PseudoPatriarhul Bartolomeu a binecuvântat deschiderea Conferinței Științifice Internaționale Intercreștine, cu tema: „Pistevomen” – (Status Quaestionis și subiectele neglijate ale Niceei și ale Crezului Niceean). Conferința s-a desfășurat la Constantinopol sub auspiciile Patriarhiei Ecumenice, în vederea concelebrării comune în anul 2025, cu ereticul papă Francisc, a aniversării a 1700 de ani de la convocarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea. .
Cu furie și cu neruşinare ei caută „soluţii la deosebirile şi obstacolele”, așa cum numesc ei marele decalaj dintre ortodocși și eretici… Pentru a se stabili sărbătorirea comună a Paștelui.
Când PseudoPatriarhul Bisericii Ortodoxe Bartolomeu, afirmă următoarele, la ce să ne mai așteptăm?
„Dacă nu împărtășim speranța și dorul de comuniune deplină, atunci nu putem spune cu adevărat că suntem ucenici ai lui Hristos. Unirea și comuniunea sunt poruncile Domnului […] Dialogul și împăcarea nu sunt opționale pentru noi. Sunt comandamente și porunci.
Inutil să spun că rămân obstacole, atât bisericești, cât și teologice. Încă din anii 1960, am stabilit „dialogul iubirii” prin care cele două „biserici”(n.m.ereticii și ortodocșii) ale noastre au făcut schimb de vizite și comunicări cu scopul de a alunga neînțelegerile și prejudecățile din trecut. Și în 1980, am început „dialogul adevărului”, în care, ca „biserici” surori, continuăm să discutăm probleme care ne unesc și ne dezbină într-un efort de a discerne căile pentru călătoria noastră comună de acum înainte”.
Interpretând hotărârile Primului Sinod Ecumenic așa cum consideră ei de cuviință în această conferință specific ecumenistă, adică folosind deciziile Pseudo-Sinodului din Creta, planul lor este deja bine formulat…
Sfântul Porfirie ne-a spus că „religia noastră, Ortodoxia, nu are nicio legătură cu ceilalți. Acum, însă, sunt unii care nu cred că există Dumnezeu, și sunt de părere că nu ar trebui să existe mai multe religii, care despart oamenii și îi aduc în stare de dușmănie. Toți se asigură, tineri și bătrâni, că există o religie și încearcă să facă asta spunând că toți sunt la fel, așa că mai bine să avem doar o singură religie, una bună”.
Cităm spre întărire un pasaj din articol , în cinstea lui Ioan Damaschin, un fervent zelos apărător al Credinței: „În vremea aceea, apărarea Credinței era întreprinsă nu de un Episcop din Vasilevusa, ci de Ioan din Damaschin, care nu era nici Episcop, nici preot, nici călugăr. Acestea sunt exemplele strălucitoare, indicatoarele noastre strălucitoare pentru ca noi, mirenii, să nu ne înfricosăm și să nu ne retragem când ei se luptă cu Ortodoxia noastră. Viețile Sfinților noștri sunt lumina care ne aprinde râvna pentru credință, pentru învățătură, lumina care ne ține vigilenți, dar care ne și îndrumă atunci când gândim rău și ne ascundem în spatele unor scuze care nu-și află rostul în inima creștină.
Avem un Domn tare și puternic, Domnul oștirilor,Domnul Cel Atotputernic. De cine să ne fie frică?
„Cel care rezistă este un creștin sfânt” !
Nikolaos Manolis
https://katanixi.gr/allo-ena-vima-pros-tin-enosi/
Text selectat și editat de Sora Gabriela Naghi
Răbdarea este sublima doctorie a sufletului, iar nerăbdarea este nimicirea inimii
Sfântul Vasile cel Mare
Fiule, agonisește-ți răbdarea fiindcă ea este cea mai mare virtute a sufletului și poate înălța cel mai iute la piscurile desăvârșirii. Dacă dorești să agonisești răbdarea, îndeamnă-te întâi pe tine ca astfel să-ți urnești mintea spre dumnezeieștile porunci.
Să nu socotești de necrezut poruncile lui Dumnezeu, ci totdeauna inima ta să fie preocupată cu ele. Nicio nenorocire din lume să nu-ți abată sufletul de la poruncile și rânduielile lui Dumnezeu, de la dragostea care sălășluiește în Hristos, Domnul nostru. Să nu te înalți în timpul duhovniceștilor succese, ci în orice împrejurare să fii cumpătat.
Orice greutăți ar veni peste tine ca urmare a faptelor tale cinstite și corecte, rabdă-le și supune-te cu plăcere. Și cu toate că acest mod de a te comporta este peste puterile tale, tu totuși să nu disprețuiești, nici să eviți astfel de situații. Iar ceea ce ți se întâmplă din cauza slăbiciunilor tale sufletești, povestește-le cu fidelitate altuia. În felul acesta, prin mărturisirea față de acela, se ușurează greutatea de pe sufletul tău și totodată te menții și departe de războiul patimilor.
Să nu aștepți de la om răsplata răbdării tale, căci numai așa vei primi în viitor de la Dumnezeul Cel veșnic răsplata cea de-a pururea. Răbdarea este sublima doctorie a sufletului, iar nerăbdarea este nimicirea inimii. Prin răbdare privim nădejdea bunurilor viitoare și îmbrățișăm ceea ce nu se vede ca și cum s-ar vedea.
Sfântul Vasile cel Mare, Învățătură către fiul duhovnicesc, traducere de I. Popa, Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2007, pp. 27-28
Cel ce crede în Dumnezeu nu se teme de nimic
Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul
-Gheronda, bunicii noştri spuneau că va veni timpul când vom avea toate bunătăţile, dar nu vom putea mânca. Astăzi oamenii pun sub semnul întrebării majoritatea alimentelor.
-Ce să facem? Au poluat tot mediul înconjurător.
Să nu vă cuprindă însă frica. Să vă faceţi cruce şi să nu vă temeţi. Şi am în vedere pe unii oameni care îşi fac viaţa un martiriu, fiindcă se tem de toate deşi sunt creştini, sunt botezaţi, miruiţi, se împărtăşesc, citesc Evanghelia, au învăţat-o pe de rost. Oare nu văd ce putere are Harul lui Dumnezeu? „Chiar de veţi bea ceva aducător de moarte, nu vă va vătăma” (Marcu 16, 18), a spus Hristos. Şi: „vă dau putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, fără să pătimiţi ceva rău” (Luca 10, 19)
Dacă omul are Harul lui Dumnezeu, nu se teme de nimic. De aceea să cerem întotdeauna Harul lui Dumnezeu, făcându-ne semnul Sfintei Cruci.
Vă amintiţi de întâmplarea aceea din Lavsaicon? Un monah s-a dus să ia apă din fântână şi, deoarece a văzut în ea o aspidă, a plecat înfricoşat, fără să ia apă. „Avva, suntem pierduţi, i-a spus el stareţului. în fântână este o aspidă!”. „Bine, îi spune stareţul, dacă în toate fântânile vor intra şerpi veninoşi, ce vei face? Vei muri de sete?”. Şi stareţul ducându-se, a însemnat fântâna cu semnul Sfintei Cruci, a luat apă şi a băut. „Acolo unde se pogoară puterea Crucii, răutatea satanei nu are putere”.
Extras din Cuviosul Paisie Aghioritul, Patimi și virtuți, Ed. Evanghelismos, București, 2007, p. 283-284
Pt al treilea an consecutiv mănăstirea Cașin devine grotă de Tâlhari, pe 18 ianuarie se da iar startul la tot felul de hule eretice in așa zisa săptămâna de spurcaciune ecumenistă
Turcia: „Putem veni noaptea” a devenit un slogan
Turcia: „Putem veni noaptea” a devenit un slogan | tovima.gr
Expresia pe care președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a folosit-o recent pentru Grecia a devenit un slogan. Analistii si diplomatii dau semnale de alarma, SUA cer echilibru si compromisuri
Fotaki Alexandra
16.01.2023, 00:06
„Putem veni dintr-o dată într-o noapte”. Expresia pe care președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan , a folosit-o recent pentru Grecia, a devenit un slogan la o adunare de inaugurare la Fethiye. Cu el răspunzând: „Exact, putem veni dintr-o dată într-o noapte și vom veni”.
Erdogan: A chemat alegeri pe 14 mai
Analiştii şi diplomaţii au recunoscut în repetate rânduri drept unul dintre cele mai mari riscuri în relaţiile dintre cele două ţări, tensiunea cultivată de conducerea politică trecând la popor.
Discurs de ură
Și dacă până de curând poporul turc a declarat că nu are dușmănie cu grecii, întrebarea este dacă acest lucru se poate schimba.
Nikos Dendias: Niciodată până acum un membru NATO nu a amenințat o altă țară aliată că „va veni noaptea”
Cu riscul de a se intensifica, deoarece conducerea politică a inclus atacurile asupra Greciei și retorica războiului în narațiunea sa preelectorală de bază.
Întrebat despre asta, Kyriakos Mitsotakis a răspuns sâmbătă de la Alexandroupoli că nu se așteaptă la un „episod fierbinte”. Totuşi, el a cerut Turciei „să realizeze că instrumentalizarea politicii externe din motive de consum intern, de partid, nu este strategia corectă”.
Blinken
Călătoria lui Anthony Blinken în Grecia – Turcia și Israel, pe care, conform primelor informații din surse diplomatice, Departamentul de Stat a început să o investigheze la nivel de programe, sosirea la Atena fiind plasată în perioada 20-21 februarie, ar putea fi și ea. mesaj.
Un mesaj din SUA în toate direcțiile pentru a evita un „episod de căldură” sau „accident” până la alegeri. Un mesaj pentru a „scăpa tonurile”.
Criza energetică
Și asta pentru că regiunea Estului Mediteranei a câștigat din nou o importanță geopolitică sporită pentru SUA. În umbra invaziei ruse a Ucrainei și a nevoii de independență energetică față de Rusia.
La urma urmei, Grecia – Turcia și Israel sunt țări care sunt direct legate de planificarea energetică în regiune.
Și Ankara a declarat deja că nu intenționează să rămână spectator pe noile drumuri energetice.
Iar acordul Liban-Israel intermediat de SUA a transmis mesajul că regiunea are nevoie de soluții și compromisuri.
Chiar dacă legătura gordiană care implică Grecia, Turcia, Cipru, în estul Mediteranei este mult mai greu de rezolvat.
NATO și F-16
De asemenea, intră în ecuație șantajul de către Ankara a Suediei și Finlandei și a aderării lor la NATO.
O aderare pe care Erdogan a blocat-o deja de la Summitul NATO de la Madrid din iunie trecut.
Informația Wall Street Journal că F-16 solicitate de Turcia ar putea deveni „arma” lui Biden pentru ca Erdogan să deschidă calea către Suedia și Finlanda pentru NATO.
WSJ a pus în ecuație și cererea Greciei pentru F-35, argumentând, însă, că cele două contracte nu au legătură.
Cu asociațiile, însă, conduc automat că promovarea paralelă a cererilor urmărește menținerea unor echilibre.
Cavusoglu din Washington
Călătoria lui Cavusoglu la Washington din 18 ianuarie, care va precede turneul lui Blinken în Grecia, Turcia și Israel, este de așteptat să fie un prim indiciu al intențiilor SUA în regiune.
Mesajele care vor fi transmise la Ankara pentru pregătirea vizitei lui Blinken cu ușile închise și nu cele care vor fi anunțate vor fi cele care vor determina evoluțiile.
Cu reacțiile parlamentarilor americani care au început deja să denunțe decizia cu privire la F-16 și posibilitatea de a fi date Ankarei, ei ajută și mai mult narațiunea lui Biden, în jocul târgurilor diplomatice pe care l-a început Erdogan.
Cu posibilitatea unui accident între Grecia și Turcia rămânând atâta timp cât retorica tensiunii continuă.