de suferințe pentru credincioși, pentru care vom primi răsplată în Rai.

    Adresându-se mirenilor care au apărat curajos Lavra zilnic de o săptămână, Mitropolitul Pavel a spus: „Dragi frați și surori, rămâneți de Sfânta Biserică canonică, lângă Întâistătătorul ei, Preafericitul Mitropolit Onufrie, alături de episcopii credincioși și de preoția sfintei noastre Biserici”.

    Și întorcându-se către monahii Lavrei, i-a îndemnat și pe aceștia să rămână puternici în continuare: „Dragi frați, iubiții mei, sfatul duhovnicesc, preoții, toți monahii, novicii… Sunt cu voi. Un lucru vă rog: nu părăsiți Lavra, nu deveniți trădători. Când Hristos era pe Cruce, toți au fugit, lăsându-L în pace. Nu-L părăsiți astăzi.”

    Din păcate, Arhimandritul Avraam, a decis să părăsească Biserica și să se alăture schismaticilor, fiind numit stareț al propriei organizații numită „Lavra Peșterilor din Kiev”.

    Vlădica Pavel a avut și un mesaj pentru oponenții Bisericii, spunându-le că într-o zi le va fi rușine de acțiunile lor. „Dacă nu te-ai dus la biserică să te rogi, nu te duce acolo pentru propria ta condamnare.”

    Și vorbind despre el însuși, Mitropolitul Pavel a spus: „Nu sunt descurajat. Nu am de ce să mă tem… Simt un val de putere duhovnicească. Ceea ce se întâmplă este un dar de la Dumnezeu pentru a-mi întări credința și, poate, pentru a arata pe cineva care să fie mai puternic în credință.”
    Traducere
    https://orthochristian.com/152951.html

  2. Gabriela Naghi spune:

    Predica Fericitului Protopărintele nepomenitor Nikolaos Manolis(+18 aprilie 2021)

    „Osana, binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului”…

    Suntem chemați astăzi, frații mei, să ne întâlnim cu Domnul după ramuri și ramuri și să strigăm împreună cu strămoșii noștri, sfinți Părinți duhovnicești: „ Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului ”. O voce care a rămas de-a lungul veacurilor, care se adresează persoanei a doua a Sfintei Treimi, Cuvântul întrupat, care a luat firea umană și a devenit Dumnezeu-Om și s-a întrupat din Fecioara Maria.

    Acest Hristos, cel așteptat, dorul inimii omenești, Cel care a creat omul în ziua Creației și a zidit lumea, ca persoană a Sfintei Treimi, vine să croiască calea către Patimă și către Înviere .

    Suntem chemați și în Duminica Floriilor de astăzi, să scuturăm crengile și să anticipăm pe Cel care vine. Să ne miluiască Dumnezeu să nu fim văzuți ca cei care, din ipocrizie, fariseism, egoism, mândrie și deșertăciune, într-o duminică au strigat „Osana, binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului”, iar câteva zile mai târziu strigau „ Răstigneşte-L! ”. Să nu fim imitatori ai acestor oameni, ci imitatori ai sfinților, care strigă mereu în inimile lor „ Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului ”. Și ei se închină Dumnezeului Slavei, mult iubitului și adoratului nostru Iisus Hristos.

    O săptămână de patimi biserica noastră își amintește și trăiește patimile Domnului nostru. Pentru fiecare suflet suferind, pentru fiecare persoană care are suferință, probleme, Hristos este un exemplu de imitat . Pentru că dacă omul nu suferă, nu va putea înțelege bucuria Învierii. Dar care suflet, oricât de dureros ar fi, oricât de bătut ar fi trupul său, nu va învia împreună cu Hristos în Ziua Învierii?
    Însuși acest trup al nostru, care odată cu despărțirea de suflet și trupul în ziua morții se va topi, va fi distrus, în ziua Învierii va fi reconstituit.. Va deveni din nou corpul pe care îl avem acum cu aceleași pleoape, aceleași vene, aceleași celule. El va fi înviat și reunit cu sufletul atunci cand va fi Învierea morților. Așteptăm cu nerăbdare această înviere a morților cu speranță. Va fi o înviere, care, din pricina jertfei Domnului nostru pe cruce, aduce o esențială, și mare stare de nădejde pentru mântuire: a se uni sufletul cu trupul și a învia în Împărăția Cerurilor, pentru a se bucura veșnic de darul lui Dumnezeu, Împărăția Cerurilor .

    „ Binecuvântat este Cel care vine!”, să plângi și să nu fii văzut ca unul dintre cei Doisprezece Ucenici, Iuda Iscarioteanul , care L-a trădat pe Domnul nostru. Care a fost posedat de diavol în timpul Cinei cea de Taină când s-a împărtășit din Tainele Neprihănite fără a se mărturisi. Ai observat vreodată asta? Domnul nostru și cei doisprezece apostoli în jurul mesei sunt pe care Domnul ii așează și spune „ Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu și Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă .’ Și profetic a zis: „ Adevărat grăiesc vouă că unul dintre voi, care mănâncă împreună cu Mine, Mă va vinde…Unul dintre cei doisprezece, care întinge cu Mine în blid.”. Iuda a îndrăznit să-și întindă mâna și să înmoaie pâinea în vinul, pe care Domnul nostru l-a binecuvântat și a mâncat și a fost stăpânit de diavol și a părăsit masa și s-a dus și L-a trădat pe Hristos. Să avem grijă să nu-l imităm pe acesta, care în acest moment nu se află în Împărăția Cerurilor.

    Să nu-l imităm pe Iuda, ci să avem grijă, asistând la Sfintele Neprihănite și Dătătoare de viata Taine ale Domnului nostru, Sfânta Împărtășanie, să fim cât mai curați, după ce ne-am spovedit. Să nu-l imităm – nici jumătate din actul său – nici pe Petru, care L-a lepădat de trei ori pe Hristos, în curtea lui Caiafa, înainte de a cânta cocoșul. Dar să imităm acțiunea acestuia din urmă, pocăința lui, care a plâns cu amar, să avem lacrimi de pocăință față de Domnul nostru Iisus Hristos. Amin!

    https://katanixi.gr/osanna-grapto-kirygma-kyriakis-ton-vaion/

  3. Gabriela Naghi spune:

    Frate, nevoieşte-te puţin în rugăciune şi trezvie şi vei vedea bucuria ţâşnind în inima ta

    Avva Filimon spunea: „Mulţi Sfinţi Părinţi au putut vedea îngerii păzindu-i, lucru pentru care ei se îngrădeau cu tăcerea şi nu vorbeau cu nimeni”. În loc să-ţi pierzi timpul, spune rugăciunea. Şi cu cât indiferenţa şi apatia vin mai vârtos asupra ta, cu atât mai mult ar trebui să te temi de ameninţarea pe care Domnul a proferat-o către sluga cea vicleană şi leneşă (Mt. 25, 26). Dacă laşi zilele şi nopţile să treacă într-o nepăsare crescândă, curând vei sfârşi prin a deveni cu totul nepăsător.
    Te vei făli tu oare cu nepăsarea ta, în vreme ce alţii vor dobândi cununi pentru truda şi strădaniile lor? Frate, nevoieşte-te puţin în rugăciune şi trezvie şi vei vedea bucuria ţâşnind în inima ta şi lumina mijind pe cerul minţii tale: nu acea bucurie care dispare înainte de a te împărtăşi de ea, ci acea dulce bucurie, asemănătoare cu dulceaţa îngerilor şi lumina cea neînserată a lumii ce va să fie, pe care Hristos, Lumina lumii, o va revărsa deasupra ta înainte de a pleca din această lume şi care vine prin rugăciune.

    Comori duhovniceşti din Sfântul Munte Athos – Culese din scrisorile şi omiliile Avvei Efrem, Editura Bunavestire, 2001, p. 326

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *