ÂEste focul iadului real, fizic, sau exprimările Sfintei Scripturi sunt metaforice?Aceste întrebări voi căuta să răspund, după puterile mele, întemeindu-mă, evident, pe Descoperirea Dumnezeiască. Numeroase sunt textele nou-testamentare prin care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne vorbeÅŸte despre focul iadului. AÅŸ alege doar două, pentru exemplificare: ,,DuceÅ£i-vă de la Mine, blestemaÅ£ilor, în focul cel veÅŸnic, care este gătit diavolului ÅŸi îngerilor lui’’(Matei 25, 41); ,,Părinte Avraame, fie-Å£i milă de mine ÅŸi trimite pe Lazăr să-ÅŸi ude vârful degetului în apă ÅŸi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie’’(Luca 16, 24).
        ÂRevelaÅ£ia Dumnezeiască ne oferă adevărata cunoaÅŸtere ÅŸi înÅ£elegere cu mult înaintea ÅŸtiinÅ£ei. După ce-am văzut că iadul se găseÅŸte în interiorul pământului, ÅŸtiinÅ£a vine ÅŸi confirmă acest lucru, spunându-ne că în adâncurile pământului incandescenÅ£a atinge câteva mii de grade. Sfântul Pionie a trăit în vremea împăratului Deciu (245-251) ÅŸi s-a încununat ca Mucenic al lui Hristos. ÃŽn faÅ£a locuitorilor Smirnei, iudei ÅŸi elini, acesta a spus: ,,AduceÅ£i-vă aminte iarăşi de arderea Muntelui Etna ÅŸi de aprinderea Insulei Siciliei. Iar dacă acelea vi se par că sunt departe, apoi cunoaÅŸteÅ£i apele cele calde, care ies din pământ, de unde se încălzesc ÅŸi se înfierbântă? Au nu din focul care este pregătit păcătoÅŸilor în părÅ£ile cele dinăuntru pământului? De aici cunoaÅŸtem că va fi pedeapsa cea de foc a păcătoÅŸilor de la Dumnezeu, prin Cuvântul lui Cel ÃŽntrupat, prin Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea nu vom sluji zeilor elineÅŸti ÅŸi nu voim a ne închina idolului de aur’’(VieÅ£ile SfinÅ£ilor pe martie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 186-196).
Cele de mai sus nu mai lasă loc niciunui dubiu. Focul iadului este o realitate înfricoşătoare, mai presus de orice îndoială. Este un foc real în care vor arde în veci, fără a se mistui, păcătoşii tuturor veacurilor. Sunt destui care contestă acest fapt, căci diavolul ar vrea să nu credem în existenţa iadului, înlăturând din oameni frica de Dumnezeu. Nu ne este îngăduit să relativizăm adevărurile Dumnezeieşti prin tot felul de speculaţii omeneşti, cum că iadul n-ar fi un loc, ci o stare şi că această stare n-ar fi chiar atât de înfricoşătoare. Sfânta Scriptură ne spune desluşit: cel care a fost pe pământ un bogat nemilostiv îl roagă pe Avraam să le spună fraţilor lui să-şi schimbe vieţile păcătoase, ,,ca să nu vină şi ei în acest loc de chin’’(Luca 16, 28).
Câtă vreme ne mai dă Dumnezeu să trăim pe pământ, să ne străduim, cinstite cititorule, să nu ajungem în acel loc de chin veşnic. Dumnezeu ne vrea pe toţi în Împărăţia Lui cea veşnică.
Pr. Ioviţa Vasile
Deja sunt ,,teologi” ai iadului care ei ne,,liniÈ™tesc” că nu există iad, că nu degeaba se zice că cel mai mare atu al diavolului este acela că nu se crede in existenta lui