Mitropolitul Luca din Zaporozhye: Cel mai rău lucru este că aceia care au ieșit din aceeași cristelniţă se ucid între ei

Pe 30 martie, Înaltpreasfințitul Mitropolit Luca de Zaporojie, unul dintre cei mai sinceri și autoritari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a vorbit la BBC despre viața Bisericii în condițiile războiului fratricid.

Cauze și soluții pentru război.Întrebat cum explică războiul, Mitropolitul Luca a răspuns fără echivoc: „Motivul este păcatul. Toate aceste patimi sunt conduse de păcat – mândria, dorința de stăpânire.” Când oamenii se îndepărtează de Dumnezeu, atunci El permite să se întâmple astfel de lucruri, a explicat ÎPS Sa. „Vrem să măsurăm după propriile noastre standarde omenești, dar nu ne gândim niciodată la suflet. Vreți să auziți evaluări politice și sociale, dar eu doresc să văd aprecieri duhovnicești ”, a spus Mitroplitul Luca.

Întrebat cum să oprească războiul, Mitropolitul Luca a citat cuvintele Domnului: „Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi odihni pe voi”. În același timp, ÎPS Sa declară că Biserica își binecuvântează poporul pentru a-și apăra patria, doar atunci când este necesar.

Încercând să însoțească un convoi umanitar.Într-un interviu anterior, Înaltul Ierarh a vorbit despre însoțirea unui convoi umanitar care nu a reușit niciodată să ajungă la destinația Mariupol. Întrebat de ce nu a reușit, ÎPS Sa a răspuns: „Când oamenii încep să tragă unii în alții, nu respectă nicio promisiune… Războiul este cel mai înalt grad de nebunie… Nu pot judeca cine a dat ordinele și cui. Știu doar că mi s-a spus: „Nu, convoiul tău nu va trece.”

Declarații ale Patriarhului Moscovei și Mitropolitului Kievului.Solicitat să comenteze diferitele declarații ale Prea Fericitului Patriarh Chiril, în comparație cu cele ale Preafericitului Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, Mitropolitul Luca a declarat : A fi responsabil pentru cuvintele altora, a le comenta— nu cred că este corect. Nu le cunoaștem contextul și nu știm la ce se gândeau. Știu un singur lucru: că oamenii noștri mor, ucrainenii mor. Soldații ruși sunt și ei uciși. Iar orașele noastre se prăbușesc. Prin urmare, respect în mod clar poziția primatului meu, Preafericitul Mitropolit Onufrie.

Problema autocefaliei și a unității Bisericii Ortodoxe Ucrainene.Întrebat despre acei ierarhi și clerici care au încetat pomenirea Patriarhului Kirill, Mitropolitul Luca a subliniat că el îl pomenește nu pe civilul Vladimir Gundyaev, ci pe Patriarhul Moscovei. Carta Bisericii Ortodoxe Ucrainene spune că aceasta are comuniune cu deplinătatea Ortodoxiei prin Biserica Rusă și indică cine trebuie să fie pomenit, a subliniat Mitropolitul Luca. Doar un Sinod poate decide soarta viitoare a Bisericii Ucrainene, a subliniat el, pentru că episcopii nu sunt prinți independenți care stau pe tronurile lor. Răspunzând la comentariile zgomotoase de pe rețelele sociale despre viitorul Bisericii, Mitropolitul Luca a remarcat: „În loc să te pocăiești de păcatele tale, vrei să strângi cât mai multe aprecieri și să scrii postări în rețelele de socializare, tot felul de lucruri urâte, cuvinte murdare și așa mai departe. Și ei cred că salvează Ortodoxia, salvează Biserica.” Politicienii oricum nu ascultă de ierarhi, a subliniat ÎPS Sa. Ierarhii Bisericii au vorbit despre Donbass în ultimii opt ani, „dar cine ne-a ascultat?” a întrebat retoric, Mitropolitul Luca.

„Nu protejez pe nimeni… Vreau doar să spun: vor auzi politicienii? Sau poate [Patriarhul] strigă acolo, poate se lovește cu capul de perete?” Revenind la problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, BBC a cerut un răspuns Mitropolitului Luca referitor la faptul că în unele eparhii sunt strânse semnături în vederea convocării unui Sinod care să ceară autocefalie. „Cu aceste afirmații, punem gaz pe foc”, a răspuns ÎPS Sa. „A deveni autocefal nu ar rezolva brusc toate problemele”, a continuat Mitropolitul:

„Trebuie să găsim o cale de mijloc. Chiar și această autocefalie — va rezolva problema sau nu? Domnul Archondonis, care s-a îndepărtat de Biserica Ortodoxă și se numește Patriarhul Bartolomeu, care a slujit cu schismaticii, ne va da autocefalia? El va spune: „Ți-am dat deja un tomos, du-te acolo”.

Vă rog să nu judecați Biserica după standarde seculare. Nu este ca și cum ai fost la serviciul fiscal, ți-au dat un certificat de antreprenor și ai devenit un functionar. Harul Duhului Sfânt lucrează în Biserică, iar ceea ce contrazice acest har, ceea ce încalcă transmiterea harului, este fără har. Tot ceea ce s-a îndepărtat de Biserică trebuie să se întoarcă în Biserică. Cine va recunoaște această autocefalie? Ce ne va oferi ea?” „Nu veți fi uniți duhovnicește cu o Biserică care binecuvântează războiul din Ucraina”, a spus reporterul, la care Mitropolitul a răspuns: „Dar am fi ca o mânecă ruptă… Ceea ce a căzut din Biserică nu reprezintă Biserica. Acum scopul dușmanilor Ortodoxiei este să scindeze Ortodoxia în bucăți mici.”

„Prin urmare, doar un Sinod poate rezolva problema”, a repetat mitropolitul Luca..

„Lumea Rusă”.Și întorcându-se la subiectul fierbinte al „lumii ruse”, Înaltul Ierarh din Zaporojye afirmă: „Poți să mă numești susținător al „lumii ruse”, dar nu este adevărat. Nu știu ce este „lumea rusă”. Știu ce este lumea ortodoxă. Și lumea ortodoxă se extinde nu numai în Rusia, Ucraina sau Grecia – este plinătatea lumii și am văzut-o peste tot, chiar și în Africa.”

BBC: Dar atunci când Patriarhul Kirill vorbește în discursurile sale oficiale despre „Lumea Rusă”, care se răspândește oriunde există o Biserică Rusă și limba rusă, susțineți acest concept?
Mitropolitul Luca: Afirm din nou: sunt o persoană ortodoxă, nu cunosc un astfel de concept precum „lumea rusă”. Mitropolitul Luca: Aceasta este o teorie, nu o dogmă. În încheiere, Mitropolitul Luca afirmă că este de acord cu Mitroplitul Onufrie că Rusia și Ucraina sunt două popoare frățești, cu istorii și state proprii.

„Și cel mai rău lucru este că cei care au ieșit din aceeași cristelniţă se ucid între ei.”

https://orthochristian.com/145569.html

Traducere: Dr. Gabriela Naghi

3 comentarii la „Mitropolitul Luca din Zaporozhye: Cel mai rău lucru este că aceia care au ieșit din aceeași cristelniţă se ucid între ei

  1. Gabriela Naghi spune:

    Bună este râvna, că ușurează ostenelile și întinerește duhul, încât îl face pe bătrân să întinerească

    Deja postul a înaintat și ne impune nouă, fraților, încă și mai mult să ne silim în continuare cu râvnă: Cum socotește cineva nu din întristare sau de silă, căci Dumnezeu iubește pe postitorul vesel. Însă regula chinovială nu lasă pe fiecare să petreacă după voia proprie. Dar aceasta este regula comună a ascultătorilor, tăierea propriei voiri. Bun este postul, pentru că potolește patimile și supune trupul duhului. Bună este lacrima, că șterge și spală inima de păcate și o înfățișează pe ea curată Domnului. Bună este rugăciunea, că înaripează mintea și o face împreună-vorbitoare cu Dumnezeu. Bună este dragostea, că pretutindenea trece cu vederea cele ale sale, pentru folosul aproapelui. Bună este râvna, că ușurează ostenelile și întinerește duhul, încât îl face pe bătrân să întinerească.
    Așadar, să ne însuflețim, să fim râvnitori. Vremea este de psalmodie? Să venim cu osârdie. Vremea este de lucrare? Să lucrăm cu tărie. Vremea este de liniște? Să ne liniștim cu binecuvântare. Vremea este de vorbire? Să vorbim cu purtare de grijă. Și, pe scurt, toate cu bună cuviință și cu rânduială să se facă, precum ni s-a poruncit, ca să rămânem în afara zgomotului și a oricărei dihonii. Să se săvârșească numărul de metanii și să se împlinească obiceiul citirii Psaltirii, după puterea fiecăruia, întreținându-ne și sănătatea trupului. Și Dumnezeul păcii să ne învrednicească de Împărăția Cerurilor, unde nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt precum este scris. De care fie să ne împărtășim cu îmbelșugare, în Hristos Iisus, Domnul nostru, Căruia fie slava și puterea, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

    Sfântul Teodor Studitul, Catehezele Mici, Cateheza 61, Editura Doxologia

  2. Gabriela Naghi spune:

    Un singur lucru are valoare: împărăţia cerurilor
    Cuviosul Părinte Arhimandrit Emilianos Simonopetritul

    Litur­ghia este o litanie, o procesiune către jertfelnic, o călătorie către cer. Când facem procesiunea sfântului ocrotitor al cetăţii noastre, îi purtăm icoana, moaştele, ripidele şi mergem în piaţă, ca să-l lăudăm pe sfânt. Tot aşa şi Liturghia noastră este o litanie, o călătorie către cer. Dacă mă aflu la Liturghie înseamnă că am intrat cu adevărat, nu imaginar, pe calea care duce la cer.

    Aţi observat că atunci când are loc o eclipsă de soa­re, străzile se umplu de copii şi oameni mari, care ţin în mână o sticlă afumată prin care se uită la soare? Asta este Liturghia. Este o pironire a privirii noastre, a inimii noastre în Cel care Se află pe tron sus, în cer. Viaţa mea se învârte în jurul lui Hristos. Pentru mine doar un singur lucru are valoare: împărăţia cerurilor.

    Aşadar trebuie să ne părăsim familia, serviciul, copiii şi să dăm buzna mereu la Liturghie? Nu, dragii mei! Priviţi cât de mare este iubirea şi înţelepciunea lui Dumnezeu! Toate întâmplările vieţii noastre zilnice pot să ne ducă în împărăţia lui Dumnezeu, să devină poduri care ne duc în ea. Toate sunt în stare să exprime iubirea noastră pentru Dumnezeu! Iubirea pentru nevasta ta, jertfele pe care le faci pentru copiii tăi, truda ta zilnică, osteneala ta, frămân­tările tale, lacrimile tale, amărăciunile tainice ale vieţii tale, pe toate acestea le arunci în împărăţia cerurilor. Dumne­zeu ţi le sfinţeşte şi îţi dă putere să străbaţi toată săptă­mâna. Toate acestea ocupă un loc şi o vrednicie înaintea lui Hristos, ajunge să nu uităm de scopul nostru, capătul nostru este împărăţia lui Dumnezeu, iar sufletul nostru să înseteze pentru ea. Ţelul nostru să fie El, patria noastră să fie cerul. Asta înţelegem atunci când zicem „Amin”: „Da, Părintele meu ceresc, primesc tot ce îmi spui, călătoria mi-­am început-o, am intrat pe drumul care mă duce la cer. Nu mă voi opri până nu voi ajunge acolo unde eşti Tu.”

    Prin urmare, în Liturghie călătorim către împărăţia lui Hristos şi, în acelaşi timp, ne aflăm în ea. Hristos ne-a suit la cer sau, mai bine-zis, a coborât cerul în Biserica noastră. Toate bunurile, mântuirea noastră, sfinţenia, smerenia Lui, harurile Lui în general, ni le va da ca pe o zestre în biserică.

    Pentru noi Liturghia este o logodnă. După cum porţi inelul de logodnă şi el reprezintă făgăduinţa căsăto­riei, tot aşa Liturghia înseamnă că mă însoţesc cu Hristos, Care îmi făgăduieşte că, de rămân credincios, mă va duce cu siguranţă în împărăţia cerurilor. Aici deci, dragii mei, se realizează acest adevar atât de mare.

    Arhimandrit Emilianos Simonopetritul, Tâlcuiri la sfintele slujbe, Editura Sf. Nectarie, pp.158-160

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *