Părintele Epifanie Theodoropulos: Despre unirea cu papistașii

Dar eventuala „întelegere” a reprezentantilor tuturor Bisericilor locale Ortodoxe cu papismul, asa cum se vede ca înaintăm spre aceasta va fi o crimă impotriva Bisericii, si inca una „monstruoasa” potrivit terminologiei lumesti.
Ce se va intampla daca vor indrazni sa faca aceasta „întelegere” dezastruoasa?

Mai intai: Papismul va triumfa, cel putin la vedere.
Daca va reusi sa înfaptuiască împartasirea euharistică reciproca a Potirului cu ortodocsii, va putea cu multa usurinta sa-i absoarba putin cate putin pe ortodocsi, deoarece nu duce lipsa de inteligență.
Atunci unirea se va produce automat. Trebuie să intelegem bine ca papismul este interesat mai ales de doua lucruri: PRIMATUL si INFAILIBILITATEA. Aici „îi doare mult” . Pentru toate celelalte va arata multa ingaduinta si mult pogoramant…
In al doilea rand: Biserica Ortodoxa va fi incercata cumplit. Ne vom desparti in „unionisti” si „antiunionisti”.
Sa nu creada reprezentanții părtii noastre ortodoxe ca o astfel de „Intelegere” este de ajuns pentru a încatușa Biserica Ortodoxă. Vor gusta deznadejde amara… Ii va astepta si pe ei soarta celor care au semnat unirea mincinoasa de la Ferrara-Florenta.

Sa arunce o privire in istorie. Sa nu-si spuna „in inima lor” ca altele erau atunci vremurile, altele conditiile, altele situatiile. Desigur, acelea erau altele, dar Dumnezeu este Acelasi. Primejdia este mare.

(Extras din: Ecumenismul si Stilismul, „Dialogul” inceput si primejdiile rezultate din el, Editura Evanghelismos, 2006, pp. 65-66).

Selecție și editare: Felix

Un comentariu la „Părintele Epifanie Theodoropulos: Despre unirea cu papistașii

  1. Felix spune:

    Mass-media mainstream, de la manipulare la Marea Resetare:

    Demersul resetarii calendarului pascal isi dezvaluie obarsia!
    Marii liderii religiosi sunt de fapt initiatorii proiectului sincretist ecumenist!
    Daca nu esti de acord esti calificat „putinist”!
    Sesiunile unui viitor sinod „panortodox” se anticipeaza fara doar si poate!

    👇

    Papa Francisc a susținut cu consecvență o dată unică pentru Paște, ba chiar a dat de înțeles anul trecut că data respectivă ar putea fi și una care să le convină mai degrabă ortodocșilor decât catolicilor.

    „Haideți să avem curajul de a pune capăt acestei dezbinări care uneori ne face să râdem:

    «Cristosul vostru când se va ridica din nou?» Semnalul pe care ar trebui să-l transmitem e: Un singur Cristos pentru noi toți. Haideți să fim curajoși și să căutăm împreună: Eu sunt dispus, Biserica Catolică e dispusă. Conveniți [o dată] și facem cum spuneți voi”, a declarat Francisc.

    Însă susținerea pentru o dată unică a Paștelui e tot mai mare, printre partizanii ei numărându-se și patriarhul Bartolomeu de Constantinopol, primul între egali printre șefii bisericilor autocefale (adică independente) care compun Biserica ortodoxă.

    O relicvă a „războiului rece”

    O nouă inițiativă în favoarea unui Paște comun a apărut săptămâna aceasta în România, unde doi intelectuali care au legături strânse cu Biserica Ortodoxă Română (BOR), fostul ministru de externe Teodor Baconschi și profesorul universitar Adrian Papahagi, au lansat apeluri la unificare.

    „Acest decalaj dintre credincioșii ortodocși și restul lumii creștine aduce tot mai mult cu o relicvă a războiului rece”, a declarat Baconschi.

    „Credincioșii ortodocși, eliberați de comunism, au cerut sincronizarea calendarelor, dar fără nici un rezultat. BOR nu folosește calendarul iulian, deci ar putea celebra Paștele alături de catolici și protestanți – tot așa cum procedează și bisericile ortodoxe din Estonia și Finlanda”, a continuat el. „Dar nu, noi ne luăm după ruși și după calendarul lor iulian eronat. Iar asta în ciuda faptului că ei au sabotat unitatea pan-ortodoxă prin războiul lor împotriva Ucrainei ortodoxe.”

    Papahagi, la rândul său, a declarat că intenționează să lanseze o „campanie națională” pentru sincronizarea Paștelui cu cel al lumii occidentale, dar și că speră că „bulgarii, grecii și alții vor urma”.

    BOR și-a declarat sprijinul pentru inițiativă aproape imediat. Purtătorul ei de cuvânt oficial, Vasile Bănescu, cunoscut pentru maniera sa adesea criptată și încuiată de a vorbi, a fost măcar de data aceasta fără echivoc.

    „Ce sens are să aderi la un calendar vechi despre care s-a dovedit științific că e eronat?”, a declarat el, precizând că „aceasta este o problemă care poate fi soluționată printr-un recurs la rațiune”.

    Influentul arhiepiscop de Tomis Teodosie, care și-a declarat sprijinul pentru Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei, s-a poziționat în fruntea reacțiunii. „Focul Sfânt nu coboară din rai de Paștele catolic”, a declarat el. „Au măcar catolicii Foc Sfânt? Nu, nu au.”

    Are Easter differences ‘relics of the Cold War’? – Emerging Europe
    https://emerging-europe.com/news/are-easter-differences-relics-of-the-cold-war

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *