1. Când vei socoti câştigarea banilor şi multul lor folos ca pe o amăgire vremelnică, vei cunoaste că petrecerea cea virtuoasă şi plăcută lui Dumnezeu e altceva decât bogăţia. Gândindu-te la aceasta cu încredinţare şi cu ţinere de minte, nu vei suspina, nu vei plânge, nu vei învinui pe nimeni şi pentru toate vei mulţumi lui Dumnezeu.
2. Cel bogat şi de neam ales, dar fără îndrumarea duhovnicească şi fără curăţia vieţii, nefericit este în ochii care cugetă drept, precum fericit este săracul şi robul după soartă, dar împodobit cu învăţătură şi virtute. Căci după cum străinii rătăcesc drumurile aşa şi cei ce nu grijesc de viaţa cea virtuoasă, se rătăcesc şi se pierd, amăgindu-se de poftă.
3. Cu cât cineva are viaţa mai măsurată cu atât e mai fericit. Căci nu se grijeşte de multe: de slujitori, de lucrători, de pământuri şi de avuţia dobitoacelor. Căci ţintuindu-ne de acestea ne vom îneca în greutăţile legate de ele şi vom învinui pe Dumnezeu. Iată cum din pofta noastră cea de voie se adapă moartea şi cum rătăcim în întunericul unei vieţi cu păcate, necunoscându-ne pe noi înşine.
4. Când primeşti închipuirea vreunei plăceri, păzeşte-te ca să nu fii răpit îndată de ea, ci, ridicându-te o clipă mai presus de aceasta, adu-ţi aminte de moarte şi gândeşte-te că e mai bine să te ştii că ai biruit această amăgire a plăcerii.
5. Fă bine celui ce te nedreptăţeşte şi-ţi vei face prieten pe Dumnezeu. Nu grăi de rău pe vrăjmaşul tău către nimeni. Deprinde-te cu dragostea, cu neprihănirea, cu răbdarea, cu înfrânarea şi cu cele asemenea. Căci aceasta este cunoştinţa de Dumnezeu: să-I urmezi Lui cu smerită cugetare şi printr-unele ca acestea.
(Extrase din Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii I, Sfântul Antonie cel Mare – Învăţături despre viaţa morală a oamenilor şi despre buna purtare, în 170 de capete).
Selecție și editare: Dr. Gabriela Naghi
LUMINA TRUPULUI ESTE OCHIUL Comentariu patristic
Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!(Matei 6;22, 23)
Când ochiul este rău, trupul devine întunecat, nu din vina Creatorului, pentru că tot ceea ce creează Dumnezeu este bun (Geneza 1, 31), ci după dispoziţia coruptă şi răuvoitoare a celui căruia îi aparţine ochiul. Iar tu, înțelept cititor, când auzi de ochiul rău, să nu înțelegi că este ochiul din cap, ci gândul rău din inima neluminată. Și dacă se întâmplă ca ochiul corporal să fie întunecat de supurație severă și dureri de cap, atunci orbirea corporală nu înstrăinează încă o persoană de beneficiile viitorului și ale veșniciei.
-Sf. Atanasie cel Mare. Convorbiri despre Evanghelia după Matei
Lampa trupului este ochiul. Deci, dacă ochiul tău este pur, atunci întregul tău trup va fi luminos.
Examinarea de sine și prudența sunt un ochi și o lampă pentru suflet, așa cum ochiul este o lampă pentru trup.
Iar dacă ochiul este strălucitor, atunci tot trupul va străluci, dar dacă ochiul este întunecat, atunci tot trupul va fi întunecat, precum însuși Domnul a spus în Evanghelie.
Adică, prin examinarea conștiinței, o persoană examinează și discerne toate dorințele, cuvintele și acțiunile sale și evită tot ceea ce ne poate îndepărta de Dumnezeu.
Cu ajutorul acestui discernământ atent, omul respinge complet și șterge toate trucurile vrăjmașului și distinge clar între bine și rău.
Adevărul acestui lucru este evident în Sfintele Scripturi.
Pentru că Saul, regele lui Israel, nu avea această lampă, mintea i s-a întunecat atât de mult încât nici nu a înțeles cum să împlinească ceea ce i-a poruncit Dumnezeu prin profetul Samuel și că împlinirea acestei porunci ar fi mai bună decât jertfa, sacrificiul. Acesta este motivul pentru care l-a provocat pe Dumnezeu chiar în ceea ce credea că îi va plăcea și pentru care a fost lipsit de împărăție (cf. 1 Regi 13, 7-15).
Apostolul numește acest discernământ, examinare (cf. 1 Cor. 11, 28), și este venerat ca suveran și izvor al vieții noastre, conform acestui proverb al Scripturii: „Cei care nu sunt călăuziți cad ca frunzele: Unde lipseşte cârmuirea, poporul cade; izbăvirea stă în mulţimea sfetnicilor.” (Proverbe 11:14).
Adică, scripturile numesc examinarea conștiinței sfat și ne cer să nu facem nimic fără sfat; nici măcar nu ne îngăduie să bem fără sfat vin duhovnicesc, care bucură inima omului, pentru că spune: nu faceți nimic fără sfat (Sir. 32:19), faceți toate lucrurile cu sfat: beți vin cu înțelepciune (Proverbe 31:3).
Aceeași Scriptură ne inspiră: așa cum o cetate fără ziduri este distrusă și în care poate intra oricine vrea și poate jefui comorile ei, tot așa și omul care face asta fără sfat (Prov. 25:28).
-Sf. Antonie cel Mare. Răspunsuri la întrebările puse de frați.
Lumina trupului este ochiul: de aceea, dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. Dar dacă ochiul tău este rău, tot corpul tău va fi plin de întuneric. Atunci, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare este întunericul acesta!
Cum ochii sunt lumina trupului, atunci când ochii sunt sănătoși, atunci întregul trup este luminat; dar când ceva cade în ochi și ei se întunecă, atunci tot trupul rămâne în întuneric – astfel apostolii au fost așezați ca ochi și lumină pentru întreaga lume. De aceea Domnul le poruncește: „Dacă voi, care sunteți lumina lumii, veți rămâne tari și nu vă stricați, atunci tot trupul lumii va fi luminat. Dar dacă tu, lumina lumii, te întuneci, atunci cât de mare va fi acel întuneric, adică lumea? Astfel apostolii, care s-au făcut lumină, au slujit ca lumină celor ce credeau, luminându-le inimile cu acea lumină cerească a Duhului prin care ei înșiși au fost luminați.
-Sf. Macarie cel Mare. Manuscrise adunate, 2:1.
Se spune: Lumina trupului este ochiul (Mt. 6:22). Căci mintea superioară este ochiului sufletului și vederea ei își împrăștie foarte mult lumina asupra tuturor lucrurilor. Dar dacă el este cufundat în griji inutile care îl trag în abisul distrugerii, dacă îți cobori mintea la ceea ce este grosolan și jalnic, atunci va putea mintea să-și imagineze ceva bun sau să sugereze ceva profitabil propriilor gânduri? Prin urmare, toate obiceiurile proaste se vor sfârși în întuneric și dezordine care aduce, ca și noaptea, confuzie și luptă obositoare.
Sfântul Nilus din Sinai. Scrisori pe diverse subiecte, la prezbiteriul Sérapion
Traducere din
https://orthodoxologie.blogspot.com/2023/06/la-lumiere-du-corps-est-lil-commentaire.html