În pragul Sfântului şi Marelui Post al Paştilor

Dacă-l osândim pe fratele nostru, nu ne va folosi postirea. A posti şi a nu lua seama la gânduri, la cuvinte, nu este de folos inimii noastre. Postirea este de folos când merge împreună cu iubirea faţă de fraţi.

Postirea nu este doar pentru mâncăruri, ci în principal pentru simţuri. Simţurile, hrănite de lucrurile din afară, canalizează otrava respectivă în minte şi în inimă, prin care sufletul nenorocit moare pentru Dumnezeu. Sfinţii Părinţi ai pustiei câte n-ar avea să ne spună despre postirea simţurilor! Toată învăţătura se învârte, în principal, în jurul curăţirii minţii de închipuirile şi gândurile păcătoase, şi ale inimii de simţurile întinate. De asemenea, ne învaţă că trebuie să pedepsim orice răutate din faşă, încât să ne păstrăm sufletul curat.

Să ne luptăm cu postirea trupului după putere, iar cu postirea simţurilor, a minţii şi a inimii să-l lovim cu toate puterile pe vrăjmaşul sufletului nostru. Păzeşte-ţi, fiul meu, simţurile şi ochii tăi! Ochii sunt tentaculele caracatiţei, care prind tot ceea ce mişcă în faţă. Ei prind cu uşurinţă vânatul păcatului. Prin ochi au căzut „turnurile” duhovniceşti şi au pierit.

David, neluând aminte la ochi, a făcut ucidere şi desfrânare, cu toate că era un mare Profet al lui Dumnezeu, dăruit cu har şi văzător cu duhul.

(Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovniceşti, traducere de Părintele Victor Manolache, Editura Egumeniţa, Alexandria, 2012, pp. 110-111)

Selecţie şi editare: Dr. Gabriela Naghi

26 de comentarii la „În pragul Sfântului şi Marelui Post al Paştilor

  1. Felix spune:

    Vai, Parinte Vasile, tizul sfintiei voastre a identificat „omul antihristic”! Lucru dreacu in casa popii! Curat-murdar acest comunicat:
    BOR, mesaj contra Patriarhului Kiril al Rusiei: „Un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral” | Ziarul National
    https://www.national.ro/news/bor-mesaj-contra-patriarhului-kiril-al-rusiei-un-opulent-patriarh-demisionar-din-punct-de-vedere-moral-754917.html

    1. Vasile Banescu e scula lui Daniel si al tuturor pseudo-episcopilor romani. Sunt din aceasi tabara cu Putin, Kiril, Zelenski, Trudeau, Biden, Macron, Scholtz . Sunt toti o apa si-un pamant. Ce vedeti e un teatru ieftin prin care incearca sa ne convinga ca ar fi altceva. toti canta in acelasi cor antihristic. Incercati sa intelegeti evenimentele prin aceasta cheie. Comunicati-mi rezultatul a ceea ce intelegeti Dumneavoastra in toata tarasenia aceasta.

      1. Felix spune:

        De acord. Mai nou comunica si prin activenews, un fel de trompeta CIA!

      2. Felix spune:

        Un popa de Sihastria Putnei blestema:
        „Plata lui Putin sa o aiba”
        Despre Ucraina, Rusia și Putin. Adevărul Ortodoxiei spus limpede. – YouTube
        https://m.youtube.com/watch?v=r2h2M9GtPu

      3. Felix spune:

        Parinte Vasile au si o fabrica…
        Fabrica de știri false a fost uluitoare!
        https://m.ziuanews.ro/editorial/ma-in-ria-de-tiri-false-a-fost-uluitoare-1569035

        1. Felix, Activenews are si luari de pozitie corecte si mai putin corecte. Eu stiu sa la separ, stiu unde e minciuna si unde e Adevar..
          Multumesc pentru grija, dar ma descurc si singur.
          Cand suna trompeta cia, stiu. Cand se face jocul Patriarhiei stiu. Cand dau informatii corecte stiu. Pacat ca le amesteca. Minciuna pute de la o posta.

          1. Felix spune:

            Vrei, nu vrei, romanule esti parte din conflict!
            Cum devine România ținta Rusiei. Avertisment de la Kremlin: Țările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei devin părţi în conflict!
            https://m.ziuanews.ro/stiri/cum-devine-rom-nia-inta-rusiei-avertisment-de-la-kremlin-rile-care-i-pun-aerodromurile-la-dispozi-ia-ucrainei-devin-p-r-i-n-conflict-1569039

          2. Felix spune:

            Parinte Vasile, in cazul ca suntem parte din conflict, vom intra in starea de urgenta inainte de Inviere?

          3. E posibil. Vor inventa ei niste pretexte ca sa ne tulbure si sa ne ingradeasca de Sfintele Pasti. Sa nu uitam ca persecutia merge in crescendo.

  2. Felix spune:

    Citeam pe blog grecesc ca si Sinodul din Creta tot cu obladuirea CIA s-a organizat.
    Apoi s-a demascat Fanarul prin acordarea autocefaliei Ucrainei.
    Intr-adevar amestecul acesta pe activenews este pervers: pun o picatura de miere si apoi introduc pelin!

    1. Asta este. Nici mie nu mi place ac est amestec. Cand insa spun adevarul – nu-l putem refuza.. Cand mint, sa le fie rusine. Noi sa fim ca niste albine care culeg nectarul din multe flori. Dar numai nectarul, nu si otrava.

      1. Felix spune:

        S-ar putea ca acest razboi sa vizeze asuprirea Ortodoxiei din tarile care vor fi parte din acest conflict!
        Tari predominant ortodoxe: Romania (care urmeaza a fi parte din conflict), Rusia, Bulgaria ( care urmeaza a fi parte din conflict), Grecia (care va fi in conflict cu Turcia), Serbia( conflictul cu Kosovo), Muntenegru (care se lupta pentru autocefalie), Macedonia, Ucraina, Georgia, Belarus.
        In Albania sunt doar 7% sunt ortodocsi.
        Restul sunt erezii.
        Tari predominant catolice: Portugalia, Spania, Franta, Italia, Polonia, Toata America in mici exceptii in SUA si Canada, Africa sub-saharana, Letonia, Estonia, Lituania, Belgia, Luxemburg, Vatican, San Marino, Lichtenstein.
        Tari predominant protestante:
        Germania, Elvetia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, SUA, Canada etc

  3. Felix spune:

    Parinte Vasile, zarurile au fost aruncate!

    „Cel mai bune locuri pentru a muta puterea de luptă suplimentară a SUA sunt în Polonia și România”.
    https://www.national.ro/stiri-externe/sua-pot-transforma-europa-in-cosmarul-lui-putin-rolul-romaniei-754925.html

  4. Felix spune:

    Ortodoxia este Adevarul, despre om și despre lume, așa cum ni l-a dat Însuși Dumnezeu cel Întrupat prin învățătura Sa desăvârșită. Așa cum l-a exprimat mai târziu cugetul și inima dumnezeiescului Pavel. Așa cum l-a descris ucenicul iubirii și alți apostoli și evangheliști cu lumina cerească a Sfântului Duh. Ortodoxia este acea sinteză minunată dintre dogmă și obiceiuri, dintre teorie și practică. Așa cum ne-a fost predanisită de către părinții duhovnicești ai Alexandriei, Constantinopolului, Capadociei, Siriei și, mai târziu, ai Sfântului Munte.

    Toți aceștia, de la Sfântul Ierarh Policarp, care a fost, după cum știți, ucenicul apostolilor, și până la Sfântul Nicodim Aghioritul, care a adormit la începutul secolului al XIX-lea, cu înțelepciunea și sfințenia lor, cu jertfele și nevoințele pe care le-au îndurat, ne-au înmânat prețioasa moștenire a credinței și vieții drepte, comoara tradiției ortodoxe. Ortodoxia este ceea ce au exprimat oficial Sfintele Sinoade, acele adunări binecuvântate formate din membri ai Bisericii lui Hristos veniți din toată lumea. Atunci, purtătorii de Dumnezeu părinți, „înzestrați cu toții cu știința sufletului și Duhul dumnezeiesc”, au discutat despre marile probleme care îl preocupă pe omul duhovnicesc, și au așezat postamentul, temelia civilizației duhovnicești.

    Ortodoxia a fost pecetluită cu sânge de mucenicii tuturor vremurilor. De toată oastea sfântă formată din milioane de eroi și mărturisitori, bărbați, femei și copii. De la arenele Romei până în lagărele de concentrare din Rusia, toți au dovedit că învățătura creștină nu este o simplă teorie, ci adevăr și viață. Cel mai frumos eroism, izbânda împotriva violenței crude și a puterii materiale, domnia și împărăția Duhului.

    A venit apoi să laude Ortodoxia cultul bisericesc, cu minunata sa poezie și imnografia sa insuflată de Dumnezeu, care îmbibă firescul cu suprafirescul, lumescul cu cerescul, individualul cu obștescul, familiarismul cu respectul profund, ceea ce este vădit cu ceea ce este tainic. Într-o atmosferă de înălțare și sfințenie este înfățișată în cult jertfa Dumnezeului-om, drama dumnezeiască a Liturghiei, la fiecare Liturghie la care participă credincioșii. De asemenea, acolo sunt lăudate și slăvite izbânzile mai-marilor credinței și ale Stăpânei așezământului bisericesc, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria. Acolo este preamărită dogma, nu numai ca adevăr, ci și ca răspuns la chemarea oamenilor.

    Dar nici idealul pentru care s-a luptat monahismul nu este diferit de rostul Ortodoxiei. După cercetătorii de specialitate, monahismul ortodox a constituit oastea duhovnicească ce s-a luptat pentru dobândirea libertății duhovnicești, pentru desăvârșirea omului. Scopul lui a fost să dea chip sufletului pentru înnoirea minții. Exact în acest punct este inima duhului monahal, este scopul și izbânda monahismului. Nevoințele duhovnicești ale asceților sunt noile lupte duhovnicești ale duhului. Îl conduc pe om întru totul spre viața iubitoare de înțelepciune, spre îndumnezeire. Drumul monahismului este drumul curățirii și întoarcerii la Dumnezeu. Ortodoxia a dat semnificația sfințeniei nu numai asceților, ci întregii lumi creștine.

    Prin această semnificație a înălțat obiceiurile societății. Vedem acest lucru îndeosebi în percepția socială. Elementul de bază al Ortodoxiei este iubirea de oameni, luată în cel mai profund sens al ei. Nu numai ca milostenie, ci în general, ca afecțiune. Ocrotirea socială este descoperită în ultimele decenii. Dar a luat naștere la Ierusalim, după Învierea Mântuitorului. Acolo s-au făcut primele cantine, în care au slujit primii șapte diaconi, după cum apare în Faptele Apostolilor. Apostolul neamurilor, Pavel, a fost totodată și primul lucrător social. Odată cu propovăduirea Evangheliei, a înfăptuit și cheta dragostei, numită în multe feluri. Lucrători sociali au fost și urmașii apostolilor, episcopii. Nu există o sugrumare mai cruntă a adevărului decât să susțină cineva că Părinții Bisericii s-au ocupat doar cu dogma și nimic altceva. În timpul sinoadelor, în Cezareea a apărut, după cum se știe, Vasiliada, sub călăuzirea Sfântului Vasile cel Mare. În Constantinopol funcționau cantine pentru șapte mii de săraci, iar în Alexandria s-au întemeiat primele maternități. Nu numai episcopii, ci și împărații și chiar monahii participau la astfel de lucrări ale dragostei. Pentru toți aceștia Ortodoxia a fost în același timp și dreaptă lucrare.

    Un alt element important al Ortodoxiei a fost întotdeauna eroismul pe care îl vedem în mucenicie. Dar nu s-a oprit numai la jertfa sângelui. Fiii Ortodoxiei au arătat mereu curaj și vitejie în fața oricărui fel de samavolnicie, fie că provenea de la Iulian, împăratul cel nelegiuit, fie de la arieni și monofiziți ori de la iconoclaști și de la monahii atrași de rătăcirile latinilor. Această mulțime de eroi ai Bisericii Ortodoxe nu-i cuprinde doar pe Sfântul Atanasie, Sfântul Vasile și Sfântul Ioan Gură de Aur, ci și pe Sfântul Teodor Studitul, egumenul mănăstirii Studion, împreună cu toți monahii ei, pe Maxim Mărturisitorul și pe marele erou – Sfântul Marcu Eugenicu, Mitropolitul Efesului.

    O caracteristică a Ortodoxiei a fost dintotdeauna și misiunea către barbari, combinată cu civilizarea. Biserica noastră, fără să facă vreodată prozelitism, a răspândit lumina Evangheliei și a scrierilor, a iubirii și blândeții. Această cale spre învățătură și civilizare ne este arătată îndeosebi de Sfinții trei ierarhi prăznuiți astăzi, care au iluminat toată făptura cu razele vii ale dreptei învățături despre Dumnezeu și om. Sfinții trei ierarhi sunt marii aștri ai tărâmului duhovnicesc al Bisericii.

