În toate mulţumiţi

Trebuie să mulţumeşti pentru toate. Aici să-ţi fie îndrumător Sfântul Pavel, care porunceşte: „În toate mulţumiţi” (1 Tes. 5, 18).
De asemenea, cuviosul Isaac, care zice: „Mulţumirea celui ce primeşte, stârnește pe cel ce a dat să dea daruri şi mai mari decât cele dinainte. Cine nu mulţumeşte pentru cele mai mici, va fi nerecunoscător (mincinos) şi nedrept şi în cele mai mari”. Şi: „Ceea ce călăuzeşte darul lui Dumnezeu spre om este inima ce se mişcă spre mulţumire neîncetată. Iar ceea ce călăuzeşte ispita spre suflet, este gândul de cârtire care se mişcă pururea în inimă”.


Inima care mulţumeşte lui Dumnezeu este o inimă deschisă Lui. De aceea în ea se revarsă alte şi alte daruri. Cea care cârtește e o inimă închisă în sine. Ea nu vede darurile primite şi de aceea nu primeşte, în fond, nimic de la Dumnezeu, sau de la altă persoană. Reducând toate la nimic, rămâne cu nimic, căci ea nimiceşte prin critică şi ceea ce primeşte.

(Calist și Ignatie Xanthopol, Metoda sau cele 100 de capete, traducere, introducere şi note de Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, în „Filocalia”, vol. VIII, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1979)

Selecție și editare: Sora Gabriela Naghi

Un comentariu la „În toate mulţumiţi

  1. Gabriela Naghi spune:

    Asta înseamnă mucenicie în viaţa de familie! Viaţa plină de iubire!
    CUVIOSUL PĂRINTE EMILIANOS SIMONOPETRITUL

    Să dai dovada de cuget mucenicesc, acolo unde este arena ta zilnica, in casa ta, faţă de soţul şi soţia ta!

    Atunci când bărbatul vine de la muncă obosit şi îţi vorbeşte cu grosolănie, tu să nu te mânii. Când el te ocarăşte, tu nu-i răspunde; nu te certa cu el. Arată-i iubire, înţelegere. Rabdă. Dacă soţia ta ţi-a ars mâncarea, tu nu striga la ea. Mănâncă ce-a gătit. Pune puţină lămâie, ca să fie mai gustoasă, şi spune-i soţiei tale că-i bună mâncarea, încât să nu-şi dea seama că i s-a ars.

    Să-mpărăţească dragostea în casă! Când vezi că tovarăşul tău de viaţă te nedreptăţeşte, nu protesta că ai dreptate. Nu are importanţă dacă ai sau nu dreptate. Nu contează cine e cel corect, ci ceea ce îl odihneşte pe celălalt. Leapădă-ţi egoismul, renunţă la sinele tău. Pune-l pe primul plan pe celălalt. Asta-i mucenicie!

    Într-o zi, mă grăbeam să vin la mănăstire, din Sfântul Munte, ca să vorbesc şi am luat taxiul ca să ajung la timp. Pe drum, îl întreb pe şofer: “Se întâmplă să mănânci vreodată împreună cu soţia ta, la prânz sau seara?” Ştiţi, sărmanii taximetrişti au o astfel de muncă încât nici ei înşişi nu ştiu când ajung acasă. “În fiecare zi”, – îmi spune- “ la prânz şi seara”. “Şi cum reuşiţi ?! La ce oră mâncaţi?” “Masa de prânz începe de la 10 şi poate ajunge până la 4 după-amiază, iar cea de seară de la 6 după-amiază până la 2 noaptea…” Adică de la 10 dimineaţa femeia lui avea mâncarea pregatită şi îl aştepta, la orice oră ar fi venit, ca să mănânce împreună! Iar seara, de la ora 6 îl aştepta de multe ori până la ora…2 noaptea!

    Nu vă impresionează acest lucru? Asta înseamnă mucenicie în viaţa de familie! Viaţa plină de iubire!

    Arhimandritul Emilianos Simonopetritul

    Extras din Familia Ortodoxa, Colecția Anului 2011, Editura OrtodoxPress, 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *