“Prin natura profesiei, preotul ar trebui să fie un exemplu de moralitate în societate, de smerenie, un protector și promotor al binelui, orientat în primul rând spre oameni și spre ajutorul de care aceștia au nevoie”. Așa consideră judecătorul de la Tribunalul Sălaj care a dispus în primă instanță arestarea preventivă a fostului vicar al Episcopiei Sălajului. Măsura a fost înlocuită apoi de Curtea de Apel Cluj cu arestul la domiciliu.
În motivarea sentinței, obținută de clujust.ro, judecătorul sălăjean a scris că preotul Ionuț Pop ”a apreciat că satisfacerea unor interese private, ale sale personale, ale membrilor familiei sale sau ale altor persoane, inclusiv ale martorului Florea Petru primează”.
Florea Petru este numele laic al Episcopul Sălajului, PS Petroniu.
Judecătorul de la Tribunalul Sălaj a considerat, potrivit motivării, că probele depuse de procurori la dosar “sunt de natură să creeze suspiciunea rezonabilă că inculpatul ar fi săvârșit infracțiunile de delapidare cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată”, care au stat la baza formulării propunerii de arestare preventivă.
”În calitatea sa de consilier economic, dar de persoană cu pregătire superioară, inculpatul a putut să prevadă consecințele faptelor sale, însă, în procesul său deliberativ, a apreciat că satisfacerea unor interese private, ale sale personale, ale membrilor familiei sale sau ale altor persoane, inclusiv ale martorului Florea Petru primează, tratând cu indiferență urmările care s-ar fi putut produce. Inculpatul a profitat de funcția deținută, de atribuțiile și prerogativele conferite de această funcție, inclusiv de faptul că a avut împuternicire pe conturile Episcopiei și, în loc să acționeze în interesul acestei instituții, a ales să satisfacă interese personale, achiziționând bunuri și efectuând diverse plăți”, a mai subliniat judecătorul în motivare.
“Procurorul a depus la dosar un proces verbal încheiat la data de 25 octombrie 2024, când s-a procedat la interogarea bazelor de date ale poliției Române, respectiv aplicația SII ANCPI-ETERA, unde s-a constatat că numitul Florea Petru deține un număr de 49 de bunuri imobile și construcții, aflate pe raza județului Sălaj, în Cluj-Napoca și Târgu-Mureș”, se mai arată în documentul citat.
Preluare de pe Graiul Sălajului
Mâine poimâine tovarășul Florea Petroniu va pleca din această lume, bineînțeles nu va lua și imobilele „dobândite” cu el
Are 59 de ani și destulă putere ca să mai facă rău Bisericii, de aceea nimeni nu se va atinge de el. De ce credeți că a primit calitatea de martor în dosar, din primul moment? Nici n-as dori să i se facă vreun rău. Nimeni nu-i poate face răul pe care și-l face singur.
Doamne ajută.
Un om care slujește Raul nu pe Dumnezeu, dar astea nu s vesnice, nici măcar el!!Martor cu peste 49 de imobile?????Azi se crede el Dumnezeu, mâine mai vedem!!!!