Te înverşunezi cu răutate împotriva aproapelui tău, a confratelui tău, zicând că este aşa şi pe dincolo, un cărpănos, un rău, un înfumurat, că a făcut una sau alta. Ce treabă ai tu cu el? Dacă a greşit, a greşit înaintea lui Dumnezeu, nu a ta. Dumnezeu să-l judece, nu tu. Va răspunde pentru faptele sale înaintea lui Dumnezeu, nu a ta.
Ştii prea bine cât eşti de păcătos şi ce bârnă mare îţi stă în ochi, cât de greu îţi este să ţii piept păcatelor şi să le învingi, că boleşti tu însuţi de ele fiindcă te-au prins în plasa lor, că pentru aceste păcate îţi este ţie însuţi necesară îngăduinţa altora. Fratele pe care îl osândeşti este om ca şi tine. Fii îngăduitor cu el, ca faţă de un om supus păcatului, întru totul asemenea ţie. Iubeşte-l ca pe tine însuţi, ţinând seama de cuvintele Domnului: „Aceasta vă poruncesc; să vă iubiţi unul pe altul“ (Ioan 15,17). Şi aşa cum te rogi Domnului pentru tine ca să te ajute să-ţi dezrădăcinezi patimile rebele, greu de vindecat, tot aşa roagă-te şi pentru acel frate al tău, să-l elibereze Domnul de ispită şi de boala păcatului, a patimilor, de întunericul şi povara lor.
Să ţinem seama că suntem trup supus păcatului şi că mădularele ne sunt infectate, mai mult sau mai puţin, de suflarea vrăjmaşului comun – diavolul şi că, fără dar dumnezeiesc, singuri nu suntem în stare să risipim această suflare dătătoare de moarte şi de întuneric.
(Sfântul Ioan de Kronstadt, Viața mea în Hristos, Editura Sophia, 2005 – fragment)
Selecţie şi editare: Dr. Gabriela Naghi
Dumnezeu a luat matura cum bine a spus Sf Paisie Aghioritul.
https://www.google.com/amp/s/www.stiripesurse.ro/amp.php%3farticle_id=2224280
Biserica se dezice de AUR: „Amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime”
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/biserica-se-dezice-de-aur-amestecarea-natanga-a-religiei-cu-politica-a-facut-deja-prea-multe-victime-1827127
Biserica inseamna altceva decat un impostor ca V. Banescu si o casta de pseudo-episcopi tradatori. Capul Bisericii e Hristos, iar El nu e capetenie de talhari, ci Mantuitor al lumii intregi. Asa ca de veti auzi ca Vasile Banescu vorbeste in numele Bisericii, sa stiti ca e un bandit pe care noi il dorim plecat de multa vreme din post, cu un sut posterior.
De ce este impostor?
Și dvs. cine sunteți?
Recomandati-va!
1.Pentru ca e un mirean obraznic si nesimtit, care a ajuns sa formuleze si sa exprime ,,pozitia” Bisericii Ortodoxe Romane, peste capetele pseudo-ierarhilor. Tampeniile lui sunt preluate imediat de presa vanduta.
2.Sunt un madular nevrednic al Bisericii lui Hristos.
3.Nu ma pot recomanda. Nu ma recomanda nici macar vocea si talentul.
4.Sanatate sa va daruiasca Dumnezeu. Spuneti-i lui Banescu ca oricum va veni vremea sa plece.
Vaticanul a devenit secta.Printr un decret papal dat ieri catolicii care sunt sodo au inceput lucrarea lor de a propovadui sodomia .Deja au scos partile din Sf Scriptura care infierau asa ceva.
Putin,vino tu si da-le palma pe care o merita pentru ca conducatorii bisericesti din Romania si nu numai, prin alianta cu catolicii propovaduiesc impreuna sodo spre stricarea si pierderea poporului lui Dumnezeu.Este vremea lasata de Dumnezeu sa scoti sabia si sa cureti gradina Sa pentru ca conducatorii bisericesti care erau obligati sa curete ei aceasta gradina acum sunt animale.Dumnezeu a dat Vaticanul si aceste animale pe mana ta.Ei nu se vor cai niciodata.Asculta porunca lui Dumnezeu din inima ta si treci la curatenie.Dumnezeu ti-a facut cale libera sa actionezi dupa cugetul tau.Si vei vedea ca ai aceasta cale libera.
Doamne ajuta
Dati-ne, vo rog sursa cu povestea de la Vatican.
In privinta curateniei eu n-as spune ca Putin e omul potrivit. Iertati.
„Păcatul s-a întins acum atât de mult, că sunt rari chiar cei care iubesc pe cei care îi iubesc. De unde să mai avem nădejde de mântuire, când suntem mai răi ca vameșii, așa precum spune Hristos: Dacă iubiți pe cei care vă iubesc pe voi, ce lucru mare faceți? Nu și vameșii fac la fel? (Matei, 5, 46) Hristos, vrând să ne ridice pe culmea virtuții, vrea să fim mai buni decât vameșii; noi, însă, ne silim să fim mai prejos ca ei. Și pentru ce vorbesc eu de vameși? Suntem mai răi decât hoții, decât jefuitorii de morminte, decât ucigașii. Fiecare din aceștia iubește pe cel care îl iubește și de multe ori își primejduiește și viața pentru prietenul lui. Pot fi oare oameni mai de plâns ca noi, care, după ce am fost învredniciți de iubirea cea mare a lui Dumnezeu, suntem mai răi decât cei ce săvârșesc nenumărate fărădelegi?”
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Facere, omilia LII, V, în Părinți și Scriitori Bisericești (1989), vol. 22, p. 191- 192
Lucrarea în noi înşine
Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul
Dacă vrei să ajuţi Biserica, cel mai bine este să cauţi să te îndrepţi pe tine însuţi, decât să cauţi să îndrepţi pe alţii. Dacă te îndrepţi pe tine însuţi, imediat se îndreaptă o părticică din Biserică. Dacă aceasta ar fi făcut-o toţi, Biserica s-ar fi îndreptat. Însă astăzi oamenii se preocupă de toate celelalte subiecte, dar nu se preocupă de ei înşişi. Pentru că a te preocupa de tine însuţi cere osteneală, iar a te preocupa de alţii este uşor.
Dacă ne preocupăm de îndreptarea noastră şi ne întoarcem mai mult spre lucrarea lăuntrică decât spre cea exterioară, dând întâietate ajutorului dumnezeiesc, vom ajuta pe ceilalţi mai mult şi mai eficace. Ba încă, vom avea şi pacea lăuntrică, care va ajuta fără zgomot sufletele ce le vom întâlni, pentru că starea duhovnicească lăuntrică trădează virtutea sufletului şi îi schimbă pe ceilalţi. Când cineva se dăruieşte lucrării exterioare înainte de a ajunge la strălucita stare duhovnicească lăuntrică, poate face o oarecare nevoinţă duhovnicească, dar are mâhnire, nelinişte, lipsă de încredere în Dumnezeu şi mereu îşi pierde pacea sa. Dacă nu îşi face bine mai întâi lui însuşi, nu poate spune că interesul lui pentru binele obştesc este curat. Când se va elibera de omul său cel vechi şi de orice lucru lumesc, va avea harul dumnezeiesc şi atunci el însuşi va fi odihnit şi va putea odihni şi pe ceilalţi oameni. Dacă însă nu are harul lui Dumnezeu, nu se poate impune nici lui însuşi şi nici pe alţii nu îi poate ajuta, astfel încât să le aducă folos dumnezeiesc. Trebuie să se afunde în har şi după aceea să-şi folosească puterile lui sfinţite pentru mântuirea celorlalţi.
Extras din Trezire duhovnicească– Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.
Lui Dumnezeu niciodată să nu vă adresaţi la întâmplare, ci întotdeauna cu mare evlavie
Sfântul Teofan Zăvorâtul
Niciodată să nu vă legaţi de pravilă şi să nu credeţi că există ceva valoros în faptul că aveţi pravilă sau că o săvârşiţi mereu. Toată valoarea este în supunerea în inimă faţă de Dumnezeu.
Să evitaţi prin toate mijloacele formalismul și sistemul de organizare în rugăciune. Aceasta să fie de fiecare dată lucrarea hotărârii libere şi chibzuite și să o săvârşiţi cu deplină conştiinţă şi simţire, nu la întâmplare, în anumite cazuri trebuie să ştiţi să reduceţi pravila. Fiţi stăpânii pravilei, nu robii ei. Robi să fiţi numai ai lui Dumnezeu, obligaţi ca toate minutele vieţii voastre să le dedicaţi lucrării plăcute Lui.
Lui Dumnezeu niciodată să nu vă adresaţi la întâmplare, ci întotdeauna cu mare evlavie. El nu are nevoie nici de metaniile noastre, nici de rugăciunile noastre lungi… Strigătul din inimă scurt şi puternic, iată ce ajunge la El!
Pentru rugăciune nu există anumite ceasuri; ea trebuie săvârşită în fiecare ceas şi în fiecare minut.
Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sfaturi înțelepte, Editura Cartea Orodoxă, pp. 314-315