Una dintre multele minuni ale Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este faptul că a fost general al Salonicului, nu numai în timpul vieții, ci și după moarte.
Mulți oameni au simțit – și o fac și astăzi! – prezența lui la Salonic, mai ales în vremuri de mari încercări și calamități. Sfântul protejează vizibil orașul, previne dezastrele, respinge potențialii invadatori și îi întâlnește pe toți cei care îi invocă numele.
Iată un exemplu minunat al intervenției sale extraordinare cu oamenii aflați în nevoie:
Odată barbarii au atacat orașul, dar nu au reușit să-l supună. Înfuriați, au izbucnit apoi și au jefuit așezările de la țară și, printre altele, au capturat două fiice frumoase pe care le-au oferit drept pradă conducătorului lor.
Aceste fete s-au întâmplat să fie adevărate artiste în arta broderiei.
Văzându-le broderiile, căpetenia a spus:
„Am aflat că este un zeu mare în regiunea voastră, Dimitrie; ei spun că face minuni mari. Brodează-i fața pe această pânză!”. Fetele i-au spus că Sfântul Dimitrie nu este Dumnezeu, ci slujitorul lui Dumnezeu și apărătorul creștinilor.
La început au refuzat să brodeze chipul Sfântului, dar când conducătorul le-a amenințat cu moartea, i-au îndeplinit porunca, și chiar și-au desăvârșit lucrarea de mână în ziua pomenirii Sfântului Dimitrie.
În ajunul sărbătorii priveau cu durere broderia. Au plâns pentru că au trebuit să petreacă această zi măreață în sclavie și pentru că au fost nevoite să predea imaginea brodată a Sfântului lor iubit unui barbar nelegiuit. S-au rugat cu ardoare Sfântului Dimitrie să le ierte.
Atunci Sfântul însuși li s-a arătat călare și le-a luat cu el, așa cum a venit odată un înger și l-a prins pe Proorocul Habacuc. Le-a adus la Salonic și le-a așezat în biserica lui. În acel moment se încheia o priveghere magnifică de toată noaptea și mulțimi de tesaloniceni se adunaseră acolo.
Când au aflat de izbăvirea miraculoasă a fetelor credincioase, toți au slăvit pe Dumnezeu și pe Sfântul Dimitrie, slăvitul general și slujitorul Celui Prea Înalt.
(Din cartea lui Sfântul Nicolae Velimirovici „Proloagele de la Ohrida” – octombrie al publicațiilor Athos)
Traducere și adaptare: Dr Gabriela Naghi
Rectific o greseala:treceti in loc de Sf Efrem Sf Iosif Katunakiotul.Iertare.