    Ortodoxia a fost întotdeauna calea împărătească a Evangheliei. A păstrat curat și autentic duhul creștinismului în fața misticismului întunecat al ereziilor din Răsărit, a centralizării papalo-cezareene a latinilor și a subiectivismului raționalist al protestantismului. A păstrat mereu măsura și armonia, n-a făcut nimic greșit. Pentru că Părinții au fost mișcați de duh, au fost călăuziți de Dumnezeu în chip sfânt și duhovnicesc.

    Ortodoxia nu a nesocotit omul, nici înțelepciunea, nici natura, nici arta, nu a fost neomenoasă. Le-a explicat pe toate și a creat cultura. După cum spune troparul Sfinților Trei Ierarhi, a întărit firea celor ce sunt și obiceiurile oamenilor le-a îndreptat.

    Ortodoxia este marșul omului către Făcătorul lui, către îndumnezeire. Îl conduce pe om la dezvoltarea lui deplină întru Hristos și pentru Hristos. Ortodoxia nu este numai teologie, este totodată și adevărată psihologie, și umanism autentic, și sociologie. Este un diamant care reflectă prin toate laturile adevărul.

    Să cunoaștem deci Ortodoxia noastră. Nu teoretic, ci să o simțim și să o trăim în toată profunzimea și lărgimea ei. Doar așa vom putea să o provocăm și să-i arătăm valoarea.

    Ortodoxia noastră nu este muzeu, nu este trecut, ci viață, creație și strălucire. Este marele nostru ideal, este nădejdea prețioasă a mântuirii noastre. Este mândria noastră întru Hristos să o propovăduim cu eroism și slavă, ca niște fii adevărați ai marilor eroi ai Ortodoxiei.

    Ortodoxie preafrumoasă, mireasă împodobită a lui Hristos, să nu te tăgăduim noi, nevrednicii, ci dacă vremurile și împrejurările o vor cere, învrednicește-ne să vărsăm pentru tine și ultima picătură de sânge din noi!

    (Părintele Efrem Athonitul (Filotheitul), Despre credință și mântuire, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Bunavestire, Galați, 2003, pp. 5-9)

  5. Gabriela Naghi spune:

    Iată, ziua s-a plecat și către seară este vremea noastră
    SFÂNTUL CUVIOS EFREM SIRUL

    Iată, ziua s-a plecat și către seară este vremea noastră, iar noi, iubiților, în necredința noastră, socotim că este dimineață. Iată, lângă uși este Împărăția Cerurilor ca să strălucească, iar noi nu voim să înțelegem. Uneori, s-au făcut și semnele și minunile despre care a vorbit Domnul: foamete, ciumă, cutremure, înfricoșări și năvăliri de neamuri. Și acestea toate ne par nouă ca un vis. Nu ne sperie pe noi auzirea, nici însăși vederea lor. Dar secerișul acum s-a apropiat și sfârșit are chiar și viața noastră. Iată, îngerii țin gata secerile; așteaptă doar porunca.

    Să ne înfricoșăm, iubiților. Ceasul este al unsprezecelea din zi și calea este încă lungă. Să ne sârguim, în cămară să ne aflăm. Să ne facem veghetori și să ne trezim ca niște nesomnoroși. Nu știm în care ceas Stăpânul va veni. Să ieșim de sub apăsarea celor pământești. Să nu te îngrijești de nimic, a zis Domnul. A iubi pe toți ne poruncește nouă Dumnezeu. Iar noi, dimpotrivă, am izgonit dragostea și ea a fugit de pe pământ. Nu afli nicăieri, pe pământ, dragostea cea desăvârșită pentru oameni și pentru Dumnezeu, căci ea de la toți a fost gonită. Toți au urât dragostea. Acum, mai mult, invidia împărățește. Pricinile de tulburare pe pământ s-au înmulțit, nedreptățile au acoperit pe toți împreună. Fiecare numai cele pământești le caută, iar pe cele cerești le defăimează. Cele vremelnice dorește, iar pe cele ce vor să fie, nimeni nu le iubește. Voiești, să fii om duhovnicesc? Învață să te eliberezi de cele pământești. Nu căuta mai întâi pe cele pământești, ci nevoiește-te și dorește, ca un desăvârșit, Împărăția Cerurilor, și apoi, caută și pe cele pământești, după cuvântul Domnului.

    (Proloagele, volumul 1, Editura Bunavestire, p. 334)

  6. Gabriela Naghi spune:

    „Căci a pune temelie nu este osteneală, ci a săvârși zidirea”
    SFÂNTUL CUVIOS EFREM SIRUL

    Frate, de voiești a te face monah, întâi socotește în gândul tău că de acum te-ai mutat din viața aceasta, iar lumea aceasta și slava ei socotește-o ca pe o colibă părăsită; că dacă nu te vei găti astfel pe si­neți, nu poți să viețuiești precum se cuvine călugărilor și să biruiești patimile și poftele cele lumești, care pogoară pe oameni întru pierzare.
    Că nemincinos e Cel ce zice: „Că ori­cine voiește să-Mi urmeze Mie, să se lepede de sineși, să-și ia crucea sa și să vină după Mine. Că cel ce voiește să-și afle sufletul său îl va pierde pe el; iar cel ce îl va pierde pentru mine, afla-l-va pe el” (Matei 16, 24-25).
    Și să mai știi că cel ce se apropie de Domnul, acestuia i se va în­tâmpla unele ca acestea: ispite, necazuri, os­teneală, mâhniciune, golătate, strâmtorare, defăimare și cele ce sunt ca acestea; că întru acestea se cearcă răbdarea omului și se arată dorul ce-l are către Dumnezeu. Deci cel ce se dă pe sineși cu toată inima ocârmuirii stare­țului după Dumnezeu biruiește întru toate acestea; căci numai sloboda și desăvârșita alegere a voinței o cere Dumnezeu de la noi, și numai El ne dă nouă vârtute și ne dă­ruiește biruință, precum este scris: „Apărător este tuturor celor ce nădăjduiesc spre Dânsul” (Psalmul 17, 3).

    Deci ți-am spus acestea de mai-nainte, ca nu cumva, intrând [în via­ța călugărească] și peste acestea dând, căindu-te, să zici: „N-am știut că mi se vor întâmpla unele ca acestea”. Căci, iată, cele ce ți se vor întâmpla se făcură ție cunoscu­te de mai-nainte, ca și tu de mai-nainte să-ți gătești gândul. Căci a pune temelie nu este osteneală, ci a săvârși zidirea; căci, pe cât de mult se înalță zidirea, pe atât de multă oste­neală dă celui ce o zidește, până la săvârșirea lucrului. Ascultă ce zice mântuitorul glas: „Este oare cineva dintre voi care, voind să zi­dească turn, să nu șadă mai-nainte și să numere cheltuiala ce o va face spre săvârșirea lui? Ca nu cumva, punând el temelia și neputând a săvârși, toți cei ce-l vor vedea să înceapă a-l batjocori pe el, zicând: Acest om a început a zidi și n-a putut să săvârșească” (Luca 14, 28-30).
    Războiul os­tașilor este scurt, iar al călugărului, până la ducerea lui către Domnul.

    (Everghetinosul, vol. 1-2, traducere de Ștefan Voronca, Editura Egumenița, Galați, 2009, pp. 139-140)

  7. Gabriela Naghi spune:

    PĂRINTELE BORIS RĂDULEANU – PE URMELE LUI HRISTOS ÎN IADUL GULAGULUI COMUNIST

    „Numai prin Euharistie, devenim părtași firii dumnezeiești și întru Hristos prin Duhul Sfânt devenim „om universal”: eu în toți și toți în mine.

    Dumnezeu a creat timpul – ca Istorie – în care omul să lucreze în el cu înțelepciune, iar înțelepciunea a dăruit-o ca prin ea omul să înțeleagă și să valorifice timpul și cele din timp.

    Viața are două capete: unul „aici” și altul „dincolo”. Depinde din care parte o privești și prin care rațiune o socotești și o valorifici: „aici” și „dincolo”, prin eu sau prin El, prin mine om-făptură sau prin El Făcător. Viața cea adevărată este Teantropie: omul în și prin Dumnezeu și Dumnezeu în și prin om. Înseamnă a fi în Iisus Hristos, Care este Dumnezeu și Om, în unire nedespărțită și neamestecată. Poziție reală: nici numai zbor de vultur, nici numai târâtură de vierme, ci unire: rege-vierme, Tot-nimic, „trestie gânditoare”.

    După cum nu te poți oglindi în lemn ca în oglindă, tot așa nu te poți „oglindi” – înțelege în omul cel trupesc.

    Copilul, „om” mic, bun și curat… Și același, mai târziu, om rău, odios și necurat. Cine-l face să fie așa? Unii spun, familie și ereditate. Alții spun: educație și societate. Și toți au dreptate în parte. Rămâne în cele din urmă omul însuși, care poate și trebuie să depășească toate, pentru a se cunoaște pe sine, a fi conștient de putințele sale și pe baza „chipului divin” din sine să stăruie agonisirea asemănării cu Acela al Cărui chip îl poartă în sine.

    Satana, prin ateism, stăruie să scoată din preocuparea omului, a societății, nu numai Biserica, Așezământ divino-uman, dar și tendința și dorința de cele duhovnicești. Însă „porțile iadului” nicicând nu vor putea smulge din om, dorul după Absolut, chipul divin sădit de Creator.

    În istoria Bisericii lui Hristos, unii au preferat să înfrunte duhul satanic prin mucenicie, alții prin fuga în pustie. Au fost și din aceia care și-au păstrat convingerea și trăirea în sine și pentru sine. Care din aceste categorii au fost și sunt în Duhul lui Hristos, puși în fața morții? Acum ca și atunci este foarte greu să te pronunți. Totuși este un răspuns și anume: nici forța – „pumnul”, dar nici „sărut mâna”, ci demnitatea – înțelepciune smerită – gata chiar pentru jertfă, gata a mărturisi fără teamă, Adevărul și Iubirea aduse de Iisus Hristos în lume.

    Omul vremii este pus a alege astăzi mai mult ca oricând între plăcerea celui vremelnic și bucuria celui etern; între: pentru sine, eu sau pentru El, Dumnezeu.”

    MAREA VIEȚII

    „Valorile adevărate se vădesc și se constată, iar pretinsele „valori” se impun cu sila sau prin propagandă.

    Toate înnoirile istorice ale omenirii nu sunt decât pretinse „înnoiri” pe același „trunchi” vechi, cel al căderii, al rătăcirii, al căutării, fără criterii și țel adevărat, ba chiar al egoismului și al minciunii sub ispita „prințului” acestei lumi, Tatăl minciunii. Și „carul” lumii tot pe loc rămâne cu impresia că este altfel „sucit”, mai „progresist”.

    În comunismul ateu, „omul nou”, „ne-omul”, adică cel viclean, mincinos și idolatru, cel în duh iudaic, materialist și exclusivist sau chiar în duh satanic, fiară cu chip uman. Cam în acest fel au trasat „visul de aur al omenirii” (Marx și Lenin).

    Cea mai mare biruință este să te birui pe tine însuți, să te debarasezi, să arunci, să depășești și chiar să smulgi cu tot cu rădăcină toate poftele din tine. Este o nespus de mare ușurare, de parcă ai aripi să te înalți sus, sus… de unde te poți vedea pe tine și totul și pe toate la justa lor valoare.”[..]
    „Dacă întâlnirea cu ființa pe care o iubești îți produce bucurie și uneori este greu să o poți reda prin cuvinte, dar întâlnirea cu Acela care este Iubirea iubirilor? Bine a scris apostolul când a spus că: „ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit și la inima omului nu s-a suit ce a gătit Dumnezeu celor care Îl iubesc pe El”. Omul însă, ispitit fiind de sine și pentru sine, s-a rugat de Izvorul Iubirii și s-a oprit la iubirea de sine și la iubirea altuia pentru sine. S-a interpus un obstacol între iubirea Iubirii și iubirea non-Iubire…

    Viața este o luptă între Bine și Rău, între Adevăr și Minciună, între a fi sau a nu fi. Ca să birui și să fii în Bine și Adevăr, trebuie să te domini. Ca să te domini, trebuie să te afli, să te regăsești în Cel Etern, în Cel Atotputernic, în Dumnezeu.”

    fragmente -Revista Atitudini nr.52
    PĂRINTELE MĂRTURISITOR BORIS RĂDULEANU
    22 iulie 1905, satul Izbeşti, jud. Orhei din Basarabia, fiind al 11-lea copil al Preotului Grigore Babcenco şi al prezbiterei Ana- 19 Decembrie 1990
    Întemnițat timp de: 4 ani la: Jilava, Aiud-fragmente-Revista Atitudini nr.62

  8. Gabriela Naghi spune:

    Discursul lui Vladimir Putin despre Politica Externă a SUA și NATO – 24 Februarie 2022
    Dragii români, pentru EGALITATE DE ȘANSE, vă recomand să ascultați ambele versiuni, iar dacă pe globaliști îi ascultați non-stop cum vomită minciuni prin intermediul mass-mediei părtinitoare și extrem de abjecte, a venit momentul să vedeți și versiunea rusă direct din gura președintelui Vladimir Putin.
    Neo-naziștii care au pus mâna pe America, pe statele occidentale, și pe Comisia Europeană, au pus mâna de 8 ani și pe Ukraina pe care vor s-o folosească împotriva Rusiei!
    Și dacă din genocidul PLANDEMONIEI nu ați înțeles care sunt taberele și care e jocul final, atunci vă meritați soarta din plin, oameni buni!
    Luptăm pt o lume normală! Adevăr și Justiție!

    https://www.facebook.com/CetateanulGabi/videos/discursul-lui-vladimir-putin-despre-politica-extern%C4%83-a-sua-%C8%99i-nato-24-februarie-/304539071667537/

    1. Felix spune:

      Sosoaca atrage atentia ca este posibil ca sa urmeze inrolarea militarilor romani in razboiul din Ucraina:

      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1003755320540195&id=100278438498978

      1. Felix spune:

        Henry Kissinger , la conferinta Bilderberg Group (NOTA 6 ) din Evian, Franta, 1991 , spunea :

        “ Azi, SUA ar fi scandalizata daca trupele ONU ar intra în Los Angeles pentru a restabili ordinea [referindu-se la protestele din 1991].
        Mâine – ea ne va multumi! Asta este cu atât mai evident daca li s-ar spune ca exista o amenintare externa [o invazie extraterestra, sau de ordin terorist], fie ea reala sau doar declarata, care ar ameninta existenta unei natiuni. În acest fel toate popoarele lumii ne vor ruga sa îi scapam de aceasta nenorocire. Toate lumea se teme de necunoscut. Când le vom pune pe tapet acest scenariu, drepturile omului vor fi cedate de bunavoie în favoarea garantarii bunastarii si a sigurantei de catre Guvernul Mondial!”

  9. Felix spune:

    Probabil ca va fi ireversibil.
    Un guvern unic mondial si o unica armata mondiala:
    „structurile MApN vor trece în subordinea forţelor armate străine sau a comandamentelor NATO”.

    https://evz.ro/news-alert-guvernul-introduce-starea-de-criza-in-romania-masura-are-legatura-cu-razboiul-din-ucraina.html

    1. Felix spune:

      Presa de Război-De ce vine Kamala Harris în România ! – mihai rapcea – YouTube
      https://m.youtube.com/watch?time_continue=29&v=oiOoyaZyvRY&feature=emb_title

  10. Felix spune:

    Putin a facut Lista Neagră a țărilor neprietenoase față de Rusia. România e printre ele și ar putea deveni țintă!
    https://m.ziuanews.ro/stiri/putin-a-facut-lista-neagr-a-rilor-neprietenoase-fa-de-rusia-rom-nia-e-printre-ele-i-ar-putea-deveni-int-1569061

  11. Felix spune:

    Sfantul Nicolae Velimirovici:

    Mă întrebi, omule al lui Dumnezeu, de unde vine criza actuală și ce anume înseamnă ea.

    Cine sunt eu ca să mă întrebi despre o taină atât de însemnată? „Vorbește când ai ceva mai bun decât tăcerea”, spune sfântul Grigorie Teologul. Și deși socot că tăcerea este acum mai bună decât orice vorbire, totuși, din dragoste față de tine, îți voi înfățișa ceea ce cred eu despre problema pe care mi-ai spus-o.

    „Criză” este un cuvânt grecesc, și înseamnă „judecată”. În Sfânta Scriptură acest cuvânt este întrebuințat des. Astfel, Psalmistul spune: pentru aceasta, nu vor învia necredincioșii la judecată (Psalmul 1,5), și în alt loc: milă și judecată voi cânta (Psalmul 100,1). Înțeleptul Solomon scrie că de la Domnul se face judecată omului (Pilde 29,27). Însuși Mântuitorul a zis că Tatăl toată judecata a dat-o Fiului, iar ceva mai încolo că acum este judecata lumii acesteia (Ioan 5,22; 12,31). Și apostolul Petru scrie: că vremea este să înceapă judecata de la casa lui Dumnezeu (I Petru 4,17).

    Înlocuiește cuvântul judecată cu cel de criză, și citește: pentru aceasta, nu vor învia necredincioșii la criză, milă și criză voi cânta; Tatăl toată criza a dat-o Fiului; acum este criza lumii acesteia; că vremea este să înceapă criza de la casa lui Dumnezeu.

    Până să vină vremurile de acum, popoarele europene întrebuințau cuvântul ”judecată” în loc de criză de câte ori se abătea asupra lor vreo nenorocire. Acum a fost doar înlocuit cuvântul vechi cu unul nou și cel pe înțeles cu unul de neînțeles. Când era secetă, se spunea „Judecata lui Dumnezeu!” Când era inundație: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era război sau molimă: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era grindină, cutremure, omizi, șoareci, iarăși și totdeauna: „Judecata lui Dumnezeu!” Iar asta înseamnă: criză prin secetă, criză prin inundații, criză prin războaie, molimi și așa mai departe. Și actuala restriște financiar-economică este privită de popor ca o judecată a lui Dumnezeu, dar nu este numită ”judecată”, ci ”criză”. Ca restriștea să fie sporită prin neînțelegere! Fiindcă atunci când se rostește pe înțeles, cum este ”judecată”, se știe și pricina pentru care a venit restriștea, se știe și Judecătorul care a îngăduit-o, se știe, în fine, și scopul pentru care a fost îngăduită ea. Iar când e folosit cuvântul ”criză”, cuvânt neînțeles de toți și de oricine, nimeni nu știe să lămurească nici de ce, nici de la cine, nici pentru ce. Aceasta este singura deosebire dintre criza actuală și criza care este de la secetă sau inundație sau război sau molimă sau omizi sau vreo altă năpastă.

    Mă întrebi de cauza crizei actuale, sau de cauza crizei actuale, sau de cauza actualei judecăți a lui Dumnezeu? Cauza este întotdeauna aceeași. Cauza secetelor, inundațiilor, foametelor și a celorlalte flageluri ale neamului omenesc este și cauza crizei actuale. Apostazia oamenilor. Prin păcatul apostaziei au provocat oamenii această criză, și Dumnezeu a îngăduit-o ca să-i trezească, să le deștepte conștiința, să-i înduhovnicească și să-i întoarcă la Sine. La păcate moderne, criză modernă. Și, cu adevărat, Dumnezeu S-a slujit de mijloace moderne pentru a-i cuminți pe oamenii moderni: i-a lovit prin bănci, prin burse, prin finanțe, prin valută. A răsturnat casele de schimb valutar din întreaga lume, ca oarecând mesele schimbătorilor de bani în templul din Ierusalim. A pricinuit o panică nemaipomenită între comercianții și schimbătorii de bani. Înalță, coboară, schimbă, tulbură, înspăimântă: face totul ca trufașele căpșoare ale înțelepților europeni și americani să se trezească, să li se deștepte conștiința și să se înduhovnicească. Ca cei ancorați în limanul siguranței materiale să își aducă aminte de sufletul lor, să își recunoască fărădelegile și să se închine Dumnezeului Preaînalt, Dumnezeului Celui viu.

    Cât va ține criza? Atâta timp cât duhul oamenilor va rămâne neschimbat. Atâta timp cât trufașii pricinuitori ai acestei crize nu vor capitula în fața Celui Atotputernic. Atâta timp cât oamenii și popoarele nu se vor gândi să traducă neînțelesul cuvânt „criză” pe limba lor și să strige cu suspinare și pocăință: ”Judecata lui Dumnezeu!”

    Spune și tu „judecata lui Dumnezeu” în loc de „criză”, și totul o să-ți fie limpede.

    Sănătate ție și pace!

    Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, vol. 1, Scrisoarea a 8-a către părintele Karan.

  12. Felix spune:

    Guvernul Romaniei ar putea lua exemplul Ungariei.
    Îngrijorarea globală cu privire la prețurile cerealelor se intensifică.
    Ungaria a emis un decret care interzice toate exporturile de cereale, a declarat ministrul Agriculturii, István Nagy.

    RTL Híradó – Agrárminiszter: Javasoljuk a gabonakivitel tilalmát Magyarországról
    https://rtl.hu/hirado/2022/03/04/megtiltja-a-gabona-kivitelet-magyarorszagrol-a-kormany

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *