De ce data Sfintelor Paști nu poate fi obiect de controverse și negocieri

1.Pentru că modalitatea de stabilire a datei Sfintelor Paști a fost stabilită de un Sinod Ecumenic, forma cea mai înaltă de exprimare a infailibilității Bisericii lui Hristos.

2.Pentru că de 1700 de ani Poporul lui Dumnezeu respectă această hotărâre sinodală.

3.Pentru că hotărârile Sinoadelor Ecumenice fac parte din Sfânta Tradiție a Bisericii noastre, Tradiție care, alături de Sfânta Scriptură, constituie cele două izvoare ale Revelației Dumnezeiești, fără cunoașterea căreia mântuirea nu ne este posibilă.

4.Pentru că Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic au lucrat sub înrâurirea Sfântului Duh.

Este ceea ce Biserica ne învață să ținem cu scumpătate, pentru că de aceasta atârnă mântuirea noastră. Orice alte discuții legate de acest subiect sunt dăunătoare, fățarnice, iscate de vrăjmași ai Bisericii noastre care vor să treacă drept ortodocși, neavând nimic comun cu Sfânta Ortodoxie. Aceste cutre cutează să atace însăși Voia lui Dumnezeu cea Sfântă și să aducă în discuții inutile ideile lor imbecile. Să intre în vizuinile lor imunde și să ne scutească de șuvoaiele de prostie, revărsate în ultima vreme.

Bunul Dumnezeu să ne întărească să rămânem statornci în Credință, până la ultima noastră suflare.

Presbiter Iovița Vasile

13 comentarii la „De ce data Sfintelor Paști nu poate fi obiect de controverse și negocieri

  1. Gabriela Naghi spune:

    De fiecare dată când participați la liturghii și privegheri, ce căutați?
    CUVIOSUL PARINTE EMILIANOS SIMONOPETRITUL

    Cei mai mulți se duc la biserică, se duc la Hristos, dar pleacă fără ca măcar să scoată de acolo vreo putere, așa cum a scos femeia cu scurgere de sânge. Și atunci spun: Și ce-am găsit la Hristos? Cum m-am dus, așa m-am întors. Deși odată cu moartea păcatului simți o oarecare dulceață, plăcere și desfătare. Și atunci nu mai ai nevoie de nimic altceva. Pe de o parte, Dumnezeu îți îndulcește viața și îți bucură sufletul tânăr, care rămâne pururea tânăr cât timp stă înaintea Lui, și pe de altă parte, se bucură inima ta și zice: „Aici mă voi sălășlui fiindcă am ales-o pe ea”.

    Când cineva dorește aceste sfinte simțiri și trăiri, cum este cu putință să nu le primească? Cum este cu putință să nu răspundă Dumnezeu? De aceea face această sinaxă liturgică. De aceea îi adună împreună pe îngeri, arhangheli, sfinți și păcătoși la liturghie, pentru ca sfinții să transmită sfințenia lor păcătoșilor, iar păcătoșii să transmită sfinților dorul lor de sfințenie, pentru ca să fie sfinții „cei ce vorbesc” cu noi.

    Pe toate acestea le vom găsi în biserică, este de ajuns doar să tacă și să piară toate cele dinaintea noastră și numai la cele de aici să ne ațintim privirea.
    Prin urmare, ce căutăm aici? Ce altceva decât această meditație ascunsă pe care trebuie să o facem în inima noastră când intrăm în biserică. Trebuie să faci injecție, pentru ca trupul tău să primească leacul. Trebuie să altoiești ramura pe un alt copac, ca să primească și el sevă. Trebuie să altoiești măslinul sălbatic cu măslinul roditor ca să devină și acela roditor (Romani 11, 17). Același lucru trebuie să faci și aici în biserică, unde te unești tainic cu Hristos. Trebuie să începi să meditezi acestea înlăuntrul tău și atunci totul va deveni realitate.

    Prin urmare ce se caută aici? De fiecare dată când veniți cu atâta dor la biserică, de fiecare dată când participați la liturghii și privegheri, ce căutați? Pe Hristos! Dar ca să-L găsești, fă meditația acestor lucruri și Hristos va veni singur. Vei vedea că pietroaiele cele grele se vor ridica și vei învia.
    Ce căutați? O stare universală în biserică și o stare lăuntrică „de Iisus instituită”.

    Trăirile, simțirile, doririle, vederile nu sunt nimic altceva decât o stare pe care o creează Iisus, o stare pe care numai prezența Lui o poate asigura. O stare pe care o plinește numai El și fără El dispare imediat. O stare instituită de Iisus, de vreme ce mai întâi tot ceea ce a fost instituit a fost șters.
    Frații mei, iată, aici, în Biserică totul este instituit de la Iisus.

    Arhimandrit Emilianos Simonopetritul, Despre viață. Cuvânt despre nădejde, Indiktos, Athena 2005

  2. Felix spune:

    Vorbiti serios Parinte Vasile?
    Ia vedeti mai jos:
    Inteligența artificială este infrastructura antihristului??

    Peste puțin timp va fi lansata pentru noi!

    https://fb.watch/kkqUlAWaJ9/

    „Roboți ca mine pot avea grijă de bolnavi sau de bătrâni”,
    spune Sophia la laboratorul ei din Hong Kong.
    „Pot ajuta cu comunicare, terapie si stimulare sociala, chiar si in situatii dificile”

    👇

    „(…)
    Și atunci am văzut clar fiara Apocalipsei…
    La început a aparut asa ca un avion, apoi a coborât aproape de mine….
    Și am văzut așezați pe capetele și coarnele ei pe mulți dintre conducătorii pământului, presedinti, guvernatori, conducători, prim-ministri și printre conducătorii Bisericii, Papa, Patriarhii, Înalți Preoți, îmbrăcați în hainele lor, în hainele lor preoțești, arhiereii cu mitre, cârje etc.
    Frica și groaza m-au cuprins și am suspinat din inimă.
    Vai ce grozavie!
    Ce va pati saraca lume !
    Ce necaz e pe cale să vină la cei care locuiesc pe pământ, când conducătorii lor sunt de fapt slujitori ai antihristului!”

    Cuviosul Filotheos Zervakos
    ucenicul Sfântului Nectarie din Eghina.

    Ελληνορωμαϊκά!: „σε λίγο κοντά σας , κοντά και στα παιδιά σας, μόνο μην επικαλείστε ΧΡΙΣΤΟ για να μπορούμε να σας υπηρετούμε”
    https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/05/blog-post_71.html?m=1

  3. Gabriela Naghi spune:

    Dumnezeu poate totul pentru noi
    CUVIOSUL PĂRINTE EMILIANOS SIMONOPETRITUL

    Se întâmplă câteodată ca oamenii credincioși să se scandalizeze din cauza celor rău-voitori sau celor necredincioși. Într-adevăr, dacă am arunca o privire în jurul nostru și dacă am judeca după logica noastră umană, am putea zice că Dumnezeu își împarte uneori darurile Sale într-un mod nedrept. Acolo unde ar trebui mai degrabă să dăruiască fericire, El nu rânduiește decât nefericire. Unde ar trebui să rânduiască bunăstare, El dă sărăcie, iar acolo unde ar trebui să fie prezentă sărăcia, El rânduiește bogăție. Atunci când așteptăm binecuvântarea Sa, El “ne răsplătește” cu o suferință, în timp ce pe alții îi menține într-o continuă stare de bine. Suntem tentați să spunem, utilizând o expresie modernă, că Dumnezeu face discriminări. Suntem scandalizați de acest lucru. De ce?

    Pur și simplu fiindcă inima noastră este întoarsă spre toate aceste lucruri, se lipește de ele, ajunge să le iubească. Dar ar trebui să căutăm în altă parte soluția la această dramă. N-ar trebui să căutăm să suprimăm această aparentă discriminare de nedreptate aparentă. În noi înșine ar trebui să se producă schimbarea. Trebuie să ne înstrăinăm de ceea ce este omenesc, în tot cazul să ne întoarcem de la logica și gândirea umană comună, să ne îndepărtăm de dorința de posesie a tuturor acestor lucruri materiale. Trebuie să fim indiferenți față de toate acestea. Atunci când ne înstrăinăm de toate aceste lucruri, în acel moment Dumnezeu poate totul pentru noi, fiindcă doar Dumnezeu rămâne permanent cu noi. Acest lucru ne oferă o pace interioară adevărată. În caz contrar, dacă există în inima noastră vreun lucru care ne lipește de viața asta trecătoare și nu e orientat spre Veșnicie, nu vom înceta să fim dezorientați.

    La “justice divine” et la Paix d`en-Haut, par Geronda Aemilianos

  4. Duhul Capitanului spune:

    Amin !Așa să ajute Dumnezeu, părinte.

  5. Ecaterina spune:

    Explicații clare și la obiect! Dar – vă rog să-mi iertați întrebarea, poate-i prostească, dar doresc să-mi clarific eu anumite neînțelegeri – de ce nu se poate institui de către BOR (ori la nivelul fiecărei parohii) sărbătorirea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos în aceeași zi din săptămâna în care a murit si a înviat? În acest fel ne-am bucura săptămânal de Sfintele Paște și nici n-ar mai fi necesar să tolerăm „uniuni” cu alte confesiuni religioase, care NU au absolut nimic în comun cu Ortodoxia, nici scopuri comune, nici drepturi comune, nimic!

    1. Hristos a înviat
      E bine asa cum au hotărât Sfintii Parinti, cei 318, de la Sinodul Ecumenic. Biserica a asezat cu intelepciune lucrurile în matca lor firească. În Vinerea Mare, cand a murit Domnul, avem Slujba Prohodului Domnului. În ziua Învierii, Duminica, toate sunt axate pe ecest eveniment Dumnezeiessc.
      Înainte de Sinodul I Ecumenic exista o oarecare neorânduiala privind data Pastilor, în diferitele parti ale Bisericii. Sinodul a introdus reguli stricte pe care le respecram de 1700 de ani si iata ca acum idiotii intelectuali zisi ortodocsi, vin si tulbura apele.

      1. Ecaterina spune:

        Adevărat a înviat!
        Vă mulțumesc mult, Sfinția Voastră pentru lămuriri! Ar fi fost frumos să sărbătorim duminică de duminică Sfintele Paște, dar așa cum bine precizați, regulile de 1700 de ani trebuie respectate. Cu atât mai mult cu cât au fost decise sub influența Duhului Sfânt.
        Mulțumesc frumos!

  6. Mircea spune:

    Nu as zice ca cunoasterea Sfintei Traditii si a tuturor dogmelor Bisericii, este vitala pentru mantuire, parinte draga ! Eu cred ca sunt de ajuns chiar si cateva Porunci ale lui Dumnezeu pe care sa le implinim, cu ravna si hotarare neclintita ! De exemplu sa iubesti pe Dumnezeu din toata inima, din tot sufletul si din tot cugetul tau, iar pe aproapele tau, ca pe tine insuti ! „Cel ce mult iarta, mult i se va ierta !” „Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia Crucea, si sa-Mi urmeze Mie !” Ajunge sa traiesti credinta in Adevar, sa pui pe Dumnezeu Stapan al vietii tale ! Bineinteles ca citirea Sfintilor Parinti nu trebuie neglijata ! Ne ajuta mult pe cale !

    1. Hristos a înviat
      Mergeti pe mana noastra când e vorba anumite afirmații pe care le facem. Stim ce vorbim. Asa, de pilda, nu cunosti Dogma Sfintei Treimi înseamna că nu-L cunosti pe Dumnezeu! Concepeti ca sa nu-L cunoastem? Doamne fereste! Altceva: Simbolul Credintei este un compendiu de dogme. Ce crestin sunt eu daca nu nu stiu Simbolul Credinței?
      Lasati asa cum am spus, că mă pricep si eu câte putin. Doamne ajuta.

  7. Ștefan spune:

    HRISTOS A ÎNVIAT!

    ANUNȚ de ULTIMĂ ORĂ

    Înalt Preasfințitul LONGHIN, Mitropolit de Bănceni se află în stare de AREST.
    Toată Suflarea Creștinească și Românească și Clerul Ortodox, să alergăm la rugăciune pentru acest vrednic Păstor, care și-a pus viața pentru Dreapta Credință și pentru poporul credincios.
    Doamne ajută!

    1. Informatia a fost verificată si nu se confirma. Am publict-o, apoi am retras-o. Pur si simplu m-am bucurat ca m-am înselat. Doamne ajută.

      1. Ștefan spune:

        Se zice ca este arestat la domiciliu(manastire).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *