Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Deznădejdea este, potrivit învăţăturii Sfintei noastre Biserici, păcat împotriva Duhului Sfânt, care nu se iartă nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie. Vorbim de deznădejde ca păcat dus până la ultima sa consecinţă, fără pocăinţă şi aici amintim păcatul lui Iuda Iscarioteanul care, după ce L-a vândut pe Mântuitorul, a căzut în deznădejde, a gândit că nu va fi iertat şi, drept urmare, s-a dus şi s-a spânzurat. Când păcatul deznădejdii este înlăturat prin pocăinţă şi omul revine la nădejdea în Dumnezeu, deznădejdea îşi pierde caracterul de păcat împotriva Duhului Sfânt şi este iertat.

Sfântul Prooroc Ilie a trăit în vremuri deosebit de grele, din pricina tiranilor regi Ahab şi Izabela, dar şi a relelor purtări ale poporului evreu care se depărtase de Dumnezeu. Cei doi tirani căutau să ia viaţa Proorocului Ilie, şi acesta a fost nevoit să fugă în pustie, unde, cuprins de mare mâhnire, îşi ruga moartea: ,,Mi-ajunge acum, Doamne! Ia-mi sufletul, că nu-s eu mai bun decât părinţii mei!’’(III Regi 19, 4). Dumnezeu avea să-i încredinţeze mai multe misiuni, de aceea îl îndeamnă să se întărească şi să meargă la Muntele Horeb. Aici i s-a arătat în chip minunat, pe măsura puterii sale de cuprindere şi înţelegere, în adierea de vânt ce a urmat după o vijelie năprasnică, un cutremur teribil şi un foc mistuitor (III Regi 19, 11-12). Cercetat fiind iarăşi de Domnul, Sfântul Prooroc îşi arată pricina întristării sale: ,,Cu râvnă am râvnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot, căci au părăsit fiii lui Israel legământul Tău, au dărâmat jertfelnicele Tale, şi pe Proorocii Tăi i-au ucis cu sabia; numai eu singur am rămas, dar caută să ia şi sufletul meu!’’(III Regi 19, 14).

Într-adevăr, starea de atunci a poporului şi regilor săi era generatoare de mari nelinişti şi tristeţi, şi Proorocul trăia această dramă naţională în toată intensitatea ei. Ce nu ştia el, era faptul că nu era singurul care rămăsese credincios lui Dumnezeu, Care a avut grijă să păstreze neprihănirea câtorva mii de oameni, rămaşi neclintiţi în credinţa şi slujirea Lui. Acest fapt i se dezvăluie ca o mângâiere şi întărire în misiunile Dumnezeieşti ce avea să le primească: ,,Eu însă mi-am oprit dintre israeliţi şapte mii de bărbaţi; genunchii tuturor acestora nu s-au plecat înaintea lui Baal şi buzele tuturor acestora nu l-au sărutat!’’(III Regi 19, 18).

În toate timpurile Dumnezeu are planurile Sale tainice şi acolo unde mintea omenească nu mai întrezăreşte vreo nădejde, vine Dumnezeu şi aduce lumini nebănuite. Aşadar, iubite cititorule, având atâtea pilde ale purtării de grijă a lui Dumnezeu, să nu cădem în deznădejde nici în aceste vremuri cumplite când oamenii se înstrăinează de Dumnezeu prin lepădarea de Credinţă şi păcate necurmate. Buna nădejde va veni cum nici ne putem noi închipui. Aşa să fie! Amin.

Anunţ trist. Părintele  Protosinghel Ghelasie Spătăceanu, stareţul şi ctitorul Mănăstirii Voievodeni, din Judeţul Sălaj, a plecat la Domnul, ieri, 18 iulie 2020, la vârsta de 66 de ani. ,,Doamne, fă ce vrei cu mine, numai mântuieşte-mă’’. Aşa vorbea cu Dumnezeu. Părintele luminilor să-i primească sufletul în locaşurile Sale cele veşnice. Înmormântarea – marţi, 21 iulie 2020.

Presbiter Ioviţa Vasile                            19 iulie 2020

5 comentarii la „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

  1. Mihai spune:

    Dumnezeu sa il odihneasca

  2. bvmihai spune:

    Dumnezeu sa-l odihneasca!

    1. Sa-l ierte Bunul Dumnezeu.

  3. Gabriela Naghi spune:

    Să fie blagoslovit cuvântul Sfinţiei Voastre, Cinstite Părinte Vasile!
    Dumnezeu Atotmilostivul să ierte şi să odihnească cu drepţii în raiul Său nesfârşit, sufletul adormitului robului Său, Părintele Protosinghel Ghelasie Spătăceanu!Amin
    În această binecuvântată zi de cinstire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, unul din marii profeți trimiși de Dumnezeu, al cărui nume se poate traduce prin cel al cărui Stăpân este Dumnezeu, sau Stăpânul meu este Dumnezeu, mare făcător de minuni şi apărător al dreptei credinţe, gândul nostru pios se îndreaptă cu dragoste şi recunoştinţă către marii eroii aviatori din toate timpurile, căci tot astazi prăznuim Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

    Generalul de flotilă aeriană Radu Theodoru, legendarul explorator, militar și scriitor în vârstă de 96 de ani, veteran de război și erou al aerului, un simbol al românismului, a fost „răsplătit“ de comunişti pentru calităţile deosebite dovedite pe frontul de Est în Al Doilea Război Mondial prin degradare şi concediere. Dar nu a disperat, ci şi-a găsit refugiul în scris şi apoi pe mare.
    Marele erou, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că fiecare centimetru pătrat din uniforma sa „este pătat de sângele camarazilor lui”, precizând că soldaţii români „au reparat cu sânge toate gafele şi trădările clasei politice” din perioada interbelică.

    Radu Theodoru a urmat Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Bucureşti şi a fost pe front în august 1944, pe când era elev la această instituţie de învăţământ. A primit mai multe decoraţii, printre care şi Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941 – 1945”.
    Generalul Radu Theodoru: ecumenismul este uzina de cretinizat creştinătatea!
    Un interviu extraordinar al marelui erou aviator al României.

    https://www.youtube.com/watch?v=BlKdAfgqNKE

  4. Mihai spune:

    Felicitari preotilor si enoriasilor din Canada care au luat atitudine fata de deciziile eretice si apostate a pseudoepiscopului Sotirios in ceea ce priveste Sf Impartasanie si au anuntat proteste in fata catedralei arhiepiscopale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *