Comunicat
Primăria Municipiului Satu Mare şi Consiliul Local au organizat joi 13 ianuarie ..Rugăciunea la început de an’’, eveniment care se află la a doua ediţie.
,,Am dori să mulţumim în acest an pentru tot ce am realizat să facem (sic!), cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Am trecut peste mule provocări, dar am rămas uniţi, iar acest lucru se datorează credinţei şi valorilor noastre. Avem ţeluri şi obiective comune, ne dorim fiecare binele municipiului şi bunăstarea sătmărenilor. Este un prilej bun pentru a ne reaminti că numai împreună vom putea ajunge să creăm o lume mai bună pentru copiii noştri. Le mulţumesc tuturor reprezentanţilor cultelor religioase că au fost şi în acest an alături de noi şi îmi doresc să păstrăm pe tot parcursul anului care a început acelaşi sentiment al unităţii şi solidarităţii!’’ a declarat primarul Gabor Kereskenyi.
La Rugăciunea de început de an au participat episcopul romano-catolic Shonberger Jeno, protopopul Greco-catolic roman Dumitru Roman, preotul paroh Pallai Bela, din partea protopopiatului Greco-catolic maghiar, preotul Chiş Alexandru din partea Protopopiatului Ortodox, preotul Kiss Josef de la Biserica Reformată, pastorul Danciu Ioan de la Biserica Penticostală, pastoral Kovacs Jozsef din partea Bisericii Baptistă (sic!), preotul Palffy Anna Maria- din partea Bisericii Unitariane şi preotul Illyes Sandor din partea Bisericii Evanghelice
Toată floarea cea vestită a întregului Apus.
Aflăm din acest comunicat că toate ,,bisericile’’ din Satu Mare s-au reunit într-o fierbinte rugăciune îndreptată spre cine? Nu spre Dumnezeul Adevărului. Ereticii şi schismaticii se roagă cui vor ei, dar vor să ne convingă că rugăciunile lor sparg porţile cerului şi-L obligă pe Dumnezeu să execute, întocmai şi la timp, ceea ce vor ei, cei care-L batjocoresc pe Atotputernicul şi-L sfidează, strâmbând adevărurile Sale veşnice.
Doamne, unde-am ajuns?
Am ajuns ca sectele să fie ,,biserici’’, iar Sfânta Biserică Ortrodoxă să fie cult, adică sectă! Cum a putut acel Chiş Alexandru, zis ortodox, să se aşeze la aceaşi masă cu ,,preotul’’ unitarian Palffy Anna Maria? Sătmărenii să ştie, de acum înainte, că au un ,,preot’’ purtător sau purtătoare de fustă, care trece prin nişte cicluri, dar asta nu mai contează. Domnul Iustin Sigheteanul de la Baia Mare poate s-o invite să facă parte din soboarele pe care le ,,prezidează’’. Eventual să-i dea hirotesia de duhovnic şi să o numească într-o funcţie în Episcopia pe care cu onor o conduce. Iustine, du-te în pustie şi lasă-ne. Tu nu mai slujeşti Lui Hristos, tu pregăteşti ,,religia’’ antihristului.
Nebunilor, care aţi făcut pactul cu diavolul şi v-aţi vândut sufletele, încetaţi odată! Lăsaţi Biserica lui Hristos. Duceţi-vă la antihriştii voştri.
Presbiter Ioviţa Vasile
Părintele Mărturisitor Nicolae Grebenea
(+ 2 iulie)-23 de ani de închisoare pentru neam și credință.
„Am depășit ura, nu doresc răzbunare și îi iert pe toți cei ce m-au lovit în timpul guvernării comuniste sau înainte. De fapt nu îi iert acum, ci ei au fost iertați de mult. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate.”
Rugăciunea pentru țară a Părintelui Nicolae Grebenea
„Apără, Doamne, poporul și neamul meu, ridică-l și înalță-l spre Lumină, spre Adevăr, spre cunoașterea Ta, să fie pe pământ un mărturisitor al Tău nedezmințit între celelalte neamuri, întărește-l și ține-l sub ocrotirea Ta!” Amin.
AMINTIRI DIN ÎNTUNERIC Părintele Nicolae Grebenea
Părintele Arsenie Papacioc: Rugăciunea Liturgică nu se poate compara cu nici o altă rugăciune
-Care este raportul între rugăciunea personală, intimă şi rugăciunea Liturgică? Ne putem ruga singuri acasă, făcând abstracţie de Sfânta Liturghie?
-Părintele Arsenie: Dumneavoastră faceţi o confuzie, să ştiţi… Rugăciunea Liturgică nu se poate compara cu nici o altă rugăciune. Sfânta Liturghie este Jertfa fără de sânge pe care o face Hristos.
Nu poate explica mintea omenească minunea, valoarea şi foloasele Sfintei Liturghii, măcar în parte. Domnul nostru Iisus Hristos este de faţă în sfântul altar. Şi, dacă ar fi cu putinţă să se vadă cerurile deschise, nu s-ar putea vedea nimic mai mult în cer, de cum este în sfântul altar, la Sfânta Liturghie.
Că: „Tu eşti Cel ce aduci, Cel ce Te aduci, Cel ce primeşti şi Cel ce te împarţi, Hristoase, Dumnezeul nostru!“
Iată o taină nepătrunsă de mintea omului: Domnul împrumută chipul, glasul şi mişcarea preotului. Repet, El este Cel ce săvârşeşte, dând omului, prin hirotonie, mai presus de fire, bogăţia darului preoţiei, sâvârşindu-se marile prefaceri, a pâinii şi a vinului, în Trupul şi Sângele Mântuitorului, ca să-L avem văzut prin credinţă permanent, ca noi să ne împărtăşim, adică să mâncăm Trupul şi Sângele Lui.
La Sfânta Liturghie, primeşti într-un fel deosebit harul lui Dumnezeu, tăria cea mare a creştinului, aprinzând lumina adevărului din om, pentru viaţa şi lupta împotriva stăpânitoarelor puteri ale întunericului.
Iată, deci, că viaţa noastră este cu adevărat condiţionată numai de această mare Taină a Împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Domnului. Această Sfântă Liturghie, care se săvârşeşte într-un chip atât de nepătruns, cu cinste, evlavie şi binecuvântare, are rânduite rugăciuni şi prefaceri adânci pentru salvarea de la pieire a lumii întregi, vizând direct pe cei pomeniţi pentru sănătate, luminare, frumuseţe şi tăria nelimitată asupra duhurilor rele.
Este atât de necesară şi de obligatorie participarea la Sfânta Liturghie, mai mult chiar decât ne sunt necesare lumina şi aerul. Dumnezeu ţine pământul mai mult pentru Sfânta Liturghie, care se săvârşeşte pe El!
Liturghia este cea mai mare lucrare pe pământ, şi folosul dincolo de închipuire al întregii creaţii a lui Dumnezeu.
Părintele Arsenie Papacioc, Convorbiri duhovniceşti
Hrisostom al Ciprului a alungat 12 Preoți care au refuzat a se vaccina
Nu veți avea pace și liniște sufletească dacă nu veți iubi și ierta ca Hristos
Preotul Martir Constantin Sârbu
Niciodată nu veți avea pace și liniște sufletească dacă nu veți iubi și ierta ca Hristos.
Noi nu știm să ne iertăm. Tu, care vii la biserică – eu pentru tine vorbesc – tu, care știi că Dumnezeu vrea pace, tu prin tăcere să dezarmezi pe cel care a pornit cearta, căci din dușman poți să ți-l faci prieten.
Această comportare arată diferența dintre tine, care intri cu folos în biserică și cel ce nu vine sau vine numai cu trupul.
Întâlnesc foarte multe pomelnice în care vă plângeți de dușmani și-i blestemați. Dar tu singur nu te-ai întrebat dacă nu cumva chiar tu ai provocat această dușmănie. Marea noastră vină este că nu recunoaștem cât suntem de vinovați pentru faptele noastre, ne găsim scuze și învinuim pe altul, fără a gândi la pedeapsa ce o merităm.
Preotul Martir Constantin Sârbu, Lacrimă și har, Editura Bonifaciu, 2011