Sfânta Scriptură aparţine exclusiv tezaurului sfânt al Bisericii Ortodoxe

Scrierile Vechiului Testament au fost dăruite de Dumnezeu poporului Său ales, Israel. Deoarece acesta s-a arătat nevrednic de înalta chemare, a fost dezmoştenit de Dumnezeu şi comoara vechi-testamentară a fost încredinţată noului popor ales (I Petru 2, 9-10), Bisericii lui Hristos. Comorii acesteia i-a adăugat Dumnezeu şi tezaurul Noului Testament, aşa încât întreaga Sfântă Scriptură aparţine exclusiv Bisericii Ortodoxe, singura îndreptăţită să o păstreze fără schimbare, să o traducă şi să o interpreteze corect. Fiecare carte nou-testamentară a avut ca destinatar prim o Biserică locală, de la care apoi s-a răspândit, prin copiere, în întreaga Biserică din lume. Sfântul Apostol Pavel a scris în Epistola către Biserica din Colose: ,,Şi după ce scrisoarea aceasta se va citi de către voi, faceţi să se citească şi în Biserica Laodiceenilor, iar pe aceea din Laodiceea să o citiţi şi voi’’ (Coloseni 4, 16). Că Biserica a fost destinatarul exclusiv al cărţilor Noului Testament, este un fapt evident:

– Sfintele Evanghelii, cele patru, au fost primele care au îmbogăţit tezaurul de învăţătură al Bisericilor de pretutindeni.

– Cartea Faptele Apostolilor este cea dintâi istorie scrisă a Bisericii

– Cel două Epistole către Corinteni au avut ca prim destinatar Biserica din acest oraş, cum uşor se poate vedea din formulele de adresare de la începutul lor.

– Epistola către Galateni a fost trimisă Bisericilor din ţinutul Galatiei (1, 2)

– Epistola căre Efeseni a fost dată dintru început Bisericii din Efes.

-În formula de adresare a Epistolei către Filipeni destinatarii sunt ,,episcopii şi diaconii’’ (Filipeni 1, 1), adică slujitorii bisericeşti.

          – Epistolele către Tesaloniceni au fost adresate Bisericii acestei cetăţi.

– Epistolele Pastorale, I şi II Timotei şi Tit, au fost trimise acestor doi episcopi si, implicit, Bisericilor pe care le pstoreau

– Epistola către Filimon a ajuns întâi la ,,Biserica din casa acestuia’’ (Filimon 1, 2).

– Epistola Către Evrei i-a avut ca primi primitori pe iudeii care au crezut în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care erau parte a Bisericii Universale.

– Sfântul Apostol Iacov s-a adresat prin Epistola sa iudeilor din afara Palestinei, constituiţi şi ei în Biserici locale. Aceştia sunt îndemnaţi, în caz de boală, să cheme preoţii Bisericii spre a săvârşi Sfântul Maslu  (Iacov 5, 14-15).

– Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a scris cele trei Epistole ,,alesei Doamne şi fiilor ei’’ (II Ioan 1), adică Biserica şi credincioşii ei.

-Cartea Apocalipsei a fost scrisă celor şapte Biserici din Asia Mică (Apocalipsa 1, 3 şi 11).

Biblia are expresia ,,fur de cele sfinte’’ (Fapte 19, 37). Furi de cele sfinte sunt toţi sectarii şi ereticii, toţi cei adunaţi în biserici mincinoase care au furat Biblia din tezaurul Bisericii Ortodoxe, apropriindu-şi-o fraudulos ,,spre a lor pierzare’’ (II Petru 3, 16). Versiunile biblice care răstălmăcesc cuvântul lui Dumnezeu şi-l falsifică li se datorează. Despre acestea, am atras atenţia cu puţin timp în urmă. Îndemnul meu pentru toţi cei binecredincioşi este să păstreze cu mare grijă Biblia pe care o au, cea tipărită de Biserica Ortodoxă Română, ştiind că această carte, respectiv suportul material pe care este tipărită, nu are o viaţă prea lungă. Ne aşteptăm ca în viitor lumea să fie inundată de versiuni zise biblice, în care adevărul va fi, în continuare, denaturant şi batjocorit.

Preot Ioviţa Vasile

 

6 comentarii la „Sfânta Scriptură aparţine exclusiv tezaurului sfânt al Bisericii Ortodoxe

  1. Ioan C. spune:

    Constat că lipsește Epistola Sfântului Apostol Pavel către Romani, sper că nu ați sărit intenționat peste aceea, ca să nu mai zic că Epistola Sfântului Apostol Iacov, Cele două Epistole ale Sfântului Apostol Petru, Cele trei Epistole ale Sfântului Apostol Ioan și Epistola Sfântului Apostol Iuda (nu Iscarioteanul) sunt numite Epistole sobornicești, adică din capul locului au fost adresate unor cercuri mult mai largi decât acelea ale unor comunități locale.
    În fapt, Epistolele se adresează tuturor celor drept-credincioși, că de aceea se și citește din Apostol la Sfânta Liturghie.

    1. N-am putut insera toate dovezile scripturistice datorita formatului redus al articolului (o pagina). Subiectul nu l-am tratat exhaustiv. Totusi, vedeti ca am mentionat Epistola Sfantului Iacov, precum si cele trei Epistole al Sfantului Ioan., fapt care v-a scapat.

  2. Alex spune:

    MĂRUL NU CADE DEPARTE DE POM… PRIVIŢI CE FEL DE TEOLOGI MODERNI SUNT EDUCAŢI ACUM

    Prezentam cititorilor o jertfă a sistemului modern de învăţămînt teologic. Faceţi cunoştinţă cu ascultătorul lavrei Aleksandr Nevskii, care învaţă la facultatea de teologie din cadrul Academiei Teologice din Sankt-Petersburg, pe nume Ilia Angelov (în fotografie se află într-o chilie monahală).
    https://www.aparatorul.md/marul-nu-cade-departe-de-pom-priviti-ce-fel-de-teologi-moderni-sunt-educati-acum/

    1. E grav ce se intampla in Facultatile de Teologie, zise ortodoxe. Se-ntampla si in Seminarii sau Licee ortodoxe, cum li se spune acum. Seminaristii sunt invatati si incurajati sa practice delatiunea, inca de la varsta de 15. Sa ne intelegem: e vorba de delatiunea in folosul episcopului.

  3. ciprian p. spune:

    nu trebe raspuns la ăstia…. is reclame …aiureli..
    trebe bagati la „spam”!

    1. Multumesc pentru sugestiel L-am trecut imediat nu la spam, ci la ,,gunoi”, ca sa nu mai aud de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *